Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stroomstoring in het GrafiX datacentrum

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 14 maart 2007 18:40 uur

Gisteravond om 18:40 uur trad een stroomstoring op in het GrafiX datacentrum in Capelle aan den IJssel. Door de stroomstoring werd enkel de (volledige) eerste verdieping van het datacentrum getroffen. Na ongeveer 30 minuten, om 19:10 uur was de stroom weer hersteld.

Marco van Gink van GrafiX heeft mij uitgelegd dat de oorzaak van de stroomstoring zat in een overbelaste hoofdschakelaar (80 Ampère). In de groepenkast was al een zwaardere hoofdschakelaar (125 Ampère) aangelegd, maar die zou pas later in gebruik worden genomen. Omdat de kabels al de juiste dikte hadden, werd besloten de kabels om te leggen en de zwaardere hoofdschakelaar direct in gebruik te nemen.

Bij het oplossen van de stroomstoring hielp het enorm dat de engineer die voor GrafiX de stroomvoorziening verzorgt snel aanwezig was of zoals Marco dat uitdrukte “die met 180 over de van Brienenoord ging” en er daarnaast 6 klanten aanwezig waren die behulpzaam waren met het online brengen van alle uitgevallen apparatuur nadat de stroomvoorziening weer hersteld was.

Dat de stroomstoring kon plaats vinden heeft er voornamelijk mee te maken dat het GrafiX datacentrum een enorme groei doormaakt, mede dankzij het plotselinge vertrek uit het We Dare datacentrum, waaruit alle apparatuur naar het eigen datacentrum is verplaatst. Daarom is in een enorm korte tijd de getroffen eerste verdieping van het datacentrum volledig ingericht. Ondanks dat er met de plaatsing van de zwaardere hoofdschakelaar rekening was gehouden met een zwaardere belasting van de stroomvoorziening, was een zwaardere belasting dan 80 Ampère nog niet voorzien voor dit moment.

Naast de (eveneens permanente) oplossing van de zwaardere hoofdschakelaar, zal er binnenkort naast de A-stroomfeed, die de eerste verdieping van stroom voorziet, ook een B-stroomfeed worden gerealiseerd. Daarmee wordt extra redundantie mogelijk gemaakt.

Erik H., 15 maart 2007 2:21 am

Ik was 1 van de mensen die weer servers heeft lopen aanzetten. Ik moet eerlijk zeggen dat de mensen van Grafix er echt supersnel waren (en behoorlijk hard het parkeerterrein op kwamen racen). De eerste persoon was er al na een paar minuten en de rest volgde supersnel. En verder geen paniek situatie maar snel de zaak goed opgelost. Erg netjes allemaal !

Toon, 15 maart 2007 7:59 am

Ik ben de mensen die aanwezig waren (Onder andere Aleto/SITY) erg dankbaar voor de hulp die zij geboden hebben om voor ons alles weer 'up en running' te brengen!

Ook het contact met GrafiX en de regelmatige updates mbt de oorzaak en oplossing, verliep erg goed.

Tim, 15 maart 2007 11:16 am

Stroomstoring is altijd balen, onze suite te Capelle zat ook zonder prik.
Door het snelle handelen van GrafiX is alles toch snel weer online gekomen en is de downtime beperkt gebleven. Hier ben ik erg blij om.

CCC Hosting, 15 maart 2007 2:48 pm

"die met 180 over de van Brienenoord ging"

Dat rij ik daar altijd....

Erwin Voortwegen, 15 maart 2007 3:03 pm

Moet je jezelf eens aan de wet houden meneer Spaans

Arjan Bijnen, 16 maart 2007 12:54 am

Hoezo Erwin?? Is het niet normaal dan om met een gangetje van 190 over de van Brienenoord heen te gaan :-d

 • Pingback: Opnieuw stroomstoring in het GrafiX datacentrum · ISPam.nl

 • Pingback: Jaaroverzicht 2007: Stroomstoringen in datacentra · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.