Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenters zorgen voor sterke toename ICT-stroomverbruik in Amsterdam

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 maart 2015 08:00 uur

Het stroomverbruik van ICT-bedrijven in Amsterdam is met 15,8 procent gestegen in de periode 2010-2013. Volgens het CBS is deze sterke toename van het stroomverbruik in de hoofdstad terug te voeren op het feit dat er veel datacenters in Amsterdam zijn gevestigd. De hele provincie Noord-Holland was in 2013 zelfs goed voor 43,8 procent van alle ICT-stroomverbruik in Nederland.

Opvallend is dat het ICT-stroomverbruik in Den Haag en Rotterdam in de periode 2010-2013 juist is afgenomen. Dit wordt door het CBS verklaard door het feit dat er minder stroom wordt gebruikt door ‘traditionele mediabedrijven’. Ik vermoed echter dat ook het verlagen van de PUE van datacenters een rol speelt door de inzet van freecooling en cold corridors in datacenters. Dat betekent immers ook een lager energieverbruik en daarmee een lagere energierekening voor de datacenters.

In heel Nederland werd in 2013 2,7 miljard kWh aan stroom verbruikt door de ICT-sector. Amsterdam toont zich met een verbruik van 717 miljoen kWh verbruikt of 26,5 procent duidelijk de ICT-hoofdstad van Nederland. Op de tweede plaats met een stroomverbruik van 167 miljoen kWh staat de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol). Het is ook niet verbazingwekkend dat ook daar veel datacenters zijn gevestigd.

stroomverbruik-ict-sector-cbs

Wanneer we naar de verdeling van het ICT-stroomgebruik kijken per provincie dan is Noord-Holland met 43,3 procent de onbetwiste nummer één. Op twee staat Zuid-Holland met 12,7 procent. Op nummers drie en vier staan Noord-Brabant en Groningen met respectievelijk 8,6 en 8,4 procent. Dat ook Groningen veel ICT-stroomverbruik heeft is niet verbazingwekkend gezien vooral de Groningse Eemshaven in trek is als locatie voor grote datacenters, zoals onder meer bij Google.

ict-stroomverbruik-provincies

Interessant is ook om de cijfers van het CBS te vergelijken met de cijfers die CBRE recent heeft gepubliceerd over de hoeveelheid beschikbare en verkochte datacenter capaciteit in Amsterdam. Door CBRE is die capaciteit namelijk ook uitgedrukt in de hoeveelheid beschikbare stroom. Wat daarbij opvalt is dat de groei van de verkochte datacenter capaciteit in absolute percentages nóg sterker groeit dan de totale hoeveelheid verbruikte energie door ICT-bedrijven in Amsterdam en Noord-Holland. Daarmee lijkt de conclusie van het CBS dat datacenters een belangrijk aandeel hebben in de groei van het stroomverbruik in Amsterdam te worden bevestigd.

datacenters-amsterdam-cbre

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!