Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cold corridors en groene stroom bij BIT in Ede

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 11 december 2008 08:01 uur

BIT gebruikt vanaf 1 januari 2009 alleen nog maar groene stroom. zowel voor eigen apparatuur als apparatuur van klanten. Met energieleverancier Essent is een contract gesloten voor de levering van energie opgewekt uit waterkracht. Bij de productie van deze duurzame energie komt geen CO2 meer vrij.

BIT heeft de mogelijkheid onderzocht om klanten op individuele basis tussen groene en grijze stroom te laten kiezen. Omdat dit in de praktijk erg lastig te realiseren bleek te zijn, is besloten alle stroom te vergroenen en de kosten daarvoor zelf te dragen.Klanten gaan dus niets meer betalen voor de groene stroom.

Alex Bik, technisch directeur bij BIT: “Er wordt veel gesproken over groen, deze actie onderstreept onze daadkracht. Door alle stroom te vergroenen dragen wij bij aan een beter milieu. Om de CO2, die nu niet wordt geproduceerd uit de lucht te halen, zouden 200.000 bomen een jaar lang moeten groeien.”

Beide datacenters, BIT-1 en BIT-2, verbruiken samen per jaar meer dan 6 miljoen kilowattuur. Door over te gaan op groene stroom wordt alleen al in 2009 ruim vier miljoen kilogram minder CO2 uitgestoten.

Energiebesparing door cold-corridors
Daarnaast is BIT haar racks in het BIT2 datacentrum aan het aanpassen. Minkels is bezig met de installatie van de zogenoemde cold-corridors. Het systeem is gebaseerd op het principe van volledige scheiding van de warme en koude luchtstromen wat leidt tot aanzienlijke efficiency verbeteringen. Dit wordt bereikt door kastrijen aan de koude zijde af te dichten middels een dakconstructie en deuren aan de voor- en achterzijde van de gang te plaatsen. Verder worden de systeemkasten voorzien van zijafdichtingsplaten en blindpanelen tussen de apparatuur. Alleen de aanzuigopeningen van de servers blijven open.


Het toepassen van de cold-corridor techniek is niet nieuw in hostingland. Vrijwel alle nieuwe datacentra, waaronder DCG, Evoswitch en Grafix Alphen aan de Rijn maken van deze techniek gebruik. De techniek is in vrijwel alle datacentra toe te passen en leidt in alle gevallen tot energiebesparing en efficiency verbeteringen. “Sommige klanten zien een daling van 10 graden in hun apparatuur”, zo schrijft medewerker Eelco Bel op de weblog van BIT.

ISPam.nl Job board

Punica, 11 december 2008 10:56 am

Wist niet dat Minkels Rittal kasten levert :P (doelende op de eerste 2 rijen kasten op de foto).

magus, 11 december 2008 11:39 am

Toch leuk, dat ze nu zeggen dat ze compleet groen zijn, alleen groene stroom leveren... In feite bedoelen ze dat ze voor een gelijkwaardige hoeveelheid groene stroom betalen, en uiteraard niet slechts 'designerstroom' uit de contactdozen krijgen, maar een fijne grijs/groene mix :) Tenzij ze natuurlijk direct op de waterkracht centrale zijn aangesloten en niet op het netwerk. Een eigen waterrad aan de zijkant van de datacentra? :-)

Alex Bik, 11 december 2008 12:08 pm

@Punica: De kasten zijn van Rittal, de daken en schuifdeuren van Minkels. Minkels is beter in maatwerkoplossingen dan Rittal. Rittal heeft een dikke catalogus, maar als datgene wat je wilt hebben daar niet in staat, wordt 't lastig. Minkels is wat dat betreft een stuk flexibeler.

@magus: We beweren niet compleet groen te zijn, we geven alleen aan over te stappen op groene stroom. En aangezien de centrales aan elkaar gekoppeld zijn, is er niemand die invloed heeft op welke kant de elektronen heen gaan en of de groene stroom ook daadwerkelijk uit het stopcontact komt van degene die ervoor betaalt. Dat boeit natuurlijk ook helemaal niet. De stroom is namelijk precies hetzelfde, het gaat er om dat er bij de productie van de hoeveelheid stroom die wij nodig hebben geen schadelijke stoffen vrijkomen. Door wie die stroom vervolgens wordt gebruikt maakt me niet uit. Het scheelt in ieder geval een hoeveelheid CO2 waar ruim 200.000 bomen voor nodig zouden zijn geweest om het weer weg te werken.

magus, 11 december 2008 3:52 pm

Alex, dat is duidelijk. natuurlijk is het zo dat je hiermee co2 neutraal wordt. in het stukje van randy staat het echter een beetje maf. "bit gebruikt alleen nog maar groene stroom" lijkt een beetje op het datacentrum met eigen waterrad :-)

Lennie, 12 december 2008 3:44 pm

Hoeveel waterraderen heb je eigenlijk nodig voor een beetje serverruimte ?

Atoomstroom fan, 7 januari 2009 6:26 pm

Waarom draait Bit haar servers niet gewoon op Atoomstroom? Dat blijkt sinds kort verkrijgbaar op de Nederlandse markt... Ook CO2-vrij...

Alex Bik, 8 januari 2009 10:38 am

Omdat 'atoomstroom' dan wel CO2 vrij mag zijn, maar weer hele andere milieu- en veiligheidsissues heeft. Daarom dus waterkracht.

MikeN, 8 januari 2009 2:33 pm

Waterkracht heeft anders ook aardig wat milieuissues ;-)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...