Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ook KPN klaagt over Belgisch internet monopolie

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 januari 2009 08:06 uur

Wat iedereen eigenlijk al weet, heeft KPN topman Ad Scheepbouwer nu eens hard op gezegd. De Belgische consumenten markt voor breedbandinternet is totaal niet concurrerend. In het zuiden van België heeft Belgacom een monopolie en in het noorden is Belgacom samen met Telenet monopolist. Volgens Scheepbouwer is het met de zakelijke markt zelfs nog slechter gesteld, schrijft De Tijd.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Scheepbouwer teleurgesteld is in de vooruitzichten van de Belgische markt. Daarnaast stelt hij dat het twijfelachtig is of het nog zinvol is om verdere investeringen te doen in de telecommarkt in België, omdat de liberalisering is gestokt. Op dit moment heeft KPN al 2 miljard euro in België geïnvesteerd en werken er totaal 1.700 mensen voor de Belgische onderdelen van KPN.

Vorig jaar heeft monopolist Belgacom de nummer drie op de Belgische breedbandinternetmarkt Scarlet overgenomen. De overname werd eind vorig jaar door de Belgische mededingingsautoriteit Raad voor de Mededinging onder bepaalde voorwaarden goedgekeurd. Daarmee is de enige serieuze concurrent van monopolisten Belgacom en Telenet opgeslokt.

Indien deze situatie zich in Nederland zou hebben voorgedaan, vraag ik me sterk af of de OPTA en NMa de overname ook zouden hebben goedgekeurd. Ik heb daar mijn twijfels over. Al is het wel zo dat de Nederlandse kabelaars verenigd in NLKabel in december over het KPN monopolie in Nederland op de breedbandinternet markt klaagden, omdat KPN zelf ook al haar concurrenten opslokt en zodoende drie kwart van de internet aansluitingen in handen heeft.

Aan de andere kant speelt wel het feit dat Belgacom voor meer dan de helft eigendom is van de Belgische Staat en Belgacom nog steeds duidelijk de signatuur van een Staatsbedrijf heeft. KPN heeft zich daarentegen volledig losgemaakt van de Nederlandse Staat.

Vrijwel tegelijkertijd met de aankondiging dat KPN haar investeringen in België bevriest, maakte het bekend haar geluk te gaan beproefen in Frankrijk waar het met sim-only mobiele telecomaanbieder Simyo aan de weg gaat timmeren. KPN legt in Frankrijk geen eigen netwerk aan maar gaat als MVNO (Mobile Virtual Network Operator) gebruik maken van het netwerk van Bouygues Telecom. KPN is met Simyo ook actief in België, Duitsland en Nederland.

Peter, 9 januari 2009 1:42 pm

mo·no·po·lie het; o -s, -liën 1 de situatie dat men als enige iets kan of mag verkopen 2 uitsluitende bevoegdheid tot iets: machtsmonopolie

Met andere woorden, het gaat hier om een oligopolie, niet om een monopolie.

Randy ten Have, 10 januari 2009 3:51 am

Een monopolist die concurrentie opkoopt. Dat zal KPN heel bekend moeten klinken! (mompelt iets met SpeedXS, Telfort, Tiscali, etc.). En nu zelf wanken?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.