Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Neelie Kroes twijfelt over glasvezelplannen Amsterdam

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 mei 2007 11:50 uur

EU Commissaris Neelie Kroes heeft in een recent openbaar gemaakte brief uit december 2006 grote twijfels geuit over de glasvezelplannen van de gemeente Amsterdam. In de brief sluit Kroes niet alleen uit dat er mogelijk sprake is van ongeoorloofde staatssteun, maar ook wat betreft de haalbaarheid van het project heeft Kroes grote twijfels.

Kroes geeft ook in haar brief aan diepgaand onderzoek te zullen gaan doen naar de financiering van het glasvezelnetwerk. Het zal daarbij vooral gaan over de vraag of de gemeente Amsterdam als private of publieke investeerder betrokken is. Amsterdam heeft zich altijd op het punt gesteld als private investeerder betrokkenen te zijn, wanneer dat zo is, dan is dat geen probleem. Volgens Kroes heeft de gemeente dat vooralsnog niet aangetoond.

Ook geeft Kroes aan twijfels te hebben over het business plan van Amsterdam, het minimale aantal te realiseren aansluitingen van een aantal huizen in de eerste maanden (het aantal zelf is niet openbaar), wordt door Kroes als zeer (te) optimistisch beschouwd.

VECAI, de koepelorganisatie van kabelexploitanten, is zeer ingenomen met dit nieuws, omdat het Amsterdamse glasvezel netwerk waarop alle Amsterdammers op moeten worden gaan aangesloten, zal gaan concurreren met de netwerken van UPC en KPN.

Een woordvoerder van VECAI liet weten:

De Commissie is veel strenger dan Amsterdam ons allemaal wilde doen geloven. Het gaat niet om een punt waarmee Kroes moeite heeft, maar wel om vijf of zes. Het is veel minder luchtig dan de gemeente deed voorkomen.

Via: Automatisering Gids

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.