Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datalimieten: De Belgen pikken het niet meer

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 24 januari 2007 00:08 uur

Amper een week nadat schreef ik over het Belgische internet duopolie van Belgacom en Telenet, heeft de Belgische internet gebruikers klanten vereniging PUB (Pandora User Base) een open brief gestuurd naar Telenet. Helaas kan ik de brief zelf niet vinden, maar op ZDnet valt te lezen dat de Belgen de (zeer beperkte) datalimieten meer dan zat zijn.

In de open brief meldt PUB dat de datalimieten de afgelopen 5 jaar niet meer gewijzigd zijn, en blijft een door Telenet beloofde verhoging van het upload limiet ook uit. De laatste wijziging zou echter eind 2005 hebben plaatst gevonden toen de download limiet van 10 naar 12gb per maand zou zijn verhoogd naar aanleiding van een petitie van de PUB. De voorzitter van PUB bestrijdt dat en stelt dat de verhoging is gekomen door een verandering in de meetmethode.

Volgens Telenet zijn de datalimieten voor de gemiddelde gebruiker meer dan toereikend en is er dan ook geen reden om ze aan te passen. Dit wordt door de PUB bestreden, die stelt dat de gemiddelde gebruiker nu ook beperkt wordt door de datalimieten, gezien het het gebruik van online video, Skypen en het verzenden van digitale foto’s beperkt. De PUB eist dat de datalimieten tenminste worden verdubbeld en voor het duurste pakket wordt afgeschaft, net als dat de uploadlimieten dienen te worden afgeschaft.

Dat Telenet van mening is dat de datalimieten nog voldoende voor de gemiddelde gebruiker is natuurlijk te zot voor woorden. Als ik het C.V. van de Nederlandse CEO van Telenet, Duco Sickinghe (foto), lees dan zou je verwachten dat het een ontwikkeld persoon is. Gezien ik niet het vermoeden heb dat hij compleet achterlijk is, lijkt het erop dat hij lak heeft aan de consument. Dit omdat ieder weldenkend mens zich realiseert dat je met dit soort datalimieten innovatie tegenhoudt en het gebruik van bovenstaande multimediale internet toepassingen in België vrijwel onmogelijk wordt. Daar is niemand bij gebaat!

Het is overigens interessant om te zien dat de persoon die commentaar had op het voorstel om niet peerende Belgische ISP’s (via transit) te blokkeren in mijn vorige artikel, ook verantwoordelijk zou zijn voor de open brief naar Telenet. Hierbij dan ook de mededeling dat ik van mening ben dat Telenet ‘slachtoffers’ absoluut niet dubbel gepakt moeten worden door een Nederlandse blokkade. Het is juist Telenet die moet worden aangepakt en niet de gebruikers die nu al de dupe zijn van het beleid dat mogelijk wordt gemaakt door het Belgische duopolie.

Daarnaast wil ik de Belgische internet gemeenschap en specifiek PUB oproepen/adviseren om de problematiek aanhangig te maken bij de Europese Commissie. Gezien in België de markt overduidelijk verstoort is én er van die aanmerkelijke markt macht gebruik wordt gemaakt om de consument een product door de strot te duwen dat niet aan de eisen van de markt voldoet. Het school voorbeeld van een reden om in te grijpen door de Europese Commissie!

Triloxigen, 24 januari 2007 7:57 am

Ik denk door de eis dat de upload limieten ook afgeschaft worden ze te ver doordraven. Hierdoor worden ze niet meer serieus genomen denk ik.

Pieter Dejaeger, 24 januari 2007 9:32 pm

Het gaat hem niet over afschaffen van de uploadlimiet, maar om deze niet meer te scheiden.
Dus geen aparte meting, maar gewoon 1 volume.

Pieter Dejaeger, 24 januari 2007 9:34 pm

En dan nog liefst een volume dat iets ruimer is.

Amedee Van Gasse, 24 januari 2007 9:45 pm

Vind je die "Open brief" écht niet? Vreemd...
Kijk eens op http://tik.be -> PUB -> Standpunten -> Volume.
Of rechtstreeks:
http://tik.be/pub/standpunten/volume_de_limiet_is_bereikt

bambipower, 25 januari 2007 6:13 am

Ik lees hier, dat de limieten verhoogd zijn naar aanleiding van een petitie op pub. Dit klopt niet. Pub heeft helemaal geen petitie georganiseerd! Ze hebben er wel eentje beloofd, daar blijft het dan ook bij (ondertussen al 2jaar geleden).

Amedee Van Gasse, 25 januari 2007 7:23 am

Ik heb het artikel nog eens grondig gelezen, en ik heb nog een paar reacties:
* De limieten zijn een jaar geleden "amper" verhoogd. Men ging van 10 totaal waarvan 1,5 up naar 10 down en 2 up. Dat is omdat men het psychologisch niet kon maken om er 8,5 down en 1,5 up van te maken. Dus inderdaad een wijziging van de meetmethode.
* Telenet is begin 2005 begonnen met de voorbereiding van het aanpassen van de meetmethode, en heeft toen advies gevraagd aan de klantenvereniging PUB. In de loop van september 2005 (iirc) kregen we te verstaan dat de limieten (lichtjes) zouden stijgen, maar men vroeg om dat nog niet publiek te maken omdat ze zelf nog niet wisten met hoeveel. Dát er een lichte verhoging ging komen, stond toen wel al vast. In november 2005 hebben er een paar studenten informatica, totaal los van PUB, een website gestart met een petitie: www.geendatalimiet.be. We (PUB/Tik vzw) hebben contact opgenomen om een samenwerking voor te stellen (eendracht maakt macht), maar daar hadden ze (blijkbaar) geen zin in. Numeriek was hun petitie wel een succes (70.000 handtekeningen denk ik) maar in de praktijk heeft het niet veel uitgehaald. Ze hebben hun actie stopgezet van zodra er een paar mini-providers hun limietloze producten op de markt brachten (producten die deze mini-providers allicht al lang gepland hadden). De geendatalimieters hadden volgens mij maar mogen stoppen wanneer de datalimiet bij Telenet en Belgacom óók was afgeschaft. Dan waren ze maar écht geslaagd in hun opzet.
* Ik moet opletten wat ik zeg over geendatalimiet, want ik denk dat bambipower daar ook bij betrokken was. Zij is één van onze actiefste forumleden. Ze heeft het over een petitie, maar dat klopt niet helemaal. Een petitie is één vraag, terwijl we een enquete willen houden, met heel veel vragen in de breedte over internetgebruik. Overigens heeft bambi wél gelijk over de timing. Alleen, als vrijwilmligers hebben we niet altijd even veel tijd.
* Er is een persoonsverwisseling denk ik. De "open brief" is geschreven door onze voorzitter, Luc Stroobant. Ik ben Amedee Van Gasse, forum moderator (op het forum "localhost"), en ik heb op het vorige artikel gereageerd. Maar op het forum is er ook nog een naamgenoot van mij, ook een Amedee (familienaam onbekend). Ik denk dat je daarmee verwart.
* Wat Europa betreft: heeft u daar wat meer concrete details over? Wat dat is een onderneming die zéér goed voorbereid moet worden. Ik heb bijvoorbeeld de geensoftwarepatenten-beweging van op een afstand gevolgd, en dat was echt wel een titanenwerk...

bambipower, 25 januari 2007 8:30 pm

Wat localhost zegt, klopt zowat.

Alleen heb ik zo het idee dat pub nooit achter de actie heeft gestaan van geendatalimiet.be
Ik durf zelf een beetje zeggen, dat geendatalimiet er is gekomen, omdat er op pub niks

gebeurde en zelfs geen medewerking was.

Hier lees je daar meer over : http://pub.telenet.be/forum/viewtopic.php?t=3974

Het is ook zeer jammer, dat onze klantenvereniging bestaat uit vrijwilligers die na 2 jaar

(eigenlijk is het langer) nog geen tijd gevonden hebben, om een enquete te organiseren.

Zeker als het gaat over een probleem met zo een grote omvang.

Leden hebben pub al voorgesteld met de enquete te helpen, maar daarop komt dan weer geen

antwoord.

Naar mijn gevoel, heeft pub altijd het limietenprobleem ontlopen of/en geminimaliseerd.
Daarom ook dat er op pub al zeker 4 jaar gediscusieerd word over de limieten, met max als

respons een 'nieuwsbriefje'.

Nu Pub (of TIK) hun website veranderd hebben, komt er wat media aandacht. Wat ik natuurlijk

toejuich!!!
En als die websiteverandering nog is verkeerd geinterpreteerd word (zoals hier op ispam), dan

is er nog extra aandacht ;)
Maar een enquete had denk ik meer opgebracht.

Coop, 30 januari 2007 11:41 pm

PUB of TIK doet in zijn broek voor telenet !

Waarom slaan jullie niet eens met de vuist op tafel als je naar een vergadering van hun gaat ?

Aan geendatalimiet.be hebben jullie niet meegewerkt, eerder tegengewerkt, we kunnen beter iets nieuws opstichten of onze hoop op iets anders richten, PUB prult maar wat aan ! goed bezig mannen !

En waar blijft die enquete ?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.