Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Symposium Netneutraliteit tegen het licht – 12 juni

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 mei 2007 10:13 uur

Op 12 juni om 13:00 uur organiseert ECP.NL in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken (MinEz) het symposium Netneutraliteit tegen het licht. Het ministerie van Economische Zaken wil graag weten hoe zowel marktpartijen als anderen in Nederland tegen (gedwongen) netwerkneutraliteit aankijken.

Vragen die tijdens het symposium aan de orde zullen komen zijn wat netwerkneutraliteit precies is en waar liggen de grenzen? Wat zijn de voor- en nadelen? In hoeverre is het huidige internet eigenlijk neutraal? Waar ligt de rol van de overheid? Moet zij pro-actief reguleren of ruimte geven aan de markt?

Sommigen menen dat gedwongen netwerk neutraliteit innovatie zou belemmeren, terwijl uit wetenschappelijk onderzoek juist blijkt dat zonder netwerk neutraliteit er minder zal worden geïnvesteerd in infrastructuur. Bij een ander soort infrastructuur, het treinvervoer is er een vergelijkbare ontwikkeling te zien, op dit moment is er nog een intercitydienst tussen Amsterdam en Brussel. Zodra de HSL gereed is, wil de NS deze opheffen. Net zo is het bij IP-netwerken, waarom investeren in je weinig rendabele, goedkope variant van je netwerk, als je aan je hoge prioriteit netwerk veel meer kunt verdienen. Dat bewijst naar mijn idee dat de vrees die uit het onderzoek voortkomt tenminste reel is.

Het is daarmee naar mijn idee goed om netwerkneutraliteit te beschermen, al ben ik ook zeer benieuwd naar jullie mening over het al dan niet handhaven/beschermen van netwerkneutraliteit, zodat ik dat in het debat kan meenemen.

Aanmelden voor het Symposium Netneutraliteit tegen het licht (ook bekend als Symposium Digitale content II) kan hier. Deelname is kostenloos.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.