Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon AWS lanceert virtuele servers met 48TB storage en 3,5GB/s leessnelheid

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 1 april 2015 10:00 uur

Het tempo waarmee Amazon AWS nieuwe virtuele servers introduceert, is moordend. Amper twee weken geleden maakte het bedrijf bekend virtuele servers met 16 TB SSD-storage te lanceren. Gisteren heeft het bedrijf bekendgemaakt nieuwe virtuele servers te introduceren met tot 48 TB storage en een leessnelheid tot 3.500MB per seconde speciaal voor big data-analyse.

De nieuwe virtuele servers zijn door Amazon type D2 gedoopt en zijn bedoeld om ‘extreem grote datasets’ te kunnen analyseren. De virtuele servers maken gebruik van Intel Xeon E5-2676 v3 processors met een snelheid van 2,4 GHz per vCPU.

De kleinste variant van de nieuwe D2-servers d2.xlarge moet het doen met 4 vCPU’s, 30,5 GB RAM, 6 TB storage (3x 2 TB) met een leessnelheid van 437 MB per seconde. De grootste variant de d2.8xlarge heeft maar liefst 32 vCPU’s, 244 GB RAM, 48 storage (24x 2 TB) met een leessnelheid van 3.500 MB per seconde en een schrijfsnelheid van 3.100 MB per seconde.

Om maximale diskperformance te halen met de nieuwe instances, adviseert Amazon om een Linux- kernel te gebruiken die “Persistent Grants” ondersteunt. Dat is een toevoeging op het ‘Xen block ring protocol’ dat de doorvoersnelheid en schaalbaarheid van de storage significant doet toenemen. Amazon stelt verschillende voor AWS geoptimaliseerde Linux-versies beschikbaar die dit ondersteunen, waaronder:

  • Amazon Linux AMI 2015.03 (HVM)
  • Ubuntu Server 14.04 LTS (HVM)
  • Red Hat Enterprise Linux 7.1 (HVM)
  • SUSE Linux Enterprise Server 12 (HVM)

Gezien de concurrentiestrijd die gaande is onder de grote cloudproviders, wordt het interessant om te zien of concurrenten Google en Microsoft binnenkort ook met nieuwe virtuele servers voor big data-analyse komen.

amazon-bigdata-servers

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.