Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google lanceert Nearline cloud storage als alternatief voor tape-backup

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 maart 2015 08:00 uur

Google heeft een nieuwe dienst gelanceerd die een alternatief moet zijn voor opslag van data op tapes. De nieuwe dienst genaamd Google Cloud Storage Nearline is bedoeld voor ‘koude data’ zoals backups en gearchiveerde data. Uniek aan de nieuwe dienst van Google is dat het zeer lage kosten combineert met vrijwel directe beschikbaarheid van de data.

Het concept van ‘koude data’ in de cloud is niet nieuw. Amazon kwam er al eerder mee onder de naam Glacier. Het belangrijkste verschil tussen Glacier van Amazon en Nearline van Google is de directe beschikbaarheid van de data. Wie koude data uit Glacier wil ophalen, moet enkele uren wachten tot de data beschikbaar is. Google belooft echter dat opgevraagde data in Nearline binnen drie seconden al beschikbaar is.

De kostprijs van Nearline is 1 dollarcent per GB per maand. Wie data in Nearline opslaat moet altijd voor minimaal één maand afrekenen ook al wordt de data weer na één dag verwijderd of overschreven met andere data. Daarnaast kost het opvragen van data uit Nearline ook 1 dollarcent per gelezen GB. Bij andere vormen van Google Cloud Storage is dat niet het geval en hoeft er alleen voor (uitgaand) netwerkverkeer te worden betaald.

Nearline kent ook een belangrijke beperking. De snelheid waarmee data uit Nearline kan worden opgehaald, is beperkt. Google garandeert per terrabyte opgeslagen data een download bandbreedte van 4MB/s. Wie 20TB opgeslagen heeft, haalt een snelheid van 80MB/s en bij 100TB 400MB/s. De snelheid van 4MB/s per TB betekent dat het onafhankelijk van hoeveel data er is opgeslagen in Nearline het onder optimale omstandigheden 70 uur duurt om alle data die in Nearline is opgeslagen te downloaden.

Wie gebruik wil maken van Nearline kan gewoon gebruik maken van de bestaande Google Cloud Storage API’s. Wie dat al doet, kan Nearline direct in gebruik nemen. Daarnaast wordt de nieuwe dienst ook al ondersteund door verschillende storage-aanbieders waaronder Veritas/Symantec, NetApp, Geminare en Iron Mountain.

nearline2 (1)

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.