Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Meer dan één miljoen websites met SSL beveiligd

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 6 februari 2009 08:03 uur

hangslotHet aantal websites met een SSL-certificaat is inmiddels de miljoen gepasseerd, zo blijkt uit onderzoek van Netcraft. In november van 1996 waren er nog maar 3283 sites die via https benaderbaar waren. Pas een jaar later werd de 10.000 gepasseerd en in augustus 2000 waren er meer dan 100.000 websites met een certificaat. Ter vergelijking, het afgelopen jaar zag Netcraft het aantal websites met een SSL-certificaat met 18.000 per maand toenemen.

SSL is al vaak genoemd op ISPam.nl, onlangs kwam de MD5 hack onlangs nog ter sprake. Verder wil de overheid dat SSL gebruikt wordt. Hetzelfde geldt voor brancheorganisaties als thuiswinkel.org, die SSL verplicht stelt voor haar leden. ICTRecht gaat hier ook op controleren, in het kader van de verplichte certificering van de leden van de brancheorganisatie. Maar ook webhosters werden tijdens de laatste SIDN relatiedag op de korrel genomen. Uit onderzoek van Networking4all is gebleken dat veel providers diensten als webmail of controlepanelen onbeveiligd aanbieden. Een goede reden voor providers om in ieder geval op dat gebied bij te dragen aan de verdere groei van het aantal SSL beveiligde websites.  En niet alleen de websites, maar ook plaintext protocollen als POP3 en IMAP zouden ook met SSL-beveiliging moeten worden aangeboden. Om de kosten hoef je het in ieder geval niet te laten, omdat SSL certificaten voor nog geen 20 euro per domein / server leverbaar zijn.

Groei SSL-certificaten

Sebastiaan Stok, 6 februari 2009 1:43 pm

"En niet alleen de websites, maar ook plaintext protocollen als POP3 en IMAP zouden ook met SSL-beveiliging moeten worden aangeboden."
Deze zijn bij mij al heel lang beveiligt, wel ondertekend met een eigen CA maar voor zo iets een officiële aanvragen gaat wel aardig wat kosten. smtp/pop/imap.hostname

Ik heb zelfs de PostgreSQL server beveiligt met een SSL verbinding ;) (remote werken is gewoon veel prettiger).
Een van de dingen die is aangescherpt naar aanleiding van die presentatie is dat bij gevoelige informatie een beveiligde verbinding verplicht wordt gesteld, bij gebruik in onze systemen.


Helaas zie ik zelf nog te vaak websites niet voldoen aan het CPB, zoals http://www.woonnet-rijnmond.nl/ (waar je zelf financiële informatie moet achter laten!) en de website ziektekostenverzekering van onze hond.

Lennie, 8 februari 2009 4:23 pm

En om maar op eerdere discussie terug te komen: 1 miljoen en zo goed als allemaal voorzien van eigen IPv4-adres.

Ook mooi.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.