Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opnieuw stroomstoring in het GrafiX datacentrum

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 4 juli 2007 10:05 uur

Gisteravond om 23:35 uur trad een stroomstoring op in het GrafiX datacentrum in Capelle aan den IJssel. De stroomstoring trof de eerste verdieping van het datacentrum. Onderzoek door technici van GrafiX is gebleken dat de kabel naar het UPS-systeem gebroken was, wat resulteerde in het uitvallen van twee van de drie stroomfasen in het datacentrum.

Door de technici van GrafiX zijn daarna de UPS-systemen tussen de inkomende en de stroomvoorziening in datacentrum verwijderd, waarmee deze nu rechtstreeks op elkaar zijn aangesloten en de stroomvoorziening in het datacentrum niet meer gebufferd wordt door UPS-systemen. Hierna was het mogelijk om 1:50 uur de stroomvoorziening weer te hervatten.

De situatie zoals die nu is gecreëerd, moet denk ik als een noodoplossing worden gezien. Dat GrafiX deze mening ook is toegedaan blijkt uit het volgende (deel) van een brief over de kwestie van GrafiX directeur Marco van Gink:

De komende dagen zal getracht worden de oorzaak van deze storing te achterhalen. Op zeer korte termijn zal de installatie definitief aangesloten worden waarvoor het noodzakelijk is om de stroomvoorziening gecontroleerd af te sluiten. Eea. zal minstens 48 uur van te voren kenbaar worden gemaakt.
Gezien de ernst van de situatie is het in ieders belang dat deze werkzaamheden zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Een eerdere melding vooraf is derhalve naar alle waarschijnlijkheid niet mogelijk.

Het nadeel hiervan is dus dat, zoals Marco al aangeeft, binnenkort de stroom er in het GrafiX datacentrum opnieuw vanaf moet, wat opnieuw zal zorgen voor downtime, al kan dat helaas niet anders. Daarnaast was er in maart dit jaar ook al een stroomstoring in het GrafiX datacentrum, die veroorzaakt werd door een doorgebrande zekering. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn of meer bekend is over de stroomstoring lees je dat op ISPam.nl!

Wat vinden jullie er van dat er opnieuw een stroomstoring in het GrafX datacentrum is?

Erwin, 4 juli 2007 10:30 am

Uitermate teleurstellend GrafiX.
Ik ben ondertussen al een nieuwe stek aan het uitzoeken, dit valt gewoon niet langer te verkopen aan mijn klanten. Afgelopen maand zat de airco/warmtewisselaar verstopt met boombladeren waardoor de temperatuur op datavloer nóg warmer werd dan de "normale" temperatuur van 30 graden daar. Er werd dus gewoon niet meer gekoeld op dat moment, hierdoor zijn ook al enkele servers gecrasht.

Jeroen, 4 juli 2007 11:15 am

Dit is inderdaad heel teleurstellend.
Dit is de 2e keer in een maand tijd dat mijn server down ligt door het datacenter. Vorige keer kwam het door de airco die verstopt zat met bladeren. Intussen is er weinig veranderd, het is nog steeds té warm op de datavloer.

Vannacht is er tevens nog meer fout gegaan. De heren van Grafix hebben de na de storing waarschijnlijk alle servers weer opnieuw aan willen zetten. Dit is in pricipe goed. Mijn server start alleen automatisch weer op zodra deze van stroom voorzien wordt. Ik keek vannochend naar mijn uptime meter en zag dat deze 3:15 minuten was. Zeer waarschijnlijk hebben de heren van Grafix mijn server dus weer uitgezet, en niet in de gaten gehad dat deze al weer aan was.

Hoge uptimes in dit datacenter zijn in deze situatie vrijwel onmogelijk!

trebbor, 4 juli 2007 12:14 pm

De ruimte op de 1e verdieping is naar mijn weten nooit goed afgeleverd door ICTRoom... het is een grote mislukking geworden in mijn ogen, terwijl de suite beneden al jaar in jaar uit perfect draait!

GrafiX doet er alles aan om het probleem goed op te lossen.

Succes er mee!

Magus, 4 juli 2007 12:17 pm

Grafix is een DC in ontwikkeling. Dat is helaas soms wel merkbaar. Op de benedenvloer die al langer bestaat dan de ruimte boven, werkt alles naar behoren en zijn er nooit echt ernstige storingen. Alle storingen die optreden worden snel, accuraat en met voldoende kennis opgelost. De mensen van grafix zijn top!

DLH Douma, 4 juli 2007 5:49 pm

Ik vraag me toch af wat het toch is met die UPS'en.

De afgelopen maanden hoor ik niks anders dan falende UPS systemen. Ligt dit aan het bezuinigen op onderhoud/installatie van deze systemen? Of doen ze geen maandelijkse live tests? Of is het gewoon puur toeval dat het de afgelopen maanden keer op keer fout gaat met de UPS'en in diversen datacenters.

Naar mijn mening is het gewoon verzuim van onderhoud, goede installatie en vooral live tests. Vooral het laatste, veel ISP's testen niet eens hun eigen UPS systemen periodiek.

Paul, 4 juli 2007 7:06 pm

DLH Douma, dit had niets met de UPS te maken. Als je kabels doorfikke / knalle, dan zal een UPS je daar echt niet bij helpen.

DLH Douma, 4 juli 2007 7:18 pm

Als ik eerlijk ben, een kabel mag niet doorfikken, dan is er of een slechte of een foute kabel gebruikt.

frank, 4 juli 2007 8:30 pm

Wil toch zeggen dat ze geen deftig gescheiden A en B feed hebben?

DLH Douma, 4 juli 2007 8:44 pm

Of het nu gescheiden is of niet., Je kan ook op 1 feed een UPS zetten, dan heb je geen A of B feeds nodig.

Jan, 4 juli 2007 8:59 pm

Beneden waren op het begin ook problemen, daar is alles nu opgelost, dus nu moet de bovenverdieping het ontgelden.
Het komt op mij over dat GrafiX maar ' wat aan rommelt ' .

Ik denk dus ook dat vele partijen uiteindelijk voor kwaliteit gaan kiezen en GrafiX dus verlaten.

Paul, 4 juli 2007 9:33 pm

DLH Douma, het heeft ook niet met de kwaliteit van de kabel te maken, maar als jij constant je zekeringen verhoogt, zonder de bekabeling te vervangen krijg je een punt dat je te veel vermogen door een kabel gaat trekken, en deze smelt, ik vermoed dat dat gebeurd is, maar dat kan alleen Grafix vertellen.

Hosting power, 4 juli 2007 11:07 pm

Wij zitten ook op de beganevloer en hebben daar echter nog geen enkele stroomstoring meegemaakt. Ik vind de service bij grafix echt top en kan dus ook niet negatief over ze denken. Mensen die na 2 stroomstoringen al verhuizen vind ik persoonlijk zwak en geen begrip hebben voor de situatie. Kijk als het er nou elke 2 weken eruit lag dan was dit logisch, maar dat is niet het geval.

Jan, 5 juli 2007 7:47 am

Mr Hosting power zit duidelijk nog niet lang bij GrafiX.
Iemand die de tijd van GrafiX bij We-dare nog herinnert snapt wat ik bedoel.
En mensen die na 2 stroomstoringen verhuizen zijn niet brak maar willen kwaliteit.
Kijk als je budget aanbied, dan is GrafiX ideaal, dan maakt het allemaal toch niet uit..

DLH Douma, 5 juli 2007 9:55 am

LOL @ Jan

Bij WeDare is het allemaal ook niet 100% geregeld, ze draaien nu nog zonder UPS dus wat zou ut, tevens werken de airco's ook maar half al maanden.

En ik zat nogal te plannen over te stappen naar Grafix maar dat bedenk ik me nog eens zeer zwaar.

Arnout, ga je geen aandacht schenken aan diverse DC's die de laatste tijd problemen hadden, om daar een kijkje te nemen wat ze nu veranderd hebben om alles te voorkomen in de toekomst? Misschien brengt dat de DC's tot het daadwerkelijk uitvoeren van onderhoud en tests!

Magus, 6 juli 2007 1:25 pm

Als je kwaliteit levert heb je zelf een UPSje in je rack en maakt zo'n storing echt geen verschil in je dienstverlening. Want uiteraard heb je dan ook 2 uplinks (1 van de bovenverdieping en 1 van beneden). Degenen die last hadden van de stroomstoring boven, bieden dus zelf ook geen kwaliteit aan hun klanten en moeten niet over de hardwerkende mensen van grafix gaan mekkeren ;)

DLH Douma, 6 juli 2007 1:32 pm

Heb je veel aan als de noodstroom niet werkt, geen enkele betaalbare UPS trekt anderhalf uur. ;)

trebbor, 6 juli 2007 2:53 pm

In die anderhalf uur heb je wel genoeg de tijd om de servers netjes af te sluiten, dus zo vreemd is het niet.

Paul, 6 juli 2007 3:01 pm

Magus,

Ik vind dat als je in een DC staat dat je moet kunnen vertrouwen op de noodstroom die daar aanwezig is (volgens de specificaties van het DC).

Arjan Bijnen, 6 juli 2007 3:14 pm

@Magus, ik ben het absoluut met Paul eens dat je moet kunnen vertrouwen op de noodstroom voorziening welke het datacentrum leverd. Het zal toch van de zotte af zijn dat we allemaal een extra UPS in de racks moeten gaan hangen voor het geval dat het datacentrum eens faalt in de levering van hun beloofde diensten?

Dat er geen kwaliteit geleverd wordt wanneer er geen UPS aanwezig is in het rack is in mijn ogen ook de reinste flauwekul.

D.L.H. Douma, 6 juli 2007 3:24 pm

Een extra UPS systeem voor de belangrijkste servers en coreswitchen is natuurlijk nooit weggelegd. Maar desondanks vertrouw je toch wel een beetje dat alle noodvoorzieningen 100% werken.

Hosting power, 6 juli 2007 9:21 pm

Wij maken al meer dan een jaar gebruik van de diensten van Grafix Noc en hebben inderdaad niks meegemaakt bij wedare.Dat probleem was gewoon overmacht en hadden ze zelf niet in handen. Doordat wedare zijn zaakjes niet op orde had viel de stroom uit.

Ik weet gewoon dat ze bij grafix hard bezig zijn voor oplossingen die deze dingen zullen voorkomen, alleen dat verbruikt veel tijd en een hoop geld.

Arjan Bijnen, 7 juli 2007 1:22 am

@Hosting Power: Heet dit nu uit de nek kletsen en andere bedrijven ontterecht zwart maken?? Naar mijn weten heeft het datacentrum van Grafix in Capelle aan den IJssel niets te maken met WeDare.... Wat kan WeDare dan aan een stroomuitval van dit datacentrum aldaar doen??

Grafix heeft in Rotterdam bij WeDare wel enkele suites. Hier was echter geheel niets aan de hand. Is tevens ook niets over terug te vinden in dit artikel.

Marco, 7 juli 2007 10:12 am

Laat duidelijk zijn dat de UPS voorzieningen binnen dit pand los staan van het probleem van afgelopen week. Dit betrof de 4x25mm2 kabel die naar het by-pass panel van de UPS liep ( dus de toevoer aan UPS en subverdeler ).
Geen enkele noodstroomvoorziening had kunnen voorkomen dat deze stroomfeed live zou blijven.

Eea. staat duidelijk uitgelegd in de posting op webhostingtalk.

Nb; GrafiX neem geen diensten meer af van firma We-dare. In de afgelopen jaren zijn bij afname van dergelijke diensten bij We-dare genoeg technische problemen geweest, maar deze hebben niets te maken met onze serverruimte danwel de recente storing, dus onnodig om dat boven water te halen.

DLH Douma, 8 juli 2007 1:09 am

Grafix heeft echter wel nog racks bij WeDare hoor ;)

Jan, 8 juli 2007 10:26 am

DLH Douma, die Marco, de eigenaar, tegenspreekt.
Knap..

Arjan Bijnen, 8 juli 2007 11:07 am

@Marco & Jan: Marco verklaard geheel geen diensten meer af te nemen bij WeDare.... Komen bij mij de volgende vragen op: Wat doet de naam van Grafix dan nog voor de suites op de 7de verdieping, wat doen de klanten van Grafix nog in de Spaanse Kubus?

Kom al sinds enkele jaren (ook in opracht van enkele bedrijven) over de vloer bij WeDare en andere datacentrums. Ik moet zeggen dat ze in tegenoverstelling van somige andere dc's me altijd keurig van dienst zijn geweest.

Een breuk in een 4×25mm2 kabel had naar mijn mening met goed onderhoud absoluut verkomen kunnen worden. Dergelijke kabels breken vrijwel niet van de ene op de andere dag uit zichzelf.

Marco, 8 juli 2007 11:53 am

Arjan,

De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Een kabel die afgemonteerd zit op een by-pass schakelaar lijkt mij niet geserviced te kunnen worden. De kabel zit immers goed in het paneel aangesloten. De kabel is er vanaf geblazen. Eea. is zichtbaar. Het is geen "interne breuk".

Correctie; wij hebben nog 2 fibers lopen via de MMR van We-dare, maar nemen verder al geruime tijd geen racks meer af.
Verschillende klanten van GrafiX zijn tevens klant bij We-dare, danwel bij een relatie van We-dare.
Dit heeft overigens niets met het voorval te maken.

Hoop dat zo eea. duidelijker is.
Indien er vragen/onduidelijkheden zijn; [email protected]

DLH Douma, 8 juli 2007 9:59 pm

Jullie hebben toch nog een hele suite op de 7e verdieping bij WeDare? Dus dan nemen jullie toch iets af van WeDare al zei het een suite ;).

Arjan Bijnen, 8 juli 2007 11:20 pm

Beste Marco,

In eerste instantie verklaar je dat jullie geen diensten meer afnemen bij WeDare gezien de kwaliteit zwaar ondermaats was door storingen. Later herstel je dit en meld je dat jullie nog wel 2 fibers via WeDare hebben lopen...... Is dit niet een beetje vreemd?? Ondanks de slechte kwaliteit toch nog 2 fibers afnemen vindt ik wel zeer gewaagd.

DLH Douma, 8 juli 2007 11:26 pm

Ik ken verschillende partijen die gewoon bij Grafix in WeDare zitten hoor :)

Erwin, 8 juli 2007 11:32 pm

Komop jongens, ze hebben het al druk genoeg. Stook ze nou niet helemaal op!

Erwin

DLH Douma, 9 juli 2007 2:25 am

Doen we niet haha, tiss alleen verwarrend.

Marco, 9 juli 2007 10:04 am

Zie posting van mij op 8 juli jl. Daarin staat vermeld wat wij nog af nemen. Wij hebben geen colo/suite/weet-ik-wat meer bij we-dare.

Heb het idee dat die posting duidelijk genoeg is.
Mochten mensen hier toch moeite mee hebben of toelichting wensen dan ben ik altijd bereikbaar via [email protected]

Dit alles heeft niets te maken met het voorval van afgelopen week, dus dit is mijn laatste posting.

Nijman, 9 juli 2007 11:20 am

Heb een co-locate draaien en gelukkig op begane grond. Ik vind het daar wel te warm, dat mag best met wat graden naar beneden. Boven ben ik nog nooit geweest, maar wat ik hoor en zie bij bezoeken geeft aan dat Grafix heel snel heeft moeten handelen en volgens mij er toch behoorlijk in is geslaagd snel een goede noodoplossing te bieden voor de enorme hoeveelheden servers die naar Capelle kwamen. Dat daar dan af en toe wat fout gaat is een risico die men van te voren misschien niet goed genoeg heeft ingeschat en dat blijft natuurlijk vervelend voor de klanten op de 1e verdieping.

 • Pingback: 10 populairste artikelen van juli 2007 · ISPam.nl

 • Pingback: Last van stroomuitval? Koop nu 10 STS-switches voor 750 euro » ISPx.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.