Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google lanceert Nearline cloud storage als alternatief voor tape-backup

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 maart 2015 08:00 uur

Google heeft een nieuwe dienst gelanceerd die een alternatief moet zijn voor opslag van data op tapes. De nieuwe dienst genaamd Google Cloud Storage Nearline is bedoeld voor ‘koude data’ zoals backups en gearchiveerde data. Uniek aan de nieuwe dienst van Google is dat het zeer lage kosten combineert met vrijwel directe beschikbaarheid van de data.

Het concept van ‘koude data’ in de cloud is niet nieuw. Amazon kwam er al eerder mee onder de naam Glacier. Het belangrijkste verschil tussen Glacier van Amazon en Nearline van Google is de directe beschikbaarheid van de data. Wie koude data uit Glacier wil ophalen, moet enkele uren wachten tot de data beschikbaar is. Google belooft echter dat opgevraagde data in Nearline binnen drie seconden al beschikbaar is.

De kostprijs van Nearline is 1 dollarcent per GB per maand. Wie data in Nearline opslaat moet altijd voor minimaal één maand afrekenen ook al wordt de data weer na één dag verwijderd of overschreven met andere data. Daarnaast kost het opvragen van data uit Nearline ook 1 dollarcent per gelezen GB. Bij andere vormen van Google Cloud Storage is dat niet het geval en hoeft er alleen voor (uitgaand) netwerkverkeer te worden betaald.

Nearline kent ook een belangrijke beperking. De snelheid waarmee data uit Nearline kan worden opgehaald, is beperkt. Google garandeert per terrabyte opgeslagen data een download bandbreedte van 4MB/s. Wie 20TB opgeslagen heeft, haalt een snelheid van 80MB/s en bij 100TB 400MB/s. De snelheid van 4MB/s per TB betekent dat het onafhankelijk van hoeveel data er is opgeslagen in Nearline het onder optimale omstandigheden 70 uur duurt om alle data die in Nearline is opgeslagen te downloaden.

Wie gebruik wil maken van Nearline kan gewoon gebruik maken van de bestaande Google Cloud Storage API’s. Wie dat al doet, kan Nearline direct in gebruik nemen. Daarnaast wordt de nieuwe dienst ook al ondersteund door verschillende storage-aanbieders waaronder Veritas/Symantec, NetApp, Geminare en Iron Mountain.

nearline2 (1)

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?