Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gamehoster stopt door kredietcrisis

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 19 februari 2009 08:03 uur

Euro's, geld tellenDe eerste hoster heeft aangegeven te moeten stoppen door de kredietcrisis. Game Service Provider (GSP) Snakeservers uit Lelystad heeft in een verklaring op haar website laten weten per 1 maart a.s. de diensten te zullen stoppen. De wijzende vinger gaat naar de bank die geen extra krediet wil verstrekken aan de GSP.

Ook wordt een terugval aan klanten genoemd in de eerste periode van 2008. Snakeservers geeft aan dat zij in deze periode circa 1/3 van haar klantenbestand heeft zien vertrekken. Toen alle zaken nog goed gingen bij de GSP hadden ze naar eigen zeggen ruim 400 gameservers draaien. Inmiddels is dit aantal gezakt naar 120, te weinig om rendabel door te gaan. Na 5,5 jaar trekt de GSP de stekker er dan ook uit.

Gamehosting is geen makkelijke branche. Veel kiddo’s beginnen elke zomervakantie weer met een ‘bedrijfje’. Concurrentie lijkt in deze tak enkel op prijs te gaan. Uitgevers van games kiezen steeds vaker voor kwaliteit en kiezen een zeer select aantal GSP’s uit die de diensten mogen aanbieden. Dit begon een aantal jaren terug met Battlefield 2, waar in Nederland 3 GSP’s waren die het mochten aanbieden. Bij steeds meer nieuwe games wordt slechts een GSP per continent geselecteerd.

Gamehosters gaan de komende maanden een moeilijke tijd tegemoet. Uitgevers hebben weinig nieuwe games uitgebracht, hetgeen tot minder bestellingen zal leiden. Een jaar geleden werd door Stijn Koster (I3D) al gesproken over de problemen en oplossingen voor de GSP markt.

Sebastiaan Stok, 19 februari 2009 10:38 am

"Telkens meer komen er controle panelen bij voor gamehosting, die het mogelijk maken om de installatie van gameservers vrijwel volledig te automatiseren en het zo voor hosters die zich niet gespecialiseerd hebben in gamehosting, zoals dedicated aanbieders, om hun klanten ook gamehosting aan te bieden. Dit heeft tot rechtstreeks gevolg dat de drempel om een gamehosting bedrijf te beginnen verder verlaagt wordt."

Niet alleen bij Gamepanels, maar ook bij webhosting.
DirectAdmin, Plesk, cPanel.
En bij problemen webhostingtalk onveilig maken :)

Zelf heb ik ook een moeizame start gehad, maar heb altijd gezegd geen kant-en-klaar te willen gebruiken! omdat je dan juist leert bepaalde problemen zelf op te lossen en je zelf onderscheid van massa.

Lage prijzen alleen is niet de oplossing, als mensen kwaliteit willen, zijn ze best bereid daarvoor te voor betalen.
Eén bedrijf (weet even de naam niet meer) doet het al jaren op die manier en bestaan nog steeds.
Dan doe je toch iets goed ;)

OT: Misschien verstandig een 'Voorbeeld' knop te plaatsen? ik weet nooit helemaal zeker of bepaalde smylie werkt :)

rob, 19 februari 2009 11:10 am

De verklaring is totaal op gebakken lucht gebasseerd,
de crisis is daadwerkelijk begonnen met de val van Lehman Brothers in september 2008, dus een terugval van 38% in 2007 en begin 2008 heeft daar alvast niets mee te maken, het niet krijgen van een krediet zal hoogstwaarschijnlijk te maken hebben diezelfde teruglopende omzet en niet vanwege de krediet crisis, ik ken genoeg partijen zowel prive investors als banken die momenteel kredieten verstrekken, zolang je maar een gezond bedrijf hebt en een omzetstijging verwacht in goed onderbouwde prognoses, dus als het werkelijk een gezond bedrijf is zoals er gemeld is op de site dan moet een krediet geen enkel probleem zijn.

Rik, 19 februari 2009 11:27 am

Yeah right... Na 5 jaar actief zijn nog steeds afhankelijk van een bank? En als je ineens van 400 naar 120 klanten gaat, dan komt dat natuurlijk niet door de crisis.

Lullig voor ze, maar naar mijn idee staat heel de crisis en de bank er totaal buiten.

Rens, 19 februari 2009 11:34 am

Het verhaal klopt ook niet, support en kwaliteit schijnen een drama te zijn. Ze zijn ook verhuist naar een netwerk dat zich niet leent voor gameservers. Volgens mij is wanbeleid de oorzaak.

Alexander, 19 februari 2009 7:29 pm

Randy, waarom kiezen jullie voor een dergelijke titel van het bericht?
Het originele bericht praat vooral over al het andere wat mis ging en een beetje over de kredietcrisis. Stond je bullshit filter uit vandaag? ;)

Temptationonweed, 8 maart 2009 7:01 pm

Hallo, Jammer dat Snakeservers.net stopt, De public servers was ik zelf ook niet altijd tevreden mee, maar de private/war servers was best goed, Je werd wel snel en goed geholpen bij Snakeservers.net en geen opzegtermijn was er.

Pre-Admin, 11 maart 2009 8:59 am

Ik lees jullie verhalen en moet zeggen dat jullie gelijk hebben.
De eerste 3 jaar ben ik aktief geweest om het bedrijf op te zetten.
Van 2 servers naar 25 servers in 3 jaar tijd.
Halverwege 2007 ben ik opgestapt om persoonlijke redenen.
Alle technische zaken werden door mij afghandeld destijds.

Spijtig te horen dat ie het niet gehaald heeft, maar het was te verwachten.

Wat betreft krediet crisis is het geen verschil maar slechts een excuse. Momenteel reis ik de hele wereld rond voor verschillende ICT projecten en dan spreek ik over Asia, USA en Europa.
Als je echt wat kunt doen dan hoef je je nooit zorgen te maken.
Sommige mensen denken dat alles simpel en eenvoudig is, echter het tegenovergestelde is een feit.
Het heeft mij meer dan 20 jaar gekost om de kennis te vergaren die ik nu bezit en elke dag komt er weer wat bij.

Mischien hebben jullie nu wat meer duidelijkheid over deze zaak.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.