Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Klanten niet geïnteresseerd in groene datacenters? EvoSwitch en Previder aan het woord

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 10 maart 2015 10:00 uur

Enige tijd geleden heeft ISPam.nl een artikel geplaatst waaruit blijkt dat klanten totaal niet geïnteresseerd zijn in groen cloud en datacenter. Maar is dat echt zo? Om hier achter te komen hebben wij deze stelling voorgelegd aan bedrijven in de branche. Vandaag bekijken we de visie van 2 datacenters: EvoSwitch en Previder. Beide bedrijven hebben een “groen” profiel.

Uit onderzoek komt naar voren dat IT-beslissers totaal niet geïnteresseerd zijn in groene datacenters en cloud. De enige reden om voor om hiervoor te kiezen is als het geld bespaart. Wat vinden jullie van deze stelling?

Eric Boonstra, Manager Director van EvoSwitch: “Deze stelling is slechts deels waar. Er is een steeds groter wordende groep klanten die wel degelijk geïnteresseerd zijn in duurzame datacenters en cloud en er ook naar handelen. Zo hebben wij bij EvoSwitch vele klanten die bewust kiezen voor een duurzame colocatie service en 100% groene stroom. Het kost niets meer en vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen is dit steeds meer de standaard. De groep die daar nog niet voor kiest, wordt kleiner, maar zal uiteindelijk zwichten voor de louter voordelen van het werken met groene datacenters en cloud. Vanuit de overheid zal daar ook meer en meer op toegezien worden middels regelgeving. Wij als EvoSwitch zien zeker ook dat geldbesparing een van de speerpunten is waarom klanten kiezen voor ons als groene datacenter operator. De efficiëntie die wij binnen onze datacenters bereiken, biedt de klant een forse kostenbesparing. Dit is echter niet de enige reden waarom klanten hiervoor kiezen.”

Martijn Nijhuis, Manager Marketing van Previder is het hier mee eens: “Het verbaast ons niet. Bij de keuze voor een datacenter gaat het in eerste instantie om betrouwbaarheid, veiligheid, continuïteit en prijs. Maar voor een aantal klanten is duurzaamheid wel degelijk belangrijk. Dat zijn vooral klanten uit de overheidssector of grote bedrijven die zelf een beleid hebben op het gebied van duurzaamheid.”

Merken jullie dat jullie klanten specifiek voor jullie kiezen omdat jullie een groen profiel hebben?

Volgens Martijn Nijhuis zijn er inderdaad klanten die daar specifiek naar vragen. “Deze klanten hebben zelf een beleid en vragen ook bij ons om bewijsvoering om aan te tonen dat we duurzaam werken. Previder is het eerste datacenter ter wereld dat voldoet aan de strenge BREEAM Excellent normeringen op het gebied van duurzaamheid, is ISO14001 gecertificeerd en maakt gebruik van 100% groene stroom”

Ook Eric Boonstra merkt dat een deel van de klanten speciaal voor EvoSwitch kiest omdat zij duurzaam ondernemen. “Een ander deel kiest ons omdat wij goed scoren op aspecten als betrouwbaarheid, veiligheid, support, kosten e.d. Zaken die sowieso goed voorelkaar moeten zijn bij een datacenter provider in mijn ogen. Maar zoals gezegd is er een groeiend aantal klanten dat groen ondernemen, net zoals wij, in hun DNA hebben zitten. Die klanten kiezen bewust voor het duurzaam ondernemen ten goede van een duurzaam milieu, en zien de kostenbesparing als bonus. Wij willen niet suggereren dat groen voor alle klanten een belangrijk aspect is. Maar wij zien zeker een toename in het aantal klanten die groen ondernemen hoog op de agenda hebben staan.”

Hebben jullie bijzondere klanten of is de keuze voor groen mainstream?

Eric Boonstra merkt dat de keuze voor groen (nog) niet mainstream is. “Wij zien, zoals eerder gezegd, zeker een toename in het aantal klanten die groen ondernemen hoog op de agenda hebben staan.”

Volgens Martijn Nijhuis heeft Previder de keuze voor duurzaam niet gemaakt om daar een specifieke doelgroep mee aan te spreken die daar hoge eisen aan stelt. “Wij vinden het vanzelfsprekend dat we als datacenter duurzaam werken. Daarbij zijn al onze klanten bijzonder ;-)”

Hebben jullie nog andere ideeën over de stelling?

Martijn Nijhuis: “Datacenters zijn grote stroomverbruikers. Als Previder realiseren we dat we daarom de verantwoordelijkheid hebben om zo zuinig mogelijk om te springen met stroom en gebruik te maken van duurzame energiebronnen. Eigenlijk zou dit vanzelfsprekend moeten zijn voor alle datacenters, maar helaas is dat niet zo. Duurzaamheid  is voor klanten vaak onzichtbaar, en dat zorgt ervoor dat het niet in het keuzeproces wordt meegenomen. Wellicht is het een goed idee om een overkoepelend energielabel voor datacenters te introduceren, net zoals bij huizen, auto’s en witgoed al het geval is. Voor klanten is het dan eenvoudig om datacenters te vergelijken en een bewuste keuze te maken. Er ligt ook een taak voor de overheid; die zouden het gebruik van groene datacenters kunnen stimuleren via bijvoorbeeld een belastingvoordeel”

Eric Boonstra: “Ik denk dat veel mensen nog steeds denken dat groen ondernemen duurder is. Het tegendeel in het datacenter is echter waar. Wij zien een toename in klanten die gaan voor een duurzame leverancier. Wij zijn van mening dat in de toekomst meer en meer datacenters onze groene, CO2-neutrale voetsporen zullen volgen.”

 

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.