Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag SIDN relatiedag: Improving your business

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 15 december 2008 08:03 uur

Afgelopen vrijdag was ik samen met mijn collega Randy aanwezig op de SIDN relatiedag. Tijdens het ochtendprogramma heb ik zelf de parallelsessie over policy wijzigingen bijgewoond. Tijdens de policy sessie ging SIDN general counsel Maarten Simon in op nieuw beleid bij SIDN.

De belangrijkste was wat mij betreft over de identificatie van domeinnaamhouders die op dit moment vooraf dient te gebeuren. Echter de huidige praktijk is wel anders, er zijn maar weinig SIDN deelnemers die dit ook daadwerkelijk doen. Tijdens het Domeinnaamdebat 2008 is er aan de lokale internetgemeenschap voorgesteld om deze regel te laten vervallen. In plaats daarvan zouden deelnemers achteraf de identiteit moeten controleren indien daar noodzaak toe is. Ondanks dat het Domeinnaamdebat 2008 geen eenduidig antwoord gaf of dit moet worden doorgevoerd, verwacht Simon dat de identificatieplicht toch officieel zal worden afgeschaft omdat het evident is dat deelnemers dit willen. Verder ging Simon ook langs andere onderwerpen, waaronder het feit dat Mediation als onderdeel van de geschillenregeling van SIDN er eindelijk komt naar het model van Nominet. Ook de Notice and Take Down gedragscode, waar SIDN een van de initiatiefnemers van is, kwam aanbod.

Ook het middagprogramma van de relatiedag was uitermate boeiend. De presentatie van Paul van Brouwershaven van Networking4all over kansen met veiligheid was wat minder en had beter “Gebruik ook SSL-certificaten voor dat het te laat is” kunnen heten. De presentatie van Joost Steins Bisschop, Senior Consultant van Jungle Minds daarentegen was geweldig. In zijn presentatie vertelde Steins Bisschop over de internet score card, die mede door hem ontwikkeld is, met daarin twee voorbeelden van hoe grote SIDN deelnemers met behulp van die tool hun website hebben verbetert. Achteraf dacht ik er serieus over dat ik het boek waarin de internet score card wel wilde kopen. Dat was niet eens noodzakelijk, want na inlevering van mijn evaluatie formulier kreeg ik net als alle andere aanwezige deelnemers het boek van SIDN.

Na een korte pauze was dan eindelijk het moment aangekomen waar veel SIDN deelnemers op gewacht hadden. Verantwoording van SIDN over de uitgestelde EPP-interface en daarna de aangekondigde prijswijziging. De projectmanager van het EPP-interface project legde uit dat de belangrijkste reden van het uitstel van de EPP-interface is dat het DRS-systeem op dit moment asynchroon is en een aantal processen gecombineerd. Dit terwijl EPP synchrone atomaire processen vereist. Daarnaast wil SIDN geen eigen versie van EPP maken en waar het nodig is om extensies te maken op basis van best practice van andere registries die al een EPP-interface hebben. Hierdoor zijn er grote aanpassingen in DRS nodig en daarvoor heeft SIDN de laatste maanden onderzoek gedaan of deze te rechtvaardigen zijn gezien de te verwachte levensduur van DRS. Pas toen het onderzoek afgerond was kon SIDN pas aan de deelnemers melden dat DRS weer uitgesteld is.

De uitleg over de prijswijziging bij SIDN en staffelkorting die grote SIDN deelnemers krijgen nam SIDN CEO Roelof Meijer voor zijn rekening. De uitleg van Meijer kwam er op neer dat de prijswijziging dat de tarieven hierdoor transparanter worden. Dat is een wens van veel SIDN deelnemers. De staffelkorting komt er omdat de grootste 300 SIDN deelnemers 80 procent van de omzet van SIDN genereren, terwijl bij de volume aan door hun geregistreerde .nl-domeinnamen SIDN een lage kostprijs per .nl-domeinnaam heeft. Verschillende SIDN deelnemers hadden hun messen geslepen en stelden dat het niet eerlijk was wat SIDN doet en dat hierdoor de kleine SIDN deelnemers benadeeld worden. Daarnaast werd er ook gesteld dat SIDN af wil van de kleine deelnemers. Meijer pareerde en ontweek vrijwel alle vragen en bleef zijn visie op de kwestie geven. Er ontstond een weleens-nietes spelletje tussen Meijer en de aanwezige deelnemers.

Op de vraag van een deelnemer of SIDN van de kleine deelnemers af wil gaf Meijer aan dat de grote deelnemers het grootste deel van de omzet van SIDN realiseren. Echter zijn het vooral de grootste deelnemers die van de kleinste afwillen en niet SIDN. Meijer zegt juist zeer trots te zijn op het pluriforme SIDN deelnemersveld. Wat ik uit de woorden van Meijer opmaak is dat door de aangekondigde prijswijziging en staffelkorting de grootste deelnemers gelukkig worden en er voor zorgt dat zij geen greep naar de macht zullen doen.

Veel SIDN deelnemers gaven desalniettemin achteraf aan het optreden van Meijer te laken. Punt is wel dat Meijer zelfverzekerd zijn verhaal hield en zich niet van de wijs liet brengen door de zeer kritische SIDN deelnemers. Die houding vinden een aantal deelnemers arrogant.

Al met al was het naar mijn idee weer een geslaagde SIDN relatiedag, met een van de hoogste opkomsten ook. Na het programma werd er nog lange tijd nageborreld en gepraat.

Paul van Brouwershaven, 15 december 2008 8:41 am

@Arnout: Ook het middagprogramma van de relatiedag was uitermate boeiend. De presentatie van Paul
van Brouwershaven directeur van Networking4all over kansen met veiligheid was echter wat mij betreft
het dieptepunt van de dag. Zijn presentatie had beter “Gebruik ook SSL-certificaten voor dat het te
laat is” kunnen heten.

Hoi Arnout,

Ondanks dat je vooraf aan mijn presentatie al met 'deze mening' naar mij toe kwam had toch verwacht
dat je er toch echt met een professionele blik naar zou kijken en beoordelen.

Ook de melding "directeur van Networking4all" in je artikel geeft maar overduidelijk aan dat je de
presentatie blijkbaar niet goed of met een serieuze blik hebt bekeken (/iets gecontroleerd vooraf publicatie). (ik ben sinds 7 jaar werkzaam voor Networking4all en dus geen directeur zoals ik tevens begon in mijn presentatie!)

Het artikel heeft een deels commerciële insteek, dit is gebeurd naar aanleiding van de rode draad in
het programma "Improving your business" en in opdracht van de SIDN.

Dit alles veranderd echter niets aan de inhoud van de presentatie of het probleem wat wij in deze
presentatie hebben aangekaart. Er is gewoon een wettelijke verplichting voor het beveiligen van
persoonsgegevens op een website en deze wet wordt nauwelijks nageleefd!

Voor de mensen welke niet op de relatiedag aanwezig waren of het gewoon nog eens graag willen
terugkijken heb ik de presentatie op onze website gezet.

http://www.networking4all.com/nl/ssl+certificaten/presentatie+sidn/

Arnout Veenman, 15 december 2008 8:53 am

@Paul van Brouwershaven, vooraf was mijn vraag gekscherend aan je of je SSL-certificaten ging verkopen en achteraf was ik niet bepaald blij verrast over je presentatie. Wat betreft je functie. Ik ging er sinds jaar en dag vanuit dat je directeur/eigenaar van Networking4all bent. Je noemt verder ook niet je functie tijdens de presentatie. Desalniettemin is dat onzorgvuldig van me.

Paul van Brouwershaven, 15 december 2008 9:16 am

Bedankt voor het aanpassen!

Maar ik blijft heet vreemd vinden dat je de schokkende cijfers (welke niet alleen van ons afkomstig zijn maar ook van de Erasmus Universiteit, Microsoft en de Consumentenbond) verder negeert en dus enkel de rode lijn "Improving your business" in de presentatie ziet.

Arjan Bijnen, 15 december 2008 10:09 am

@Paul: Bij je presentatie waren velen, waaronder wij met 4 personen, aan het wachten tot je een super aanbod zal doen waarmee we tegen een super prijs SSL certificaten bij je konden inkopen. Om een lang verhaal kort te maken: Je presentatie kwam bij ons (en ik weet zeker dat dit door meerdere ervaren werd) meer over als zijnde verkoopgesprek waarbij je aangaf dat we absoluut zaken met Networking4All moesten doen dan een serieuze presentatie over kansen met veiligheid.

Wat mij betreft heeft SIDN hiermee weer een puike commerciële presentatie weten in te koppelen zoals we in het verleden ook een spreker van Intrum Justitia hadden welke achteraf verschillende deelnemers ging afbellen om een mooi aanbod te doen.

Bij eventuele volgende bijeenkomsten zie ik persoonlijk liever sprekers welke niet in-direct een product of dienst staan te verkopen.

Randy ten Have, 15 december 2008 10:33 am

Ik ook dan even, als beheerder voor direct 400 en indirect 4000 webshops; Het verhaal van Paul had best zijn goede kanten, die ik zeker eens ga uitwerken en mee ga nemen in de communicatie en presentatie naar mijn klanten toe. De presentatie was wellicht iets minder, maar de lezing van die zenuwachtige man na hem van junglenogwat vond ik dan niets. Sterker nog; ik heb tijdens de Obama inleiding gewoon een kwartier lopen slapen tot mijn buurman me wekte omdat ik begon te snurken. (Ik had er toen ook al 28 uur op zitten...) Later - met praktijkvoorbeelden uit de branche - begon het mijn aandacht wel weer te trekken, en het boek, dat ergens op m'n buy-lijst stond maakte een hoop goed.
Intrum; de lezing ken ik ook nog. Ook interessante cijfers uit de markt. Ikzelf ben niet gebeld, maar moet verder niets van Intrum hebben. Ik krijg al maanden wekelijks wat dreigbrieven van ze over een Telfort lijn die nooit geleverd is (Psst, ga eens dagvaarden dan als je zo zeker bent). Neemt niet weg, dat de inhoud van ook die lezing goed was.

Sebastiaan Stok, 15 december 2008 12:05 pm

Ik heb de presentatie bekeken via de film die WHT beschikbaar heeft gesteld.
Presentatie van Paul was zeker interessant, vooral de cijfers waren zeker verontrusten.
Nu gebeurd dit gelukkig minder dan echt gevaarlijk is, maar dat het gebeurd was ik zeker verbaast over.

Zelf ben ik ook druk bezig met veiligheid, maar dan vooral in de programmering aangezien je een goed beveiligde verbinding kan hebben maar via een zwak wachtwoord er als nog in kan komen :p
Ook verschillende lagen van controle, etc...

De prijzen die networking4all hanteert zijn wel wat aan de hoge kant :)
Aangezien je bij http://www.sslcertificaten.nl/ een goed certificaat hebt vanaf 35 euro :d

Paul van Brouwershaven, 15 december 2008 12:29 pm

@Sebastiaan Stok: De prijzen die networking4all hanteert zijn wel wat aan de hoge kant

Er zijn altijd aanbieders welke een product goedkoper aanbieden. Maar ook dat heeft natuurlijk altijd zijn reden.

-Randy-knip: hier hebben we andere mogelijkheden voor.

Tudududu, 15 december 2008 1:01 pm

Je moet hier toch betalen om te adverteren?

Stewie, 15 december 2008 2:34 pm

Jammer dat de comments gaan over een promo verhaal en niet over HET onderwerp van deze SIDN relatiedag.

Als je de video terugkijkt zie je hoe de heer Meijer met drogredenen komt en elke vraag ontwijkt. Een arrogantie die niet op zijn plaats is.
De SIDN lijkt te denken dat ze zich niet hoeven te verantwoorden aan de leden. Volgens mij zorgen die leden juist voor het succes van de .nl en het is niet alsof de SIDN jaren vooruit loopt op technisch en organisatorisch vlak.

Een gemiste kans. De heer Meijer zet zich neer als een boeman.

Toppunt was het antwoord op een van de laatste vragen. De heer Meijer sprak stoer over hoe leden moeten meedenken en input geven op belangrijke onderwerpen, vervolgens snoert hij een vraagsteller de mond met de opmerking dat meneer toch niet aanwezig was op een voorgaande bijeenkomst. En dan mag je ook niet meer praten volgens de heer Meijer.

Zou deze man, fulltime in dienst bij de stichting, begrijpen dat ondernemers wel meer te doen hebben dan alleen aandacht geven aan de SIDN en dat verschillende onderwerpen op de agenda van de SIDN verschillende prioriteiten hebben?

Idem voor hoe de heer Meijer de mond van een andere aanwezige probeerde te snoeren door hem in een bepaalde hoek te drukken (zeker niet in de top 300?).

Tot slot nog een reactie op de voorgaande berekeningen op ispam en andere sites.
De meeste webhosters vragen geld voor wijziging houder, aanvraag domeinnaam, etc.
De SIDN stelt dat de hoster geld bespaard doordat deze kosten niet meer berekend worden. Dat is alleen het geval als de hoster hier nog steeds een vergoeding voor blijft rekenen. Onder druk van concurrentie zal het gebeuren dat deze kosten vervallen (tussen hoster en klant) waardoor ook die inkomsten vervallen.

Die 50 euro verhoging per kwartaal zal niemand wat uitmaken. Jammer dat de SIDN elk commentaar in die hoek drukt, alsof die ondernemers zo op de tientjes uit zijn.
De ophef is over de kortingsregeling maar door alle drogredenen en bijzaken heeft de SIDN, de heer Meijer, geen enkel concreet commentaar hierop gegeven en hebben we alleen maar onzin en vergelijkingen uit de commerciele sector moeten aanhoren.

@Arnout: je bent duidelijk mild voor de SIDN. Begrijpelijk als je nog langer met ze door een deur wilt. Let wel op dat als je zowel als journalist daar zit maar ook als ISPConnect voorzitter en dan een kritischere houding gewaardeerd wordt. In dit soort gevallen lijkt het verstandiger om Randy de journalist te laten spelen zodat jij als ISPConnect voorzitter je taak kan vervullen tijdens SIDN bijeenkomsten.

Arjan Bijnen, 15 december 2008 2:41 pm

@Randy: Direct nadat wij destijds gebeld werden door Intrum, hebben wij contact onderhouden met SIDN hierover. Naar mijn weten heeft SIDN te kennen gegeven dat het niet de bedoeling was die deelnemerslijst te gebruiken waarna Intrum gestopt is.

Na mijn uitspraak vanochtend, bracht de post ook ons vanmiddag een brief van Intrum over een kosten van € 27,02 bij Vodafone waarbij wij al weken geleden aangegeven hebben niet te betalen daar ze niet terecht waren. Vodafone weigert enige reactie en Intrum weet enkel maar te dreigen met een dagvaarding. Daarvoor ben je al enkele jaren trouwe klant van Vodafone, hebt verschillende mobiele GSM en data aansluitingen en doneer je elke maand een paar honderd euro voor zaken welke je eigenlijk toch niet gebruikt.

Dat Intrum vandaag de dag nog bestaat doet mij telkens weer verbazen. Maar goed we dwalen af van het oorspronkelijke draadje....

Arnout Veenman, 15 december 2008 3:00 pm

@Stewie, de reden dat ik mild voor SIDN ben, heeft er in dit geval niet veel mee te maken dat ik nog langer met ze door een deur wil. Het punt is dat ik simpelweg een andere mening ben toegedaan dan veel deelnemers over het optreden van de heer Meijer.

Allereerst is het zo dat mijn vragen voor de relatiedag waren beantwoord en tijdens de borrel ook open met Meijer heb gesproken over de inhoud. Aan de andere kant ben ik het met wat jij als toppunt van zie, zie ik als zeer redelijk. De vraagsteller riep namelijk dat tijdens het Domeinnaamdebat (2008) zaken worden besloten en dat de deelnemers daar dan niks meer over te zeggen hebben. Dat ontkende Meijer (TERECHT!) want dat is zeker bij de editie 2008, die maar één middag besloeg, zeker niet het geval. Nota bene werd er tijdens een ochtendsessie nog over een aantal beleidsveranderingen gesproken (zie bovenstaand verslag).

Dat Meijer zo'n opmerking/vraag dan afkapt en roept als je er nooit bij bent geweest, je er ook niet over kan oordelen (dat daar in de achterkamertjes alle beslissingen worden genomen), is dan ook niet meer dan terecht. Je hoeft er niet bij te zijn als drukke ondernemer, maar zo'n opmerking slaat ook echt kant noch wal. Ik heb toen die discussie speelde ook sterk overwogen om Meijer bij te vallen!

Ik denk dat wanneer de mensen wiens vragen/opmerkingen door Meijer zijn afgekapt tijdens het plenaire programma, tijdens de borrel hierover in gesprek zijn gegaan met Meijer, dat er dan weldegelijk een genuanceerde discussie mogelijk was. Zelf werd er van mij ook een opmerking afgekapt door Meijer en tijdens de borrel hebben we in alle rust hier over gesproken.

Stewie, 15 december 2008 3:12 pm

Als je de discussie op video terugkijkt zie je wel meer zaken waar Meijer duidelijk niet wilde antwoorden en de vraagsteller of aan het twijfelen probeerde te brengen of met een drogreden aan kwam.

Anyway: dan neem ik aan dat je daar als journalist bent geweest en niet als voorzitter ispconnect. Want eventuele verdere uitleg van Meijer zou zeker gedeeld mogen worden met de leden van ISPConnect.

Arnout Veenman, 15 december 2008 3:24 pm

@Stewie, als persoon ben ik aanwezig, de rollen lopen natuurlijk door elkaar en dat is helemaal niet erg. Als journalist registreer ik in principe alleen maar en als voorzitter bemoei ik mij tegen dingen aan. Als ik iets roep dan doe ik dat namens ISPConnect en alle artikelen die ik op ISPam.nl schrijf is vanuit de journalistieke rol. Dat bijt elkaar daarom ook niet. In principe zeg ik nooit wat tijdens plenaire discussies tijdens relatiedagen van SIDN, omdat de achterban van ISPConnect er zodanig goed vertegenwoordigd is dat het niet veel toegevoegd als ik me daar ook mee ga bemoeien (in het Haagse of tijdens een Domeinnaamdebat is dat wel anders).

Wouter, 15 december 2008 5:36 pm

@Arnout, ik denk juist dat je je namens ISPConnect harder moet opstellen tegenover SIDN. De reden dat wij besloten hebben niet verder te willen met ISPConnect toen lidmaatschap betaald werd is omdat er naar ons idee te weinig werd gedaan en dat dan ook geen betaald lidmaatschap waard vinden. Zoals ik ook bij opzegging toen heb aangegeven wil ik heel graag opnieuw lid worden maar tot op heden heb ik daar nog geen aanleiding toe gezien. Heel even had ik stiekem de hoop dat je de huidige onvreden bij de diverse deelnemers goed op had gepakt, dan hadden wij ons zeker weer aangemeld! Er gebeurt dan welliswaar wat, maar met een veel te softe behandeling naar mijn mening. Voor de volledigheid: ruim 21% van de ISPConnect leden (13 van de 60) hebben op petitiesidn.nl publiekelijk bekend gemaakt dat ze het met de harde eisen die daar gesteld worden eens zijn, ruim 21% lijkt dus voor een harde aanpak, maar jij als voorzitter van ISPConnect lijkt daar niet naar te luisteren dan wel om te geven. Graag jouw visie op bovenstaande.

Berrie Pelser, 15 december 2008 5:45 pm

@Arnout: Ik, samen met heel veel andere hebben hetzelfde gezien als Stewie! De heer Meijer heeft hiermee zichzelf laten kennen maar belangrijker er is in 30-45 min NIETS gezegd is. Het enige wat De heer Meijer gezegd heeft is dat de SIDN het allemaal zelf wel uit zal maken en dat het niet wordt terug gedraaid. Gezien jou verslag lijkt het alsof jij niet hetzelfde gezien hebt als wij? Nu moet er eigenlijk actie komen van ISPConnect en nu gaan jullie afwachten?

Arnout Veenman, 15 december 2008 6:47 pm

@Wouter, het was onhandig van mij om hier in te gaan op vragen aangaande ISPConnect. Ik zal je vragen dan ook per e-mail beantwoorden en niet hier.

Berrie Pelser, 17 december 2008 6:35 pm

Hoezo per mail, volgens mij zijn er meer benieuwd naar jullie visie?? Nu gebeurd er helelmaal niets, jullie wachten en wachten... is dat jullie visie? Laat dan iemand anders van ISPConnect antwoorden op de vraag van Wouter...

Arjan Bijnen, 17 december 2008 8:35 pm

Wij hebben al maanden een kortingstarief van 5%. Die paar procent extra maakt dan ook niet zoveel meer uit :).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.