Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Advies: Temperatuur in het datacenter kan naar 27 graden Celsius

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 2 februari 2009 08:11 uur

GebouwenDe tijd dat het op de datavloer maximaal 21 graden Celsius diende te zijn is definitief voorbij. Tientallen datacenters hebben de (inlaat) temperatuur op de datavloer al aanzienlijk verhoogd, zonder dat dit noemenswaardige problemen heeft opgeleverd.

In navolging daarvan heeft nu ook de  American Society for Heating, Refrigerating and Air-conditioning Engineers (ASHRAE) haar advies voor de temperatuur op de datavloer verhoogd. Tot nu toe adviseerde de ASHRAE een temperatuur van 20 tot maximaal 25 graden Celsius op de datavloer, dat is nu met twee graden verhoogd naar 22 tot maximaal 27 graden Celsius.

De ASHRAE wordt door velen wordt gezien als de autoriteit op het gebied van datacenter infrastructuur en design. Nu óók de ASHRAE aangeeft dat het gerust twee graden warmer op de datavloer kan zijn, zullen er waarschijnlijk redelijk wat datacenteroperators zijn die dit advies opvolgen.

Gezien elke graad warmer ongeveer 4 procent energiebesparing oplevert, zou een verhoging van de temperatuur met 2 graden direct 8 procent energiebesparing opleveren. Dat vertaalt zich in een enorme kostenbesparing én ook 8 procent minder CO2 uitstoot. Gezien alle datacentra bij elkaar net zoveel CO2 uitstoten als de hele luchtvaart branche is dat niet niks, en niet in de laatste plaats omdat ik de luchtvaartbranche niet zo snel hun CO2 uitstoot met 8 procent zie verminderen, zonder minder vluchten te maken!

Wido, 2 februari 2009 9:31 am

Dit was volgens mij al langer bekend? Als je de specs van je hardware door leest kan het allemaal prima.

Het is niet zo zeer dat het koud moet zijn, maar de temperatuur moet gewoon stabiel zijn, nietwaar?

Jeeves_, 2 februari 2009 9:52 am

Wido: Het was op zich wel bekend. Maar veel clubs houden officieel toch 21 graden aan. Mogelijk word dit hierdoor anders.

Arjan Bijnen, 2 februari 2009 10:03 am

Ondanks bovenstaande houden wij binnen ons datacentrum lekker de oude standaard van zoon 20 ~ 21 graden aan, zonder al te veel temperatuurschommeling.

Uit ervaring weet ik dat inlaat temperaturen a 26 ~ 27 eraan bijdraagt dat hardware vaker RMA mag.

Alain, 2 februari 2009 10:06 am

Uit ervaring kan ik vertellen dat dergelijk hoge temperaturen wel degelijk leiden tot meer hardware uitval.

Jeroen, 2 februari 2009 10:09 am

De reden dat het er 21 graden is is omdat de verwarming thuis toch ook zoveel aangeeft? Niet omdat het voor de hardware nodig is..

S, 2 februari 2009 11:15 am

@Arjan Bijen: wat is "jouw" datacenter?

MikeN, 2 februari 2009 12:49 pm

"Gezien elke graad warmer ongeveer 4 procent energiebesparing oplevert, zou een verhoging van de temperatuur met 2 graden direct 8 procent energiebesparing opleveren. Dat vertaalt zich in een enorme kostenbesparing én ook 8 procent minder CO2 uitstoot."

Sure, want de servers verbruiken natuurlijk ook minder stroom wanneer ze het wat warmer hebben... Niet alleen de airco gebruikt stroom hoor ;)

Randy ten Have, 2 februari 2009 1:04 pm

#Care about de CO2 uitstoot. 22/23 graden is een mooie temperatuur. Warmer hoeft het voor mij niet, het is nu af en toe al werken in de sauna, zeker als je in de warme gang zit. Die 8% energiebesparing zal ik toch niet terug zien op de rekening.

Arjan Bijnen, 2 februari 2009 2:07 pm

@S: Moet ik serieus reactie geven op iemand welke mijn naam niet eens goed schrijft? :) Nou vooruit: "Ons" datacentrum zit in Rotterdam, de Spaanse Kubus.

Reacher, 2 februari 2009 4:28 pm

@Arjan Bijnen: 'iemand welke mijn naam niet eens goed schrijft'? Gevalletje neerbuigend en fout? ;)

MikeN, 2 februari 2009 4:34 pm

Relluh

Arjan Bijnen, 2 februari 2009 4:39 pm

@Reacher: Ik mag van mensen welke mij op een dergelijke toon een vraag stellen toch wel verwachten dat ze me naam goed spellen he ;-).

Eneh Mike... Tis geen voetbal he ;-).

S, 2 februari 2009 6:04 pm

De vraag was niet verkeerd bedoeld, maar heb jij uberhaupt invloed op de temperatuur in het DC? Je noemt het "ons datacenter", is de Spaanse Kubus dan van jou?

Quote "Ondanks bovenstaande houden wij binnen ons datacentrum lekker de oude standaard van zoon 20 ~ 21 graden aan"

No offence natuurlijk.

Reacher, 3 februari 2009 10:35 am

@Arjan Bijnen: Jammer dat je wel de splinter in andermans oog aanwijst maar de balk in je eigen oog mist...;)
'Mensen welke' is leuk als Cruyf het zegt, maar wel fout.

Arjan Bijnen, 3 februari 2009 11:57 am

@S: Ik geloof dat jij niet echt weet wat de Spaanse Kubus is, ofwel? Speciaal voor jou: de Spaanse Kubus (Nieuwe naam:"The Simple Building") is een bedrijfsverzamelgebouw. Binnen dit bedrijfverzamelgebouw zijn wij gevestigd alwaar wij inderdaad invloed uitoefenen over de temperatuur in ons datacentrum.

S, 3 februari 2009 3:03 pm

Ik ken de Kubus, maar geloof niet dat jij invloed op de temperatuur kan uitoefenen. Of ben jij eigenaar van een datavloer? Jij noemt het steeds "ons datacentrum"....

Jij heb toch servers op de 7e?

Arjan Bijnen, 3 februari 2009 3:17 pm

@S: Als je de kubus echt kent dan weet je dat er op de 7e enkel maar servers aanwezig zijn binnen de ruimte van Wolters/WeDare en een carrier room van Versatel/Tele2. Wij hebben hier van onszelf nooit geen servers aanwezig gehad, bij Versatel/Tele2 hangt enkel maar netwerkapparatuur. Ik kan dus enkel stellen dat je slecht van de zaken op de hoogte bent.

Ik begrijp overigens niet waarom je steeds stelt dat ik persoonlijk ergens eigenaar van zal zijn. "Als partij" (dus inderdaad ons) zijn wij echter weldegelijk eigenaar van een datavloer waar wij absoluut invloed hebben over de temperatuur.

Tududud, 3 februari 2009 7:24 pm

Nu zonder erom heen te draaien, welke is dat dan?

Arjan Bijnen, 3 februari 2009 8:00 pm

@Tududud: Wat dacht je van degene die van onszelf is en waarvandaan wij zeer binnenkort ook ons eigen netwerk vandaan gaan exploiteren?

Overigens vindt ik dat ik hiermee wel even voldoende heb vermeld ;)

Toon, 3 februari 2009 8:10 pm

5e verdieping?

Netwerk: AS43560
ISP: ATN-Networks
(http://atn-networks.nl)

Simpele Google op de naam Arjan Bijnen levert dat al snel op meneer S. of meneer Tududud.

Arjan Bijnen, 3 februari 2009 8:22 pm

@Toon: Nope, ons DC zit niet op de 5de verdieping... En het AS nummer is ook niet van ons maar van een andere partij waaronder wij (tot nu toe) nog een PI range hebben hangen. Deze partij heeft overigens wat racks op de 6de verdieping, binnen verschillende ruimtes.

Ons DC is overigens op de 4de verdieping, een nee, deze ruimte is niet van WeDare maar geheel onder "ons" eigen beheer. Vanuit hier zullen wij binnenkort ons eigen netwerk (met eigen AS) ook gaan exploiteren.

 • Pingback: ‘Thermostaat datacenters kan gerust omhoog’ | Tech-nieuws

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.