Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stroomstoring treft het Media Gateway datacentrum

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 14 mei 2007 18:53 uur

Bij graafwerkzaamheden in het Mediapark in Hilversum werd rond 15:30 uur een 10.000 volt stroomkabel van Nuon kapotgetrokken, waardoor vrijwel het hele Mediapark zonder stroom kwam te zitten. Zo verklaarde een woordvoerder van TCN Mediapark, verantwoordelijk voor het beheer van het Mediapark, tegenover Webwereld.

Ook het Media Gateway datacentrum werd door de stroomstoring getroffen. Door de stroomstoring waren een aantal websites van omroepen die hun servers in het Media Gateway datacentrum hebben staan offline, waaronder die van de NOS en 3fm. Volgens Webwereld zijn de servers op advies van Media Gateway uitgeschakeld. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat een datacentrum met goed werkende, redundante, noodstroomvoorzieningen (die de stroomuitval moeten hebben opgevangen) dat aan klanten adviseert. Of zouden de noodstroomvoorzieningen het simpelweg tóch hebben laten afweten?

Na een uur was er een bypass gemaakt voor de kapotgetrokken 10.000 volt stroomkabel en was het Mediapark, en dus ook het Media Gateway datacentrum, weer voorzien van stroom.

gerwin, 14 mei 2007 7:36 pm

Zover ik weet waren de agregaten niet aangeslagen. En deed de noodstroom het WEL, maar deze was natuurlijk gelimiteerd (accu's). Daarom is geadviseerd om de servers dan maar uit te zetten... Tja het blijft verder tragisch met de behaalde resultaten van datacentrums het afgelopen jaar.

Jesper, 14 mei 2007 10:19 pm

Volgens mij, maar ik kan er naast zitten, is er voor het datacenter geen aggegraat beschikbaar. Men heeft accu kamers (die inderdaad zijn gebruikt) en op het mediapark zijn eigen energiecentrums die voor de stroom zorgen. Zou genoeg moeten zijn, tenzij je in de 100m van energiecentrum naar datacenter gaat graven.

Ik was er direct na de uitval (tot laat op de avond). Het was pik donker (het is een kelder en zonder licht natuurlijk) en snikheet. Dat 't zo warm werd is voornamelijk slecht natuurlijk.

Verder netjes opgelost, toen alles weer werkte. Netjes geholpen, enzovoort. :)

Jesper, 14 mei 2007 10:37 pm

Overigens is het advies om te gaan uitschakelen gepaard gegaan met een precieze indicatie van hoe lang de UPS het nog vol zou houden. Plus het feit dat het in rap tempo warmer werd.

Sebas, 15 mei 2007 8:11 am

Er is wel degelijk een generator daar:

--

Today at 14:14:49 CET the Mediagateway datacenter in Hilversum lost commercial power and started running on UPS power.

The backup power (generator), provided to the Mediagateway datacenter by the Mediapark facilities, did not take over power and is still not up.

At 14:49 we where informed that the batteries of the UPS where running low, and customers where advised to shut down their equipment.

At 15:23 we started loosing the first customer connections.

Currently some customer ports have come back up, but at this time it is unclear what the current power status is (commercial power, ups power, or backup generator), so please take into account that equipment might still be or go down. For more information, please contact the datacenter.

--

Jesper, 15 mei 2007 8:54 am

Daar kan ik niet uit opmaken dat ze niet doelen op 't energiecentrum dat staat tussen RTL, Mediagateway en andere gebouwen. Ik denk dat 't daar vandaan komt.

JW, 17 mei 2007 5:29 pm

Qua feiten:

Het energie centrum levert de noodstroom en de koeling. Er is geen lokale generator in hetzelfde gebouw.

De ringleiding was geraakt.
Automatisch wordt dan het stuk van de ring ontkoppelt waar de fout in zit zodat de rest van de ring doordraait. Helaas zat in dit stuk van de ring oa het datacenter en RTL.

Handmatig is toen een kleiner deel van de ring met de fout ontkoppelt, en daarna kreeg iedereen weer stroom.

Op het bij elkaar komen van de Nuon mensen moest men wachten.

Beetje slordig dat er niet meer automatische schakelaars zijn geweest zodat dan het datacenter buiten schot geleven was.

Of dat het datacenter vanaf twee plekken in de ring gevoed werd.

 • Pingback: Opnieuw stroomstoring in het MediaGateway datacentrum · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.