Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

.eu-registrars uiten kritiek op EURid

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 30 maart 2007 20:46 uur

Vandaag hebben verschillende .eu-registrars op de laatste dag van de ICANN meeting in Lisabon een bijeenkomst belegd met EURid. Tijdens deze bijeenkomst hebben veel (grote) .eu-registrars kritiek geuit op EURid.

Een van de punten is dat bij verhuizingen er e-mails door EURid worden verstuurd die op zichzelf allemaal individueel worden geproduceerd en daarmee uniek zijn. Voor geautomatiseerde verwerking van .eu-verhuizingen is dat een nachtmerrie. Al geeft Technischdirecteur van Strato Christian Müller aan dat zij er niet zo zeer problemen mee hebben, omdat het ze lukt om de e-mails om de juiste wijze te interpreteren (parsen):

Ik heb geen problemen met e-mails. We kunnen die parsen. Het zou wel goed zijn wanneer e-mails allemaal een zelfde opmaak zouden hebben. We hebben zelfs ‘handgeschreven’ e-mails van jullie gekregen, die niet eens de domeinnaam in kwestie bevatte.

Een ander punt was dat de .eu-registrars van mening zijn dat EURid een wat ‘moderner’ DRS zou moeten ontwikkelen, dat meer lijkt op dat gebruikt wordt door .com-, .net- en .org-registraties, zodat het werken ermee voor de registrars eenvoudiger wordt.

Peter Janssen, technisch manager bij EURid, verwees deze kritiek deels naar de prullenbak met de opmerking dat niet een vergelijkbaar systeem als die van de .com-, .net-, .org- of .de-registries zou moeten worden ontwikkeld, maar dat vooral de zekerheid van de houders van de domeinnamen voorop staat en moet staan bij EURid. Marc Van Wesemael, general Manager bij EURid, voegde daar wel aan toe dat de procedures voor het wisselen van houder en verhuizingen veranderd dienen te worden. EURid zal daarom binnenkort met een voorstel komen, waar alle partijen mee kunnen leven.

Niet alleen op de techniek van EURid was commentaar, maar ook op de communicatie. Al in 2005 heeft Marcus Schäfer van het Duitse Hostserver aan EURid voorgesteld om met een mailinglijst te maken, waarop de voorstellen besproken kunnen worden. Tot de dag van vandaag is er nog geen mailinglijst door EURid gerealiseerd.

Het laatste punt, dat overigens geen kritiek betrof, ging over de EURid gedragscode. Veel daarvan is voor veel van de .eu-registrars een vanzelfsprekendheid. Punten als wie er in de whois als contactpersoon moet worden vermeld en wie er verantwoordelijk is voor de volledigheid en correctheid van de whois-data was een punt waar over gestegeld werd. Daarnaast zou ook de rol van de registrar als tussenpersoon duidelijker moeten worden vastgelegd.

Wat zo grappig is, dat wanneer er kritiek op SIDN is er veelal naar EURid wordt gewezen, omdat het daar wel ‘perfect’ zou zijn geregeld. Hieruit blijkt maar weer eens dat het gras bij de buren altijd groener (lijkt dan het) is.

Via: heise online

Paul, 1 april 2007 6:56 pm

De transfers & trades bij EURid zijn zeker niet optimaal. Zo doet EURid elke transfer of trade handmatig controleren en kan het soms best aantal dagen duren dat een transactie verwerkt wordt. Ook is het bijvoorbeeld niet mogelijk om holder of contact te traden.

Ik ben van mening dat EURid een duidelijke e-mail stuurt met aan elk bericht een standaard CPS welke met een simpel script automatische te verwerken is.

----BEGIN-OF-CPS----
TYPE: TRADE
DOMAINNAME: eurid.eu
ACTION: DONE
----END-OF-CPS----

Wat mij betreft heeft EURid/DNS.be toch een van de beste systemen. (tja, het kan altijd beter)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.