Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ook in 2017 gaat de consolidatie in de hostingmarkt door

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 januari 2017 08:00 uur

In de eerste week van januari 2017 zijn er alweer twee overnames in de hostingmarkt bekendgemaakt. Metaregistrar neemt de hosting- en domeinnaam activiteiten van Networking4all over en WeservGroup neemt Orange Lemon in zijn geheel over. Daarmee zet de consolidatie die in de hostingmarkt gaande is, ook weer in 2017 voort.

Aan de overnames is op zich niet zo heel veel opvallends. Het zijn overnames die de laatste tijd veel voorbij komen. Weserv is een middelgrote hoster die een andere collega-hoster overneemt die qua omvang vermoedelijk iets kleiner is.

In het geval van Metaregistrar en Networking4all zie je hetzelfde patroon. Networking4all en Metaregistrar waren vooral concurrenten van elkaar op het gebied (reseller) domeinregistraties. Door beide overnames wordt de overnemende partij iets groter en krijgt daardoor meer schaalgrootte en is daardoor beter in staat om te overleven.

Interessant is verder om te zien dat Networking4all aankondigt zich door de overname volledig te kunnen gaan specialiseren op security-oplossingen van het bedrijf. Tegelijkertijd kondigt het bedrijf aan het portfolio op het gebied van security-oplossingen verder te zullen gaan uitbreiden. De overnamesom die Metaregistrar betaalt om de activiteiten over te nemen, zal daar ongetwijfeld bij helpen. Op die manier zorgt de overname niet alleen voor meer focus op een (andere) specialisatie, maar ook voor het nodige kapitaal om daar in te investeren.

Het lijkt erop dat de consolidatieslag op zijn hoogtepunt is of daar zelfs al overheen is. Dat roept ook de vraag op hoe de hostingmarkt in de nieuwe (geconsolideerde) samenstelling en vorm zich gaat ontwikkelen. Wat gebeurt er met de concurrentieverhoudingen in de markt? Op welke wijze zullen bedrijven aan marketing doen en (potentiële) klanten benaderen? Wat gebeurt er op het gebied van concurrentie om schaars personeel? Ik verwacht dat dit jaar de kaarten geschud zullen worden en we zullen zien hoe het ‘nieuwe normaal’ in de hostingmarkt zal zijn.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.