Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nuon datacentrum getroffen door sprinklerinstallatie

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 maart 2007 11:52 uur

Tijdens regulier onderhoud ging in het datacentrum van Nuon ging de sprinklerinstallatie spontaan sproeien, zo valt te lezen op Webwereld. Terwijl de herstelwerkzaamheden van de door het water veroorzaakte schade in volle gang waren, was Nuon genoodzaakt om over te schakelen op hun uitwijk locatie. Een dag later draaide de meeste systemen alweer in het getroffen datacentrum.

Naast het feit dat een woordvoerster van Nuon aangeeft dat de stroomvoorziening van klanten niet in gevaar is geweest. Weet ze ook een positieve draai aan het incident te geven:

Nu dit gebeurde, was het meteen een goede mogelijkheid om onze uitwijk eens in de praktijk te testen. En dat is allemaal goed verlopen.

Wat dit incident naar mijn idee aantoont is dat het hebben van een (automatische) sprinklerinstallatie in een datacentrum, een reeel risico op beschadiging van je apparatuur is, zowel bij brand als in dit geval bij vals alarm. Enige tijd geleden was er ookal brand in het VOIPbuster datacentrum waardoor een aantal servers beschadigd raakten. Daarbij uitte ik het vermoeden dat daar ook een sprinklerinstallatie is gebruikt om de brand te blussen.

Hoe schatten jullie het risico van een (automatische) sprinklerinstallatie in een datacentrum in, in het algemeen en tegenover het gebruik van een gasblusinstallatie?

Andrew Passon, 16 maart 2007 11:57 am

Ik zou zelf absoluut nooit in een Datacenter willen staan waar geen gasblusinstallatie aanwezig is. Het gebruik van water is bij dit soort apparatuur natuurlijk niet echt een slim idee en zelfs gevaarlijk.

Pieter, 16 maart 2007 2:59 pm

Een sprinklerinstallatie in een datacentrum vindt ik persoonlijk niet meer van deze tijd. Het werken met gas is een stuk eenvoudiger en je hebt ook achteraf geen waterschade.

Uiteraard moet je wel weten dat je eerst een alarm moet activeren vooraleer het gas verspreid wordt. Indien er mensen aanwezig zijn en je maakt gebruik van een sprinklerinstallatie dan zijn die gewoon een beetje nat maar maak je gebruik van gas dan maak je beter dat je wegkomt want door het gas is er uiteraard geen zuurstof meer aanwezig. En ook nadien is de kans minder groot dat je server defect is door het insijpelen van water.

Henry, 16 maart 2007 3:59 pm

Wel grappig dat nu net de NUON water gebruikt om te blussen. Zij zouden toch beter moeten weten. Ik vraag me dan ook af wat de brandweer hier van zegt.
Teminste ik ga ervan uit dat er enige vorm van controle door een instatie is geweest.

Jayvd, 16 maart 2007 8:44 pm

Naast dat het volledig uit de tijd is om met watet te blussen lijkt het me ook levensgevaarlijk.

Stroom + Water...

Automatische sprinklerinstallaties zouden verboden moeten worden in datacenters en er zou enkel gasblusinstallaties moeten zijn, echter vind ik wel dat het datacenter duidelijk te gasten dienen voor te lichten over het alarm.

Door middel van gas blussen is levensgevaarlijk, je moet maar niet doorhebben dat het alarm afgaat en je kan de gevaarlijke gassen zo binnenkrijgen met alle gevolgen van dien.

thehog, 17 maart 2007 9:04 am

De gebruikte gassen zijn helemaal niet levens gevaarlijk en zuigen ook niet 100% al het zuurstof op. Hierdoor kan je rustig 'weglopen' bij het blussen van brand via gas.

Overigens is het grote nadeel van gasblus-installaties dat het relatief snel op is. Als de bron van het vuur buiten lokatie zit waar de gasblus-installatie zich bevindt zal zo'n installatie helemaal geen nut hebben. Immers, zodra het vuur de zaal heeft bereikt kan de installie maar een korte periode zijn werkt doen. Daarna zal het vuur rustig weer verder z'n gang gaan. Een water-installatie heeft de zaal dan zo nat gemaakt dat er een flinke brandvertraging is ontstaan.

Ik heb zelf een brand meegemaakt in een datacenter. De bron van het vuur was elders in het pand (buiten de inpandige datacenter). Volledig afgebrand want er was geen blusinstallatie afwezig. Maar dat was alleen voorkomen als het hele pand (en niet alleen de inpandige datacenter) voorzien was van een blusinstallatie.

Andrew Passon, 17 maart 2007 3:06 pm

Neem aan dat een goed datacenter gas gebruikt voor de datavloeren en voor de kantoren en andere ruimtes gewoon water

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.