Bavaria spant kort geding tegen Yourhosting aan om slogan

ZO, nu eerst naar de rechter

  • Bedrijfsnieuws van
  • Yourhosting
  • geplaatst op
  • 8 maart 2016 10:34 uur

Morgen staan bierbrouwer Bavaria en clouddienstenprovider Yourhosting tegenover elkaar in de rechtszaal. De inzet is het gebruik van de slogan ‘Zo, nu eerst naar de cloud, Yourhosting punt nl slash zakelijk’, die door Yourhosting is ingezet in een radiocampagne.

Bij dagvaarding claimde Bavaria dat met de slogan inbreuk wordt gemaakt op het merkenrecht dat zij hebben op de zinnen ‘Zo’, ‘ZO NU EERST EEN BAVARIA’ en ‘Zo, nu eerst ’n Bavaria”. Volgens Yourhosting zit er geen bijzondere originaliteit of onderscheidend vermogen in deze zinnen om als merk te kunnen gelden. Daarmee vervalt de bescherming onder het ingeroepen merkenrecht.

Inmiddels heeft Bavaria het beroep op ‘Zo’ ingetrokken. Waarschijnlijk omdat Bavaria nu inziet dat het gebruik van de normale Nederlandse taal niet met merkregistraties kan worden gemonopoliseerd. Yourhosting meent dat dat, naast andere (juridische) argumenten, ook voor de resterende merkinschrijvingen geldt.

Het bedrijf dat clouddiensten aanbiedt, beroept zich daarnaast op het feit dat de twee ondernemingen opereren in totaal verschillende markten met afzonderlijke doelgroepen.

Samenhangend hiermee bestrijdt Yourhosting dat het ‘mee wil liften’ op de naamsbekendheid en reputatie van Bavaria. Algemeen Directeur Bart Carlier: “Wij zijn één van de grootste webhostingondernemingen van Nederland. In onze industrie willen wij klanten laten weten dat we ook de beste clouddiensten leveren. Vrijwel niemand legt de link met Bavaria bij het horen van onze commercial, zo heeft onafhankelijk onderzoek ook aangetoond.”

Dat Yourhosting nu door de bierfabrikant voor de rechter wordt gedaagd is opmerkelijk. Zo baarde het biermerk opzien tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika met de guerrilla-achtige marketingcampagne Dutch Dress. Heineken was destijds hoofdsponsor van het toernooi. Bavaria kwam toen ongeoorloofd in beeld doordat meisjes in jurkjes van het biermerk dansten op de tribunes tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal.

Ook kwam Bavaria in opspraak nadat twee van de drie vrienden die lange tijd in de Amstel-reclame speelden, opeens optraden in commercials van Bavaria. Het kort geding dient morgenochtend om 10.00 uur bij de rechtbank in Den Haag.

Jan, 8 maart 2016 1:58 pm

Zo, en nu eerst 'n uitspraak

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.