Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CO2 uitstoot datacentra = CO2 uitstoot vliegtuigen

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 11 oktober 2007 07:36 uur

VliegtuigmotorenAan datacentra komt de twijfelachtige eer toe dat ze verantwoordelijk zijn voor net zo’n grote CO2 uitstoot als van alle vliegtuigen samen, zo meldt onderzoeksbureau Gartner.

Door weinig ruimte in datacentra voor high-density servers en een telkens groter wordend energieverbruik, zal de uitstoot van CO2 door datacentra de komende 5 jaar alleen maar toenemen, zo voorspelt Gartner.

De bevinden van Gartner zijn niet mals, daarom is het goed om te zien dat telkens meer Nederlandse datacentra en ook webhosters naar mogelijkheden zoeken om efficienter met stroom om te gaan en CO2 uitstoot compenseren of zelfs helemaal voorkomen door stroom te gebruiken die opgewekt is met bijvoorbeeld wind- of waterkracht.

Nijman, 11 oktober 2007 10:39 am

Als ze dan ook even uitrekenen hoeveel CO2 we besparen doordat al die informatie niet meer via papier gaat!
Zelfde bij vliegtuigen, als we ipv vliegen nu eens allemaal de auto pakken......

Thijs | HostWise, 11 oktober 2007 10:51 am

Niet alleen op het gebied van servers kan men veel energie besparen, ook op het gebied van koeling. De koeling is bij veel datacentra nog vrij inefficient.

Gezien de stijgende prijzen voor stroom zijn datacentra en hostingproviders zelf ook gebaad bij energiebesparing. Des te minder de energieprijs invloed heeft op de kostprijs, des te beter lijkt me. :)

Peter - XS-24, 11 oktober 2007 11:03 am

Ach het zal best zo zijn, maar hoeveel stroom verbruiken we als we alle scholen bij elkaar optellen? Of alle ziekenhuizen? Of alle overheidsgebouwen?

Overal wordt veel energie verbruikt, overal kan het bespaard worden, ik maak me er niet zo druk meer om :).

Paul, 11 oktober 2007 11:19 am

Ik ben eens dat Co2 uitstoot waar (normaal) mogelijk bepert moet worden.

Maar laat ze nou in godsnaam eerst eens met harde bewijzen komen dat de aarde echt zo erg opwarmt door co2 uitstoot voordat we allemaal debiele maatregelen gaan nemen.

Ik begin af en toe het idee te krijgen dat die hele opwarming een hype is... kijk maar naar Zure regen van vroeger, hoor je NOOIT meer iemand over.

marijn (prive), 11 oktober 2007 11:46 am

@ Paul... Weet welke je discussie je wilt beginnen... Onder aanvoering van swerelds meest vervuilende bedrijven (Exxon en friends)en de regering Bush wordt er geprobeerd om twijfel te zaaien. Wetenschappers zijn het er in grote lijnen over eens: De aarde warmt op, de mens is grotendeels schuldig. Punt. Einde discussie.

Raymond, 11 oktober 2007 11:59 am

Ik denk dat Paul wellicht even de film van Al Gore moet gaan kijken of gewoon google moet raadplegen.

Zoals marijn inderdaad zegt wil men gewoon verwarring zaaien. Dit werd in het verleden ook gedaan bij sigaretten.

Nijman, 11 oktober 2007 12:39 pm

Zoals ik al 3x heb gemeld, als iedereen even veggie wordt is het hele broeikast probleem opgelost.

Paul, 11 oktober 2007 12:45 pm

Gegoogle'd:

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2005/05/01/wglob01.xml
http://www.heartland.org/Article.cfm?artId=1137
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/1131275.stm

Ik geloof niet klakkeloos alles wat de regering me verteld.

Raymond: de film van Al gore werden ook vraagtekens bijgezet.

Ik beperk me gewoon niet tot 1 kant van de discussie, en bouw me beeldvorming graag op door meerdere bronnen te bekijken en af te wegen

robin, 11 oktober 2007 1:46 pm

Een kakkerlak laat elke 15 minuten een wind!
("ch4" "methaangas" ), gezien het grote aantal kakkerlakken op de wereld en het feit dat CH4 20x sterker is dan CO2
en daarmee dus ook meer vervuild lijkt mij dat het grootste probleem voor het broeikas effect de kakkerlak is.

tdw, 11 oktober 2007 2:13 pm

Robin:
Een kakkerlak maakt geen gebruik van datacentra of vliegtuigen of auto's. En DC's + Vliegtuigen + Auto's = hoogstwaarschijnlijk meer dan kakkerlakken produceren.

robin, 11 oktober 2007 2:34 pm

tdw: "ik ga wel erg offtopic maarja"
Uiteindelijk gaat het om wat veroorzaakt nu precies het broeikaseffect, en wat kunnen we er aan doen om dit te vertragen 20% van de totale uitstoot van ch4 is te wijten aan winderige insecten. in tegenstelling tot ch4 kan koolstofmonoxide en koolstofdioxide gecompenseerd worden door aanleggen van nieuwe bossen, deze bossen zetten deze stoffen weer om in zuurstof. Hiermee is het probleem niet opgelost er lopen nog steeds 5000000000000 kakkerlakken rond die elke 15 minuten een wind laten. even wat feiten:
waterdamp is voor 37% de oorzaak van broeikaseffect
co2 is voor 9 tot max24% de oorzaak en ch4 is voor 9% de oorzaak dus 2% van de oorzaak van het broeikas effect wordt veroorzaakt door kakkerlakken deze 2% kan niet worden gecompenseerd door herbebossing aangezien ch4 niet door bomen wordt omgezet in zuurstof. Als iedereen stopt met het koken van water en wanneer alle kakkerlakke worden uitgeroeid zijn we een heel eind om de globale opwarming te
vertragen.

Paul, 11 oktober 2007 2:46 pm

tdw, het gaat hier niet om wat een mens veroorzaakt maar wat een DC veroorzaakt.

robin, 11 oktober 2007 2:53 pm

Paul:

Zonder mensen ook geen datacentra, dus indirect veroorzaken mensen die uitstoot.

Arjan Bijnen, 11 oktober 2007 5:13 pm

Afgelopen week stond ik voor het eerst in zoveel tijd eens bij de McDonalds om een broodje te halen bij de McDrive. Hier werd ik vriendelijk verzocht om even op een appart plaatsje te gaan staan met mijn auto en daar even te wachten tot de bestelling klaar was.

Wat mij hier op viel was dat er enorm veel automobilisten tijdens het nuttige van de maaltijd en het wachten daarop, hun motor gewoon laten draaien. Dit gebeurd uiteraar niet enkel hier bij de McDonals maar werldwijd zo.

Nu vraag ik mijzelf af... Hoeveel Co2 uitstoot wordt er nou eigenlijk per jaar door die McDrives veroorzaakt?

Wat mij tenslotte opviel is dat McDonalds er echt niets aan doet om automobilitster erop te attenderen hun motor uit te schakelen zoals bij menig spoor en brug overgang vandaag de dag wel gebeurd.

Paul, 11 oktober 2007 8:32 pm

Hmm Arjan,

Das op z'n minst opmerkelijk te noemen, ik had zeker van McDonals wel verwacht dat zij hierin mee zouden doen, aangezien ze zich vaak zo verantwoordelijk mogelijk willen profileren.

Echt een goeie, dat zouden ze ook eens uit moeten zoeken.

Peter - XS-24, 11 oktober 2007 8:37 pm

Arjan, ik denk sowieso dat de Co2 uitstoot hoger geworden is sinds de komst van airco in de auto (denk aan mensen die de auto laten draaien bij bruggen, spoorwegovergangen, stilstaande files etc) want dan blijft het lekker koel :)

Arjan Bijnen, 12 oktober 2007 12:25 am

Peter, de omgeving van Rotterdam kent natuurlijk een hele hoop bruggen etc. Het valt mij bij het wachten voor een dergelijke open brug toch telkens weer op dat automobilisten toch vrolijk hun motor uitzetten op de snelweg. Meestal is het een soort van domino-effect. 1 Automobilist zet zijn motor af, de rest doet mee (ook vrachtwagens). De A20 (bij Spaanse Polder) is hier in ieder geval een goed voorbeeld van. Ik kan me aan de andere kant best voorstellen dat dit elders geheel anders verloopt.

Ondanks dat wil ik me vraagstuk eigenlijk slechts beperken tot de McDrive van McDonalds welke zich zoals Paul al stelt, zichzelf altijd als millieuvriend profileerd. Goed voorbeeld is bijvoorbeeld de aanpassing van de McFlurrie bekers. Egeltjes blijken dol te zijn op deze bekertjes en likken ze graag uit wanneer men ze weggooit. Echter bleek dat ze vervolgens een nare dood tegenmoed gingen doordat ze niet meer los konden komen. (Zie ook: [url=]http://www.ad.nl/rotterdam/stad/article1343695.ece[/url]

Mr. Roel L. Croes - Stichting GreenICT, 12 oktober 2007 12:35 am

Om alle partijen, in deze welles-nietes discussie over de vraag of beperking van energieverbruik in datacenters al dan niet goed is voor het milieu (of meer concreet; voor vermindering van de CO2 uitstoot), tegemoet te komen, wijs ik graag op het, voor “echte” Nederlanders zeer interessante feit, dat beperking van energieverbruik kosten bespaart en dus geld oplevert!
En als er één argument is waar Nederlanders gevoelig voor zijn ……

Kortom: tel uit je winst(deling) ;-)

 • Pingback: “CO2 neutrale webhosting is een hype” · ISPam.nl

 • Pingback: Duurzaamheid niet belangrijk in politie datacentra · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.