Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Yourhosting verliest rechtszaak tegen Bavaria

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 maart 2016 13:53 uur

De rechtszaak die Bavaria tegen Yourhosting had aangespannen over het gebruik van de slogan “Zo. Nu eerst naar de cloud” is door Yourhosting verloren. In kort geding heeft de rechter uitgemaakt dat de slogan inbreuk maakt op het auteursrecht op de slagzin “Zo. Nu eerst een Bavaria”. Het verliezen van de rechtszaak betekent ook dat Yourhosting 29.237 euro proceskosten aan Bavaria mag betalen.

Een dag voor het kortgeding bracht Yourhosting nog een persbericht uit waarin het bedrijf stelde nog dat niemand door de slogan “Zo. Nu eerst naar de cloud” aan de slagzin van Bavaria zou denken en dat het bedrijf dan ook niet probeerde mee te liften op het succes van Bavaria. Ook zou er geen enkele creativiteit in de slagzin zitten en zou het enkel een in het Nederlands opgestelde zin zijn, die de aanzet moet geven om een biertje van Bavaria te drinken.

De rechter is het echter met Bavaria eens en veegt de argumenten van Yourhosting van tafel. Daarbij wijst de rechter Yourhosting er ook fijntjes op dat het zich in de stukken zeer lovend uitlaat over de slagzin van Bavaria:

De zin bestaat ook niet uit enkel banale of triviale keuzes. Daarbij komt dat Bavaria desgevraagd heeft aangegeven dat onderdeel van de slagzin tevens is dat na het woord “Zo” een duidelijk pauze wordt gehanteerd. Dit (voornamelijk auditieve) element draagt bij aan het originele karakter van de slagzin. Voorts wijst Bavaria er terecht op dat Yourhosting in haar stukken elders dit ook wel lijkt toe te geven, waar zij de zin “een krachtige en briljante slagzin” en een sterke reclameboodschap noemt.

Nu de rechter heeft vastgesteld dat het gaat om een auteursrechtelijk beschermde slagzin, is de vraag of dat er hier door Yourhosting inbreuk op wordt gemaakt. Dat is het geval zo oordeelt de rechter, want “naar de cloud” in plaats van “een Bavaria” zijn niet het kenmerkende deel van de slagzin. Daarom maakt Yourhosting met de slagzin inbreuk op het auteursrecht van Bavaria.

Vervolgens dient de vraag te worden beantwoord of Yourhosting op dat auteursrecht inbreuk maakt met haar uiting “Zo. Nu eerst naar de cloud, www.yourhosting.nl slash zakelijk”. Voor deze vraag dienen de totaalindrukken van enerzijds het oorspronkelijke werk, de slagzin van Bavaria, en anderzijds de uiting van Yourhosting te worden vergeleken. Daarbij moet in aanmerking worden genomen welke elementen van een werk auteursrechtelijk beschermd zijn. Voorshands is de voorzieningenrechter van oordeel dat hier sprake is van inbreuk. Het kenmerkende en auteursrechtelijk te beschermen deel van de slagzin van Bavaria is “Zo. Nu eerst…” met daarin een duidelijke pauze na “Zo”. Het deel “een Bavaria” is vooral beschrijvend van wat er dan gedaan zal worden: een biertje van Bavaria nuttigen. Dat auteursrechtelijk te beschermen deel wordt geheel overgenomen in de uiting van Yourhosting. De toevoeging “naar de cloud” is niet kenmerkend en beschrijft evenzeer de actie die ondernomen wordt of dient te worden.

De rechter verbiedt Yourhosting nog langer inbreuk te maken op het auteursrecht van Bavaria. Iedereen overtreding van het verbod kost Yourhosting het bedrag van 10.000 euro plus 1.000 euro per dag dat die voortduurt met een maximum van 200.000 euro. Daarnaast mag Yourhosting – omdat de rechtszaak ging over inbreuk op intellectueel eigendom – ook de proceskosten van Bavaria betalen van totaal 29.237 euro. De volledige uitspraak van de rechter is hier te lezen.

Jurrian, 16 maart 2016 2:36 pm

Apart dat er auteursrecht kan zitten op "Zo, nu eerst...". Ver voordat Bavaria deze slogan ging gebruiken zal menig Nederlander wel eens geroepen hebben "Zo, nu eerst effe een bakkie koffie" of "Zo, nu eerst naar het toilet", met precies dezelfde intonatie en pauzes. Of kunnen we nu ook met z'n allen geld gaan vragen aan Bavaria voor het gebruik van onze teksten?

Marcel Stegeman, 16 maart 2016 3:14 pm

Ik ben het met de uitspraak eens. Verzin zelf een originele slogan. Laat een stukje creativiteit zien wat van jezelf afkomstig is, en niet van een ander. Goede zaak. Ik drink er een Bavaria biertje op :-)

Daan, 16 maart 2016 9:02 pm

Belachelijk vind ik het strakspel kan je helemaal geen zinnen meer gebruiken als dit zo Door gaat ik ze geen bavaria meer zo nu eerst een jupiler

Peter, 16 maart 2016 9:52 pm

Yourhosting zal er niet rouwig om zijn. Ze hebben maximaal gebruik gemaakt van de aandacht door middel van het zelf verspreiden van persberichten en info op social media. Slechte reclame is ook reclame ;)

joost, 17 maart 2016 10:57 am

Ja zeker, word ook gebruikt door andere hypotheek verstrekkers in reclame.
iedereen weet ook dat het van de hypotheker is.

bavaria moet zich niet zo druk maken en zich bezig houden met bier maken.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.