Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hoeveelheid spam met 30 procent gedaald

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 januari 2007 12:26 uur

De hoeveelheid spam is in de eerste week van januari plotseling enorm gedaald, met maar liefst 30 procent. Dit terwijl in de december juist nog een significante toename van de hoeveelheid spam werd geregistreerd. Zo meldt managed e-mail provider Softscan.

Een dergelijke ontwikkeling is in het verleden door Softscan nog niet eerder waargenomen. Ik geloof dat een daling van 30 procent binnen enkele dagen in absolute zin ook een unieke ontwikkeling is. Als meest waarschijnlijke verklaring van de daling denkt Softscan aan het feit dat een spammer de controle over een omvangrijk botnet is kwijtgeraakt, gezien botnets de belangrijkste verzenders (relayers) van spam zijn op dit moment.

Dat de daling zou zijn veroorzaakt door de beschadigde internet kabels in Aziƫ wordt minder waarschijnlijk geacht, gezien tussen de twee gebeurtenissen te veel tijd zit. Anderzijds zou het in theorie natuurlijk wel kunnen zijn dat een Aziatische spammer op dit moment zijn botnet(s) niet kan aansturen, doordat deze niet de beschikking heeft over internet.

Mocht de daling daadwerkelijk door een oncontroleerbaar botnet zijn veroorzaakt, dan valt hier uit te concluderen dat er maar een paar spammers verantwoordelijk zijn voor het overgrote meerderheid van de verstuurde spam. Dit komt overeen met de lezing van ex-spammer Spammer-X, die op het EU SpamSymposium vertelde dat er maar een relatief klein aantal spammers verantwoordelijk is voor het grootste deel van alle spam.

tdw, 11 januari 2007 10:16 am

Ik vroeg me al af waarom ik m'n weekelijkse viagra niet meer kon krijgen

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.