Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Terroristen wilden infiltreren in Brits datacentrum

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 12 maart 2007 08:02 uur

The Sunday Times meldt dat de Britse geheime dienst MI5 een groep (mogelijke) terroristen heeft opgerold, die gelieerd zouden zijn aan Al-Qaeda. Deze zouden van plan zijn om te infiltreren bij Telehouse Europe, dat twee datacentra in Londen heeft. Door te infiltreren in de organisatie wilden een aanslag plegen op het Telehouse Docklands datacentrum, een van de grootste en belangrijkste Britse datacentra. Zo zou blijken uit informatie die bij huiszoekingen op hardeschijven is aangetroffen.

Een functionaris van MI5 verklaarde hierover het volgende:

The Telehouse facility was the subject of intense reconnaissance. The evidence suggests that it was one of a range of options considered by the suspects

Telehouse Europe bevestigde afgelopen week dat het genoodzaakt was over te schakelen op een “heigtened state of alert”, nadat de dreiging bekend werd. Inhoudelijke weigert de onderneming te spreken over de specifieke dreiging, maar gaf wel aan dat de onderneming er alles aan doet om zichzelf tegen terroristische aanvallen te beschermen.

Robert Harris, technical services director van Telehouse Europa:

Security and business continuity are critically important. Our industry remains as alert as possible to any threat, terrorist or otherwise, and we are in regular communication with the appropriate authorities. The climate in 2006 required a heightened state of alert. In 2007 we remain in this heightened state of awareness to any such security threat and are in regular dialogue with the authorities.

Wat het exacte risico dan wel plan was van de terroristen wordt niet duidelijk, al mag het wel duidelijk zijn om het internet in Engeland en daarmee ook in Europa zoveel mogelijk te ontregelen. Daarbij is het ook zo dat Telehouse Docklands één van de drie belangrijkste PoP’s van de London Internet Exchange (LINX) is. Het is dus ook mogelijk dat de terroristen het op de LINX hadden voorzien. Een (partiële) uitval van het Telehouse Docklands datacentrum zal waarschijnlijk (tijdelijk) de nodige gevolgen hebben voor het internet in Engeland.

Los van de specifieke dreiging is het ook onaangenaam dat (sommige) terroristen cq Al-Qaeda de cruciale internet infrastructuur nu ook als mogelijk doelwit voor aanslagen begint te beschouwen. Volgens een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (Nctb) van begin dit jaar zou een aanval op internet door terroristen onwaarschijnlijk zijn. Daarnaast zou bij een aanval op ‘het internet’ dit volgens de Nctb niet leiden tot een complete uitval van het internet. Al blijkt nu helaas wel dat de interesse voor een aanval op internet wel degelijk bij terroristen bestaat.

Hoe groot denken jullie dat een aanslag op de cruciale internet infrastructuur is en zouden terroristen het voor elkaar kunnen krijgen om het internet (ernstig) te ontregelen met een dergelijke aanslag of is het horror scenario van Arjan Dasselaar onzin?

Paul, 12 maart 2007 12:51 pm

Wat ik vooral denk, is dat dit aangeeft dat die NCTB nog wel zo leuk kan onderzoeken en presenteren, maar dat je toch geen zicht hebt op wat Terroristen willen.

Ik vind het ook nogal naief om grote dc's niet als doelwit te beschouwen, die terroristen zijn ook niet van gisteren.

Arjan Bijnen, 12 maart 2007 1:06 pm

De naderende dreiging van terroristme mag ook in Nederland flink serieus genomen worden.

Automatisering is vandaag de dag het hart van onze economie. Wanneer grote infrastructuur door een aanslag plat komt te liggen zal in Nederland een grote ramp plaats vinden. Betalingsverkeer is niet langer mogelijk, elektra netten zullen deels plat komen te liggen (waardoor o.a. in het verkeer grote problemen ontstaan) en het openbaar vervoer (voornamelijk trein en luchtverkeer) zal lam komen te liggen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het feit hoezeer Nederland afhankelijk is van haar infrastructuur.

Vooral in Nederland is het dus ook belangrijk om terroristische acties te verkomen. Helaas wordt hier bij sommige dc's nog een beetje ludiek over gedaan en is het zeer eenvoudig om zo het dc binnen te wandelen.

Buiten het feit dat in sommige dc's de beveiliging niet optimaal is, is het in Nederland uberhaubt redelijk eenvoudig om grote glasverbindingen plat te leggen. Veel van deze verbindingen zijn op zeer eenvoudig bereikbare plaatsen neergelegt waardoor deze erg gevoelig zijn.

Kortom, in Nederland mag nog een hoop gedaan worden om dergelijke acties te verkomen. Het horror scenario van Arjan Dasselaar is absoluut geen onzin naar mijn mening.

Dane, 12 maart 2007 3:56 pm

Men huurt 6U in elk nederlands datacentrum, plant deze vol met "servers" waar C4 in zit en laat deze gelijktijdig via internet ontploffen (APC? :P )

Relatief makkelijk, en met de juiste middelen binnen een week te realiseren. Het verbaast mij dan ook hoe slecht de controle hierop is.

Het zal wel iets met dat verhaal van die put en dat lam dat verdronken is te maken hebben.

Nijman, 12 maart 2007 5:18 pm

Al zullen veel mensen het bericht van Dane afdoen als fantasierijk klopt het wel. Zelfs bij het best bewaakte DC (tenminste die ik ken) loop je zo met een servertje naar binnen en niemand die daar op explosieven zal controleren.
Als je het zo bekijkt wordt het wel erg makkelijk gemaakt zeg.

Mark, 13 maart 2007 10:27 am

Naar mijn idee heeft de colocatie provider in deze ook een verantwoordelijkheid (het is immers een klant van dit bedrijf die de server plaatst). Het is dus ook sterk afhankelijk van de colocatie provider.

 • Pingback: ‘Volgende terroristische aanslag is digitaal’ · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.