Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vandaag: .tel landrush

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 3 februari 2009 08:07 uur

.tel-domeinEen kleine twee jaar na dat ICANN het .tel-domein heeft goedgekeurd, is het vandaag dan eindelijk zover, vanaf 16:00 uur is het voor iedereen mogelijk om een eigen .tel-domein te registreren.

Het .tel-domein wijkt af van andere domeinen, door dat het niet mogelijk is om een website achter een .tel-domein te zetten, maar enkel contactgegevens te ontsluiten. Verder onderscheidt het .tel-domein zich door dat de hele infrastructuur achter een .tel-domein door Telnic wordt geleverd, waaronder de DNS, hosting en de applicatie om je gegevens online beschikbaar te maken. Meer informatie over de werking van het .tel-domein staat hier.

Tijdens de landrush die tot en met 23 maart 2009 loopt zijn registranten verplicht om hun .tel-domein voor drie jaar te registreren tegen een relatief hoog tarief. Het laagste tarief dat we hebben gezien is zo’n 250 euro voor de periode van drie jaar. Zodra de .tel-domeinen algemeen beschikbaar komen vanaf 24 maart 2009 wordt het mogelijk om deze voor een periode van minimaal één jaar te registreren, voor tussen de 10 en 20 euro per jaar, afhankelijk van de registrar. In de Benelux zijn er twee registrars door Telnic geaccrediteerd: het Luxemburgse EuroDNS en het Nederlandse Realtime Registrar.

Peter Langenkamp, directeur van Realtime Register liet in een reactie tegenover ISPam.nl weten niet te verwachten dat het vandaag meteen storm zal gaan lopen, omdat het .tel-domein toch heel iets anders is als bijvoorbeeld een .eu- of een .com-domein, maar het is daarentegen ook wel heel spannend om de DNS eens voor iets heel anders te gebruiken.

Daarnaast zal tijdens de algemene beschikbaarheid op 24 maart het waarschijnlijk pas echt druk gaan worden, omdat het dan veel goedkoper is om een .tel-domein te registreren én voor een minimale registratie periode van één jaar. Ondanks het feit dat het niet zo druk zal worden als bijvoorbeeld tijdens de .eu-landrush verwacht Langenkamp via de reseller kanalen van Realtime Register enkele honderden .tel-registraties te gaan verwerken vandaag.

Het succes van het .tel-domein in het algemeen zal volgens Langenkamp in sterke mate gaan afhangen van op welke wijze er gebruik maken van de techniek achter het .tel-domein dat met DNS NAPTR-records werkt, waarin de contactgevens worden opgeslagen, dit werkt op de zelfde manier als ENUM. Op ENUM heeft het .tel-domein wel voor dat mensen liever een relevante naam dan een lang niets zeggend nummer onthouden.

ISPam.nl Job board

Japje, 3 februari 2009 10:54 am

250 euro.. Damn ik wilde best een .tel hebben. Zeker als het later voor de Voip telefoons makkelijker word om deze te bellen.

Maar ik wacht mooi tot de 24e.. en ik denk dat heel veel mensen dat zullen doen.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...