Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Twee nieuwe internet exchanges in de regio Rotterdam-Den Haag

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 januari 2017 08:00 uur

In een week tijd zijn er in de regio Rotterdam Den Haag maar liefst twee nieuwe internet exchanges geopend. Het gaat om de herlancering van de R_iX die omgedoopt is tot de Rotterdam – The Hague Internet Exchange en de DF-IX oftewel Data Facilities Internet Exchange.

In het persbericht over de herlancering van de R_iX valt te lezen dat direct na de lancering zich al 19 partijen hadden aangesloten bij de internet exchange en op het moment van schrijven zijn het er zelfs alweer 25. Het gaat daarbij ook om enkele grote namen zoals i3D.net, Google en KPN. De verwachting is dat er via de R_iX deze maand al 200Gbps aan dataverkeer zal worden uitgewisseld. Dat is waarschijnlijk een hoger datavolume dan de R_iX in de voormalige vorm heeft gerealiseerd.

Een ander belangrijk verschil met het verleden is ook dat de R_iX vanaf nu door NL-ix wordt beheerd. De Stichting Rotterdam Internet Exchange die de R_iX tot 1 januari van dit jaar runde, heeft haar naam veranderd in Stichting CoDE Rotterdam en zal zich gaan richten op innovatie en ondernemerschap in Rotterdam.

Ook Data Facilities heeft een eigen internet exchange geopend. Dit bedrijf is eigenaar van twee datacenters in Den Haag en Spijkenisse. Daarnaast is het ook mogelijk om in enkele andere datacenters aan te sluiten. In de ledenlijst zijn onder meer ColoCenter Zoetermeer, NIKEF en Equinix AM7 als PoP’s te zien van het datacenter.

Inmiddels hebben al 15 partijen zich aangesloten bij de DF-IX. Het gaat daarbij voornamelijk om middelgrote hostingbedrijven, zoals Vertixo, SourceXS en YISP. Het leukste van dit initiatief is dat het tot 1 januari 2018 gratis is om in de Data Facilities datacenters en ColoCenter Zoetermeer aan te sluiten op de internet exchange. Daarna zal voor een aansluiting een kostendekkend tarief in rekening worden gebracht staat in het persbericht te lezen.

De R_iX is vermoedelijk by far de meest professionele van de twee nieuwe internet exchange in de Rotterdam-Den Haag-regio. NL-ix heeft jarenlang ervaring met het beheren van een (eigen) internet exchange met tientallen PoP’s. De R_iX is voor mijn gevoel een beetje een regionale versie van de eigen internet exchange van de NL-ix.

Wat Data Facilities doet met de DF-IX is ook leuk. Natuurlijk is er al de AMS-IX, NL-ix en nu ook weer de R_iX die worden beheerd door partijen met heel veel ervaring met het beheren van internet exchanges. Dat maakt het juist zo leuk dat een relatief kleine partij het ook probeert.

Wat het daadwerkelijk toevoegt aan het landschap van internet exchanges is lastig te zeggen, maar dat de DF-IX bestaat, is ook gewoon een beetje romantisch en getuigt van ondernemerszin. Dat kunnen we goed gebruiken in onze branche die telkens meer bevolkt begint te raken door managers. Ook moet je in onze branche telkens beter je best doen om de ondernemers te vinden die nieuwe initiatieven ontplooien en daarmee de branche weer een stukje leuker maken voor iedereen!

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.