Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

TenneT: Dreigend stroomtekort in de Randstad

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 mei 2007 11:44 uur

Al enige tijd gaat het verhaal dat datacentra in de Randstad en specifiek Amsterdam met stroom leveringsproblemen te maken zouden hebben. Zelf heb ik een half jaar geleden contact gehad met de electriciteitsnetbeheerder in Amsterdam, die gaf toen aan dat de levering van 100 Megawatt aan stroom vooralsnog geen probleem was.

Tegenover Computable verklaard nationaal electriciteitsnetbeheerder TenneT dat het in de noordelijke randstad capaciteitsproblemen voorziet als gevolg van de groeiend ict-sector in de regio. Het probleem zit hem vooral in de aanvoer van de stroom. TenneT is daarom druk bezig met aanleg van nieuwe hoogspanningslijnen, enkel zullen die naar verwachting pas in 2012 operationeel zijn gezien het verkrijgen van gemeentelijke vergunningen, ondermeer door inspraakprocedures, waarschijnlijk enige tijd zal duren.

Jelle Wils van TenneT licht toe:

Al enkele jaren geleden hebben we ingeschat dat de ict-sector in de buurt van Amsterdam en Haarlem zou groeien. Omdat de branche een grote afnemer van stroom is, vonden we het toen al noodzakelijk om nieuwe hoogspanningslijnen te plannen. Wij werken continu aan energieleveringszekerheid. Natuurlijk neemt de energiebehoefte ook toe, omdat er meer woningen en huishoudelijke apparaten zijn, maar vooral in de noordelijke randstad is de ict-sector echt een bepalende factor van het dreigende tekort.

Door het mogelijke stroomtekort moeten bedrijven in de noordelijke randstad de komende 5 jaar rekening houden met stroomstoringen. Om de grootste problemen het hoofd te bieden heeft TenneT al een creatieve oplossing bedacht, door bijvoorbeeld het gebruiken van de oude electriciteitslijnen vanuit de energiecentrales op de Maasvlakte.

Goed werkende noodstroomvoorzieningen gaan door het toegenomen risico op stroomuitval nóg belangrijker worden voor datacentra de komende jaren. Al zullen datacentra door de vele stroomstoringen van vorige jaar gewaarschuwd zijn. Het is te hopen dat datacentra nu goed voorbereid zijn en blijven, op wat te wachten staat voor de komende jaren.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.