Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De Speld wint rechtszaak over hostingwebsite

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 juni 2015 12:46 uur

Satirische website De Speld heeft de rechtszaak die door de voormalige hoster van de website was aangespannen gewonnen. De Speld betaalde maar liefst 4.000 euro per maand voor de hosting. Gezien dit exhorbitante bedrag besloot de website ergens anders te gaan hosten. Voormalige hoster SysFix accepteerde de opzegging niet en stapte naar de rechter.

Uit het vonnis waarvan de laatste pagina door Telegraaf-journalist Bart Mos op Twitter is gepubliceerd, blijkt dat de opzegging van de overeenkomst per 1 maart 2015 wel rechtsgeldig is gedaan. Daarom hoeft de website vanaf die datum de facturen van SysFix niet meer te betalen. Wel merkt de rechter terloops op dat indien de factuur over de maand februari 2015 niet is voldaan, dat De Speld deze wel alsnog moet betalen.

Verder blijkt uit het vonnis dat De Speld de overeenkomst rechtsgeldig heeft opgezegd omdat de rechter van mening is dat het niet kunnen opzeggen van de aanvullende overeenkomst voor het gebruik van extra dataverkeer, het opzeggen van de hoofd (hosting) overeenkomst niet in de weg kan staan.

Volgens de rechter is het opmerkelijk dat het beding waarin staat dat de overeenkomst voor het extra dataverkeer vijf keer door De Speld over het hoofd is gezien en dat daar ook geen vragen over zijn gesteld door De Speld. Echter, zo stelt de rechter: “gelet op de verstrekkende gevolgen van uitsluiting van tussentijdse opzegging (langdurig verbonden zijn aan SysFix tegen een volgens De Speld hoog tarief) dit onderwerp bij het aangaan van de aanvullende databundelovereenkomst bij De Speld onder de aandacht te brengen of uitdrukkelijk in de overeenkomst op te nemen.”

Wat de rechter dus feitelijk zegt, is dat SysFix in de kleine lettertjes van (een nieuwe versie van de) algemene voorwaarden stilletjes had verstopt dat De Speld jarenlang verplicht zou zijn om de hoofdprijs te blijven betalen voor de hosting die wordt geleverd. Je klant de hoofdprijs laten betalen voor hosting mag van de rechter, daarvoor ook een overeenkomst sluiten die jarenlang loopt en niet tussentijds opgezegd kan worden mag ook. Echter moet je daar je klant dan wel nadrukkelijk op wijzen. Nu dat niet gebeurd is, mocht De Speld de overeenkomst toch opzeggen.

bart, 8 juni 2015 2:21 pm

Bedoelen we deze ? http://www.sysfix.eu/ ????

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.