Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AMS-IX: groei, groei, groei – zelfs in IPv6

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 28 januari 2016 08:00 uur

Eindelijk. Goed nieuws over IPv6. AMS-IX rapporteert een verdrievoudiging van het IPv6-verkeer over 2015. Was dat verkeer in 2014 nog goed voor 24 Gbps. in 2015 is dat 68 Gbps. Ho. Ten opzichte van het totale verkeer op het internetknooppunt is het de bekende druppel op de gloeiende plaat. Dat totale verkeer was goed voor negen miljoen terabytes, met een piekbelasing van 4,5 Tbps.

Natuurlijk: AMS-IX boerde goed vorig jaar. Het aantal klanten steeg en de hoeveelheid verkeer groeide met 27 procent. AMS-IX kon daarbij 127 klanten bijschrijven. Als je dat netjes afzet in ratio’s, dan is het geen verdienste dat het IPv6-verkeer ook is gegroeid, al stelt AMS-IX zelf dat dit vooral te maken heeft met een verdere adoptie van het nieuwe protocol.

Nederland blijft met ruim drie procent echter fors achter als het gaat om IPv6, zeker in vergelijking met directe buurlanden België en Duitsland waar de IPv6-adoptie respectievelijk ruim veertig en twintig procent is. Zie je dat terug op de internet exchange? Nee. Want AMS-IX meldt ook dat 86 procent van de nieuwe klanten en leden van buiten Nederland komt. 26 Procent is zelfs niet-Europees. Opmerkelijk detail: in het lijstje landen wordt Irak expliciet genoemd.

In totaal verbindt AMS-IX nu 750 unieke netwerken met elkaar. Daarmee is AMS-IX de grootste exchange ter wereld. De organisatie wordt dan regelmatig ingeschakeld om met haar expertise andere landen te helpen in het opzetten van knooppunten. AMS-IX kondigde vorig jaar bijvoorbeeld aan mee te gaan helpen in het opzetten van de eerste exchange in China, de CHN-IX. AMS-IX werkt daarvoor samen met ChinaCache. De verwachting is dat dit type samenwerking vaker zal voorkomen in de toekomst.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.