Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Staatssecretaris: Nederland geen vrijplaats voor hosting van malware

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 april 2007 15:15 uur

Volgens staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk is Nederland geen vrijplaats voor hosting van malware. Dat antwoordt hij naar aanleiding van kamervragen van Raymond de Roon (PVV). De Roon had de vragen gesteld naar aanleiding van het onderzoeksrapport Security threat report  2007 van Sophos, waaruit zou blijven dat Nederland een vrijplaats is voor hosting van malware.

Een van de conclusies uit het onderzoeksrapport van Sophos was dat bepaalde Nederlandse webhosters onder het mom van vrijheid van meningsuiting het hosten van malware zou toe staan. De staatssecretaris reageert daarop als volgt:

Neen. Onduidelijk is, waar Sophos haar bewering, dat Nederland nalatige webhostingbedrijven beschermt onder verwijzing naar de vrijheid van meningsuiting, op baseert. Van een te tolerante houding is geen sprake.

Verder geeft de staatssecretaris ook aan van mening te zijn dat de meeste providers en webhosters wel hun verantwoordelijkheid nemen:

Dit brengt echter ook met zich dat Nederland aantrekkelijk kan zijn voor providers/webhostingbedrijven die het minder nauw nemen met de naleving van de wet- en regelgeving. In de praktijk blijkt echter dat de meeste providers wel degelijk zelf hun verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de verwijdering van malware/spyware van de computers van hun klanten.

Ook benadrukt de staatssecretaris opnieuw dat cybercrime bestrijding prioriteit heeft:

In de eerste plaats zij verwezen naar de beantwoording van vraag 2, 3 en 4. In de tweede plaats heeft OPTA aangegeven dat de aanpak van ongevraagde software een prioriteit is in 2007. Een team van digitaal rechercheurs en juristen doet op dit ogenblik onderzoeken, die zullen leiden tot sancties tegen wetsovertreders. Ook zal de OPTA internetaanbieders op hun verantwoordelijkheid aanspreken om een bijdrage te leveren aan de bevordering van internetveiligheid (artikel 11.3 Tw). Het Openbaar Ministerie heeft in zijn recente meerjarenplan “Perspectief op 2010” cybercriminaliteit als een van de prioritaire thema’s voor de komende jaren benoemd

Al met al is het positief te noemen dat internet (op een andere manier dan in het kader van (de bestrijding van) kinderporno of terrorisme) ter sprake komt in de Tweede Kamer. Nu is het nog te hopen dat de prioritisering van het bestrijden van cybercriminaliteit, die hier nogmaals door de staatssecretaris benadrukt is, daadwerkelijk geëffectueerd zal worden.

Wie de antwoorden van de staatssecretaris zelf wil nalezen kan deze hier vinden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...