Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Nederland op één na best gereguleerde telecommarkt van Europa’

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 2 februari 2009 08:07 uur

OPTANederland is door de European Competitive Telecommunications Association (ECTA) uitgeroepen tot het land met de op één na beste telecomregulering van Europa. Nederland scoort 362 uit het maximaal van 400 punten en hoeft alleen het Verenigd Koninkrijk voor te laten gaan met 373 punten. Onderaan de lijst bundelen Tsjechië, Polen en Turkije met respectievelijk 190, 180 en 140 punten. Het Ministerie van Economische Zaken en OPTA zijn heel blij met de tweede plaats.

Uit het onderzoek van ECTA blijkt ook dat Nederland de laagste toetredingsdrempels voor nieuwkomers op de telecommarkt heeft en de beste mogelijkheden voor aanleg en uitbreiding van netwerken, zoals glasvezel netwerken. Interessant is het om te zien dat ook België met 254 punten onderaan de lijst bungelt, een van de punten die ECTA aanstipt is dat de Belgische overheid niet onafhankelijk is als meerderheidsaandeelhouder van oud-monopolist (en volgens KPN nog steeds monopolist) Belgacom.

ECTA waarschuwt er voor dat oud-monopolisten op dit moment ongeveer de helft van de Europese telecommarkt in handen hebben, terwijl hun aandeel niet langer afneemt maar juist weer aan het groeien is. De waarschuwing is op zich niet heel verwonderlijk gezien ECTA de vereniging is van de concurrenten van de oud-monopolisten.

De Regulatory Scorecard 2008 van ECTA is hier te vinden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.