Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN wil overnames doen om te groeien

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 22 december 2016 08:00 uur

SIDN wil overnames gaan doen om succesvol nieuwe markten te betreden en op die manier als organisatie verder te groeien. Inderdaad de .nl-registry, een stichting die op overnamepad is om nieuwe markten aan te boren om zo verder te groeien. Dat klinkt inderdaad als het spreekwoordelijk voorlezen uit een vloekwoordenboek in de kerk.

In het verleden was er onder hosters altijd veel te doen rondom de ambities van SIDN-directeur Roelof Meijer. Juist dit soort avonturen was waar menig hoster bang voor was. De mening van hosters en ook mijn mening was dat SIDN simpelweg moest doen waar de stichting ooit voor opgericht was: Het .nl-domein zo goed mogelijk beheren en verder niks.

Op dit moment heb ik een andere mening, namelijk dat het een goed plan is dat SIDN ook andere activiteiten ontplooit. De reden daarvoor is heel simpel. SIDN doet het op moment verschrikkelijk goed. De registrar-tevredenheid is met het cijfer 8,1 op een all-time high. Dat is ook een topprestatie. Dat moet ook vooral zo blijven!

Hoe hebben Roelof en zijn team dat voor elkaar gekregen? Het antwoord staat al in de eerste zin. Door de mensen die bij SIDN werken. SIDN moet goede mensen aan kunnen blijven trekken en die ook werk geven dat uitdagend genoeg is zodat het ook leuk blijft om voor de organisatie te blijven werken. Het beheer van het .nl-domein wordt telkens minder spannend. De groei van het .nl-domein neemt sterk af. Hoe blijf je dan als organisatie nog aantrekkelijk en uitdagend voor je medewerkers?

Het antwoord dat SIDN op die vraag heeft geformuleerd, is door te blijven innoveren en nieuwe markten te betreden die aansluiten bij de expertise en doelstelling die SIDN heeft. Of er geen andere manieren zijn om dat doel te bereiken, weet ik niet. Wel blijkt uit de hoge score van de registrars dat het werkt. Als je het mij vraagt, moet SIDN daar dan ook vooral mee doorgaan.

In een artikel dat SIDN zelf gepubliceerd heeft vertelt de nieuwe manager marketing, communicatie en new business Arjan Middelkoop over zijn plannen voor 2017. SIDN zal bij het ontwikkelen van nieuwe diensten zich gaan richten op drie gebieden: digital identity, digital security en digital usability. Een concreet voorbeeld van een dienst die ontwikkeld wordt, is een dienst waarmee webwinkels kunnen laten zien met wie de klant zaken doet: “Het basisidee is dat webwinkels een knop op hun site kunnen zetten; als je daarop klikt, zie je betrouwbare informatie over het bedrijf uit verschillende bronnen in één handig overzicht. Dit wordt nu in een aantal klantpanels verder ontwikkeld en we verwachten deze dienst in 2017 te introduceren.

Naast het zelf inhouse innoveren, noemt Middelkoop ook de mogelijkheid om andere bedrijven over te nemen om sneller te groeien. Sterker nog, Middelkoop stelt dat voor hem 2017 pas geslaagd is wanneer er door SIDN tenminste één nieuwe dienst is ontwikkeld én er tenminste één overname is gedaan terwijl de performance op het gebied van het .nl-registry en klanttevredenheid van registrars tenminste gelijk blijft.

 

Jan, 22 december 2016 11:56 am

2 vragen eigenlijk: hoe gaan ze dit bekostigen? En hoe gaan ze zorgen dat er geen oneerlijke concurentie gaat optreden (hangt natuurlijk van eerste antwoord af) met eventuele registrars.

Sebastian, 23 december 2016 7:39 pm

Goed initiatief. Laat ze een goede CA starten, doe iets met security. Desnoods een goede degelijke DNS dienst. Als het uiteindelijk goed is voor de .NL naam, geen probleem.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.