Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hostingbedrijven blijven stug prijzen exclusief btw vermelden

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 november 2015 08:00 uur

Ober, mag ik een biertje? Natuurlijk, alstublieft. Dat is dan 3,65 euro. Huh? Op de prijslijst staat dat een biertje 3,00 euro kost. Ja, dat klopt meneer, maar kijk eens naar de kleine lettertjes, daar staat duidelijk aangegeven dat onze prijzen exclusief btw zijn.

Dit lijkt een belachelijk voorbeeld maar dit is helaas de normale gang van zaken in de hostingbranche. Het merendeel van alle hostingbedrijven, dat zich ook nadrukkelijk op consumenten richt, vermeldt prijzen exclusief btw op de website. Wie wil afrekenen komt er dan achter dat er nog 21% extra moet worden betaald bovenop het bedrag dat staat aangegeven.

Uit een onderzoek dat ISPam.nl heeft gedaan naar de prijzen van domeinnamen bij 25 grote hostingbedrijven in Nederland blijkt dat maar 6 hostingbedrijven hun prijzen inclusief btw vermelden. Het grootste deel van de hostingbedrijven vermeldt stug prijzen exclusief btw. Consumenten komen er bij het afrekenen achter dat er 21% meer moet worden betaald.

De uitkomsten zijn vergelijkbaar met een onderzoek dat ISPam.nl anderhalf jaar geleden deed naar de prijzen van hosters. Toen bleek dat van 176 onderzochte hostingbedrijven maar 19% prijzen inclusief btw vermeldt, 53% exclusief btw en van de overige hostingbedrijven het onduidelijk was of prijzen inclusief of exclusief btw zijn.

Er zijn gelukkig ook positieve uitzonderingen die het goede voorbeeld geven en hun prijzen wél inclusief btw vermelden. Deze bedrijven verdienen om meerdere redenen een pluim. Allereerst omdat ze zich aan de wet houden. Dat zou eigenlijk ieder bedrijf moeten doen, maar deze hostingbedrijven doen het tenminste. Daarnaast ondervinden ze ook oneerlijke concurrentie van andere hosters, want hun prijzen lijken 17% (21/121ste) hoger dan die van hun concurrenten.

De hostingbedrijven om wie het gaat én hun prijzen wél inclusief btw vermelden zijn: Hosting2go, Mijndomein.nl, Strato, Webreus en YourHosting.

De andere hostingbedrijven die hun prijzen exclusief btw vermelden, overtreden de wet. In artikel 38 Wet op de Omzetbelasting 1968 (Wet OB) staat namelijk:

Het is de ondernemer verboden aan anderen dan ondernemers en publiekrechtelijke lichamen goederen en diensten aan te bieden tegen prijzen met zodanige aanduidingen dat de omzetbelasting niet in de prijzen zou zijn begrepen.

Het overtreden van dit verbod is strafbaar gesteld in artikel 42 Wet OB met een boete van de derde categorie (8.100 euro). Daarnaast is het ook artikel art. 6:193e lid 3 BW bepaald dat prijzen inclusief btw moeten worden vermeld. Dat niet doen, is een oneerlijke handelspraktijk (art. 6:193d lid 2 BW).

Oneerlijke handelspraktijken kunnen worden aangepakt (beboet) door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit bestuursorgaan is op dit moment ook al bezig met een onderzoek naar de vervuiling (abuse) in de netwerken van hostingbedrijven. Wat mij betreft is het de hoogste tijd dat de ACM ook onderzoek gaat doen naar de vervuiling met prijzen exclusief btw op de websites van hostingbedrijven.

 

Patrick, 17 november 2015 10:38 am

De wet loopt weer eens achter de werkelijkheid aan, hoe moet een internationaal bedrijf dit doen? het is gods onmogelijk om dit administratief voor elkaar te krijgen, ten eerste zou je dan alle prijzen voor elk land in europa appart moeten vermelden (omdat ondernemers tegewoordig de BTW moeten berekenen waar de klant vandaan komt en dit dus overal anders is je kan dus niet 1 prijs op je site zetten) en voor klanten buiten europa is het dan weer niet interessant om naar je te kijken omdat ze de prijzen inclusief btw zien en denken dat je te duur bent, dan is de rest van de wereld in eens met oneerlijke praktijken bezig. Persoonlijk denk ik dat deze wet de plank mis slaat, maar ja... wet is wet.

Jan, 17 november 2015 11:14 am

@Patrick:
Ja, het is niet makkelijk voor bedrijven om aan deze regels te voldoen. "Gods onmogelijk" is het echter echt niet.
Neem bijvoorbeeld het ecommerceplatform van Amazon, veel internationaler gaat het niet, die voldoen prima aan lokale wetgeving wat betreft het opnemen van btw in in hun prijzen.
Bedrijven zouden zich niet achter zulke argumenten mogen verstoppen als het zowel de concurrentie als de consument benadeelt.

Axel, 17 november 2015 11:22 am

Allemaal leuk en aardig, wij hebben een wijziging voor onze website naar inc. 21% BTW al maandenlang gereed staan maar hebben hier tot op heden vanaf gezien omdat de grote concullega's ook stug ex. 21% BTW blijven tonen. Vertaal je je prijzen naar inc. 21% BTW dan wordt je ineens als een stuk duurder aangezien door je potentiële klanten omdat veel particulieren en de meeste bedrijven zich blindstaren op prijzen en niet gaan vragen of verderop op de website gaan kijken of de bedragen inc. of ex. 21% BTW zijn. Daarbij hebben we veel buitenlandse klanten, deze moeten dan om gaan rekenen om te kijken hoeveel ze gaan betalen.

Patrick, 17 november 2015 12:18 pm

@jan, ja leuk amazon heeft millioenen om dit mooi te laten maken, maar dat gaat echt niet voor iedereen op. De vergelijking is misschien waar als het om grote partijen gaat, maar de kleine man kan dit gewoon niet of heel moeizaam. Komt er dus heel cru op neer dat wij gewoon niet meer aan particulieren gaan leveren in nederland.

Arnout Veenman, 17 november 2015 12:54 pm

@Patrick, dat de wet achter de feiten aanloopt komt op mij over als een gelegenheidsargument. Hostingbedrijven vermelden al jarenlang hun prijzen exclusief btw terwijl de afwijkende btw-tarieven voor buitenlandse particuliere klanten pas sinds 1 januari 2015 gelden. Daar komt ook nog bij dat de btw-tarieven in de EU tussen de 17 en 25% liggen en de meeste (particuliere) klanten uit Nederland en eventueel België zullen komen, beide landen hebben een btw-tarief van 21%. Daarnaast is er ook niks dat je verbied om prijzen zowel inclusief (Nederlandse) btw en exclusief btw weer te geven.

@Axel, daar heb je een heel goed punt. Hostingbedrijven houden elkaar in een houdgreep, niemand wil als eerste de stap zetten naar prijzen inclusief btw. Dat brengt met op het idee om een dag te organiseren waarop hostingbedrijven collectief hun prijzen inclusief btw gaan vermelden, zodat dat probleem ook opgelost is.

Ewout de Graaf, 17 november 2015 1:37 pm

Jammer dat Mijndomein niet wordt genoemd bij de bedrijven die al sinds 2004 hun prijzen inclusief btw vermelden.

Binnenkort komt Mijndomein met een vernieuwde webwinkel, waar de BTW afhankelijk is van het land dat de klant heeft opgegeven. Het kan dus best wel!

Arnout Veenman, 17 november 2015 1:44 pm

@Ewout, de lijst met onderzochte hostingbedrijven bevat niet alle hostingbedrijven, al moet ik daarbij eerlijkheidshalve opmerken dat jullie naam er per abuis niet in stond want jullie heb ik wél meegenomen in het onderzoek. Ik heb jullie naam daarom zojuist nog aan de lijst toegevoegd.

Axel, 17 november 2015 1:50 pm

@Arnout: Als er zo'n dag zou worden georganiseerd en er wordt breed deelgenomen dan zullen wij ons hier zeker op aansluiten. We willen al enige tijd onze prijzen switchen naar inc. 21% BTW maar het is bedrijfstechnisch geen verstandige zet als het merendeel van de branche bedragen ex. 21% BTW blijft tonen.

Vinden nog meer van dat soort praktijken voor natuurlijk, bijvoorbeeld colocatie aanbieders welke een pakket aanbieden voor €14/€15 p/maand en als je dan gaat afrekenen of door heel erg goed op de kleine lettertjes te letten kom je erachter dat de aangegeven stroom niet inbegrepen is maar achteraf per maand alsnog afgerekend moet worden.

Patrick, 17 november 2015 1:54 pm

@Arnout ik kan je verzekeren dat onze klanten maar voor 1% uit belgie of nederland komen; dus dat gaat bij ons dus niet op. Overigens hadden we alle prijzen altijd inclusief staan, maar door de laatste kronkel van europa om de BTW te berekenen in het land van herkomst van de koper hadden we het maar aangepast.. mocht dus niet blijkt nu; passen we het aan op de nederlandse website, maar is dat dan wel voldoende ? (overigens staat er overal wel heel duidelijk of de prijzen inclusief of exclusief zijn, dat is ook nooit weggestopt (waarom zou je dat willen).

Arnout Veenman, 17 november 2015 2:13 pm

@Patrick, Ik ben het met je eens dat je er niet blij van wordt om 27 verschillende btw-tarieven te moeten hanteren. Het op de Nederlandse website aanpassen is een goed begin lijkt me. Hoe je kan omgaan met de verschillende btw-tarieven is lastig. Een pasklare oplossing heb ik ook niet. Al heb ik wel twee suggesties. Je zou aan de hand van het IP-adres bepalen waar de klant vandaan komt en daar het bedrag inclusief btw op baseren. Een andere mogelijkheid is om de prijs exclusief btw te noemen en daarnaast het minimale en maximale bedrag inclusief btw. Dus stel de dienst kost 10 euro exclusief btw en daarbij dan 11,70 - 12,50 euro inclusief btw vermelden (de btw-tarieven in Europa zijn tussen de 17% en 25%). Overigens zij nog opgemerkt dat een (particuliere) klant van buiten de EU helemaal geen (Europese) btw verschuldigd is.

Randy, 17 november 2015 2:16 pm

Wat een kul, om je eigen prijzen niet inclusief BTW weer te geven 'omdat de concurrent dit ook doet'. Duidelijk taak van een kinderhoster. De herfstvakantie is voorbij hoor!

Jan, 17 november 2015 10:36 pm

En anders doe je toch hetzelfde als Antagonist? Een prijs op je website vermelden die met een beetje onderzoek blijkt voor een contractperiode van 3 jaar te gelden, later blijkt ook nog eens een prijs met een eenmalige korting van 20% te zijn en vervolgens ook nog excl. BTW.

Transparantie is überhaupt ver te zoeken in de hostingmarkt :) Strato meld bijvoorbeeld weer niets over eenmalige setupkosten (tenzij je doorklikt). Yourhosting maakt het dan nog iets meer bont met 10 euro "opstartkosten". Waar slaan die op? Alsof praktisch 95% van alle hosters een oplevering niet volledig 100% geautomatiseerd heeft.

Hoe je het wend of keert, bij een hostingpartij zitten er gegarandeerd addertjes onder het gras. Dat geldt niet uitsluitend voor het BTW tarief (wat inderdaad sterk bemoeilijk is door de nieuwe BTW wetgeving).

Jan, 17 november 2015 10:38 pm

Even daargelaten dat ze in de Verenigde Staten dit (verschillende BTW tarieven) probleem hebben opgelost door altijd ex. BTW tarieven te communiceren, óók als je een biertje haalt. Zo raar is dat dus helemaal niet ;)

TotallyHosted, 18 november 2015 11:32 am

Een hostingbedrijf dat zich puur of voornamelijk op zakelijke klanten richt, daarvoor is het toch kul om prijzen met BTW te tonen?

Daarnaast vind ik dat de Europese regelgeving m.b.t. BTW en dan doel ik voornamelijk op de wijzigingen van enkele maanden terug, dit simpelweg te ingewikkeld maakt. Een omrekentool die er 21% bovenop telt is in een paar minuten te maken, echter je website ook geschikt maken om een land te selecteren (of gebruik te maken van een GeoIP-oplossing) en daarbij het juiste BTW-tarief te selecteren, brengt onnodig veel extra moeite met zich mee. En tijdens het bestelproces toon je als het goed is toch de juiste prijzen met het juiste BTW-tarief.

Veel meer moeite heb ik er mee als er andere 'onzichtbare' kosten zijn zoals genoemd in eerdere reacties onder dit item.

Arnout Veenman, 18 november 2015 11:52 am

@TotallyHosted, op het moment dat je je puur op zakelijke klanten richt (en dus geen particuliere klanten accepteert), dan mag je prijzen gewoon exclusief btw vermelden.

Wat je zegt over de Europese regelgeving, dat ben ik met je eens maar een GeoIP oplossing of iets anders implementeren zul je sowieso moeten doen om aan later aan te kunnen tonen dat je de btw uit het juiste land in rekening brengt aan je particuliere klant. Dat ook in de front-end opnemen lijkt me daarbij vergeleken een kleine moeite.

Het laatste punt dat je noemt over verborgen kosten ben ik helemaal met jou (en eerder ook Jan) eens. Dat staat ook op mijn lijstje eens te onderzoeken want dat is ook niet fraai.

Eric, 14 december 2015 10:55 pm

Met stijgende verbazing lees ik de reacties van, blijkbaar, hostingbedrijven op dit artikel: je kunt je toch gewoon aan de wet houden? is toch absurd om te denken dat je dat niet hoeft omdat een ander het ook niet doet....?
Als ik prijzen zie, zoals b.v. bij transip , van € 10,00 voor een vps ( in advertenties van google bv. ) en het blijkt bij goed doorlezen op hun website dat dat alleen voor de eerste maand is en dan ook nog ex btw, dus eigenlijk zijn de kosten incl. btw meer dan 2x zo hoog, dan ben ik als consument en klein bedrijf meteen klaar: als je daarover al niet eerlijk kunt communiceren, dan is er geen vertrouwen. ( overigens hetzelfde met Antagonist, Ik zoek al maanden naar een goede, betaalbare vps oplossing voor een tiental websites, diverse geprobeerd, veel, heel veel, gelezen in fora en vergelijkingswebsites en het wordt eerlijk gezegd steeds moeilijker, juist vanwege de irritatie over deze manier om met de "1e indruk" prijzen om te gaan.
Altijd bij hosting2go gezeten, perfect, snelle service en duidelijk in prijzen en voorwaarden. Helaas waren de prijsstijgingen van de laatste 2 jaar zodanig dat mijn hobby te duur werd en ik op zoek ging naar wat anders. Het blijkt dus lastiger dan gedacht en de providers werken door alle vaagheden niet echt mee. Hopelijk gaat de ACM eindelijk eens optreden en de markt "opschonen" zodat het voor de consument ( de grootste groep klanten ) overzichtelijker wordt en de keuze dan makkelijker.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.