Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storage Stories: NetApp brengt versie 9 van ONTAP uit

  • Door
  • dr. Serge Gielkens
  • geplaatst op
  • 28 juni 2016 08:00 uur

Vorige maand maakte NetApp in een aankondiging bekend dat zij een nieuwe versie haar besturingssysteem heeft uitbracht. Het gaat om ONTAP 9. Omdat flash tegenwoordig de standaard aan het worden is, heeft NetApp met name voor deze vorm van opslag verbeteringen doorgevoerd.

Focus op flash

In een eerder artikel meldden we al dat NetApp door ONTAP 9 de eerste is die all-flash arrays ondersteunt op basis van de 15TB grote Samsung PM1633a. Klanten hoeven natuurlijk niet massaal hun hardware te gaan vervangen. NetApp meldt dat ONTAP 9 de apparatuur ondersteunt die zij de afgelopen vijf jaar op de markt heeft gebracht. Daaronder vallen behalve de flash only AFF ook nog steeds de traditionele FAS-systemen. Upgraden van ONTAP 8.3 verloopt zonder down time.

Behalve de smaken die voorheen ook al bestonden, te weten ONTAP voor on-premise apparatuur en voor de cloud, biedt NetApp nu ook een nieuwe variant onder de naam ONTAP Select. Dit is software-defined storage waarbij de klant zelf zijn commodity hardware kan kiezen. Hij is daardoor niet meer gebonden aan de duurdere door NetApp geassembleerde systemen.

Tegelijk met de release van het nieuwe besturingssysteem heeft NetApp het FlashAdvantage 3-4-5 programma aangekondigd. Het cijfer 3 houdt in dat NetApp garandeert dat de performance met een factor 3 toeneemt. Het is echter niet duidelijk ten opzichte van wat deze toename dan is.

Bovendien garandeert NetApp dat zij door datacompressie het storage-gebruik met een factor 4 reduceert. Een SSD van 1TB heeft daardoor een effectieve capaciteit van 4TB. Hoewel andere partijen ook dergelijke reductieratio’s melden, claimt NetApp dat zij op dit moment dit als enige garandeert. Deze garanties geeft NetApp overigens alleen af op de eigen geleverde AFF-systemen.

Het cijfer 5 in de naam van het FlashAdvantage programma is eigenlijk een gekunstelde toevoeging. Het slaat op het feit dat NetApp klanten op vijf manieren ondersteunt bij de overstap naar flash waaronder een gratis test en upgrade van de controllers. Ook de hierboven genoemde garanties noemt NetApp hier nogmaals als punten van ondersteuning.

Bovenop de reductie van storage-gebruik door FlasAdvantage heeft NetApp een nieuwe opslagmethode ontwikkeld om data nog compacter weg te schrijven. Hiermee beoogt NetApp om de prijs per bit van SSD’s concurrerend met die van HDD’s te maken. Dat doet NetApp door een aantal kleine datatransacties in een enkel blok van 4K op te slaan. Volgens NetApp is daarmee een verdere reductie met een factor 2 à 3 mogelijk. Dit hangt natuurlijk sterk af van de in gebruik zijnde workload.

Tot slot

Het heeft even geduurd sinds versie 8 in 2009 uitkwam, maar NetApp lijkt met versie 9 nu helemaal klaar voor de all-flash trend. Vanzelfsprekend blijven traditionele omgevingen, al dan niet hybride, voorlopig ondersteund maar ook NetApp laat zien dat vanaf nu haar ontwikkelingen volledig gericht zijn op optimalisatie van flash-systemen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.