Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN stelt EPP-interface opnieuw uit tot Q4 2009

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 1 december 2008 08:03 uur

Volgens de planning van SIDN stond de invoering van de Extensible Provisioning Protocol (EPP) interface van het domeinregistratiesysteem (DRS) voor Q4 2008/Q1 2009 op de planning. Tijdens de SIDN relatiedag in mei heeft SIDN ICT manager Cees Toet gezegd dat het dit jaar gaat lukken.

Gezien deelnemers nu afhankelijk zijn van asynchrone en minder betrouwbare e-mail interface van SIDN om domeinregistraties en mutaties geautomatiseerd door te voeren, is de komst van het synchrone op XML gebaseerde EPP een vurige wens van veel SIDN deelnemers.

De harten van (vooral de grotere) SIDN deelnemers klopten daarom vol verwachting, want elk moment zou er informatie kunnen komen over de komende implementatie van de EPP-interface door SIDN. Vorige week kwam er een update van SIDN, helaas niet het nieuws dat deelnemers verwachten, maar opnieuw uitstel. De EPP-interface staat nu gepland voor het Q4 2009, wat neerkomt opnieuw een uitstel van één jaar.

De reden voor het uitstel is dat uit een analyse van SIDN is gebleken dat er voor de implementatie van de EPP-interface een wezenlijke redesign van een aantal van de belangrijkste processen in DRS met zich mee brengt, waaronder de invoer van een token-systeem voor verhuizingen en opheffingen en de invoer van expliciete handles. Dit gaat met aanzienlijke investeringen gepaard, daarom heeft SIDN Q3 2008 gebruikt om de inzetbaarheid van DRS voor toekomstige ontwikkelingen in kaart te brengen.

SIDN communicatiemanager Lycke Hoogeveen verklaart tegenover ISPam.nl dat uit de analyse die SIDN gedaan heef telkens duidelijker werd hoe groot de aanpassingen zijn die moeten worden gedaan om de EPP-interface voor DRS te realiseren. Die voldoet aan algemeen geaccepteerde standaarden en niet een SIDN eigen interface die bol staan van de extensies. De analyse was daarom ook bedoeld om te kijken of de investering die daar mee gepaard gaat te rechtvaardigen is. Nu de uitkomst van de analyse een positief beeld heeft opgeleverd, wordt er hard gewerkt aan het project om de EPP-interface in Q4 2009 op te leveren.

De reden dat SIDN het uitstel nu pas naar haar deelnemers heeft gecommuniceerd is volgens Hoogeveen dat SIDN eerst een gefundeerd besluit wilden nemen of de investering te rechtvaardigen was, voordat men verder kon met het project. Daarna is het project opnieuw gepland en naar de deelnemers gecommuniceerd.

Hoogeveen zegt dat SIDN het zelf ook erg vervelend vind dat het project opnieuw is uitgesteld en men had ook liever beter nieuws gebracht. Echter is SIDN van mening dat de grondige aanpak, er uit eindelijk toe zal leiden dat EPP goed en compleet kan worden geïntroduceerd.

Tot dan zal SIDN de deelnemers via nieuwsbrieven op de hoogte houden van de vorderingen in het project. Ook zal er binnenkort opnieuw een consultatie ronde zijn, waar deelnemers aan kunnen deelnemen. Ook op de SIDN relatie op 12 december zal SIDN nader in gaan op de planning, de implementatie en de rol van de deelnemers in de aanloop hier naar toe.

Het wordt interessant hoe de deelnemers op dit slechte nieuws reageren. Tijdens een speciaal ingelaste SIDN deelnemersbijeenkomst naar aanleiding van de destijdse problemen met DRS4 op 1 december 2006 kondigde SIDN aan dat de EPP-interface (destijds nog XML-interface genoemd) gereed zou zijn in de tweede helft van 2007. De vertraging van de komst van een EPP-interface in DRS is daarmee ondertussen al weer ruim twee jaar vertraagd.

Sebas, 1 december 2008 12:14 pm

Ik vind het kansloos dat het nogsteeds(!) niet beschikbaar is, de vraag is zo hoog erna, en nog wordt het uitgesteld. SIDN mist hier volledig de boot.

My 2 cents.

gerwin, 1 december 2008 12:18 pm

Natuurlijk is het jammer dat het weer naar eind 2000 wordt geschoven. Maar goed zo'n belangrijk iets kan maar beter goed worden aangepakt en niet een "moetje" worden. Dus jammer, maar is niet anders :(

Peter, 1 december 2008 3:51 pm

Onzin, men wist al heel lang dat dit een zeer gewaarde functie zou zijn, zelfs voor het schetsen van drs4. Echter kent men daar enkel koker visie en vooral niet verder willen kijken dan je neus lang is. Ik vind ook niet dat hier enig begrip voor getoond moet worden in welke vorm dan ook.

Freeaqingme, 1 december 2008 10:49 pm

Jammer dat het zo lastig is om de SIDN te boycotten (klant wil toch wel .nl domeinnamen). Wellicht is het tijd om massaal de ICANN en het dept. Economische Zaken te gaan bestoken met klachtenbrieven.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.