Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

OPTA delft onderspit in Roterdamse rechtbank

 • Door
 • Randy ten Have
 • geplaatst op
 • 7 juni 2007 02:50 uur

De rechtbank in Rotterdam heeft Speko b.v. in het gelijk gesteld in het verweer tegen een forse spamboete. Eind 2005 legde het College van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) sancties op van in totaal EUR 60.000,- wegens het vermeend overtreden van het spamverbod. De OPTA nam aan dat Speko particulieren had ‘gespamd’ maar Speko had aanwijzingen dat activisten het bedrijf in discrediet wilden brengen door berichten uit Speko’s naam te versturen. Speko vroeg dus om technisch onderzoek maar de telecomwaakhond ‘wist niet hoe dat moest’.

In september 2004 verzond Speko een electronische mailing voor een leverancier van kantoorartikelen. Het bericht werd verzonden naar bedrijven, hetgeen is toegestaan volgens de Telecommunicatiewet. Desondanks kwamen er klachten van particulieren binnen op de website van de OPTA waardoor het erop leek dat er een fout was gemaakt bij de verzending. Alhoewel het bericht overduidelijk op bedrijven was gericht legde de OPTA toch een boete op.

Speko verweerde zich met het argument dat er onvoldoende forensisch onderzoek was gepleegd naar de klachten. ‘We vonden het raar dat men enerzijds bij ons onder politiebegeleiding het halve kantoor leeghaalde en anderzijds de klagers op de blauwe ogen geloofde,’ aldus Arjen Jongeling, directeur van Speko. ‘Zeker als je op het internet leest wat anti-spamactivisten ons allemaal toewensten naar aanleiding van de mailing mag je de conclusie trekken dat de klager niet per sé lieverdjes hoeven zijn. Mijn gezin is zelfs met de dood bedreigd.’ Het College trok zich daar weinig van aan en volstond met het per post verzamelen van een viertal verklaringen op standaard formulieren. Daar kwam nog bij dat de OPTA weigerde de identiteit van de klagers bekend te maken zodat Speko ze had kunnen horen. Op deze manier kregen Speko en haar opdrachtgever volgens de rechtbank geen faire kans zich te verdedigen.

Uiteindelijk overlegde de OPTA de e-mailadressen van de klagers maar dat was voor de rechtbank onvoldoende en ook nog te laat. ‘Overigens bleek alleen al uit die lijst dat het onderzoek rammelde aangezien sommige adressen toch van bedrijven bleken te zijn of niet tot een persoon herleidbaar waren,’ aldus Jongeling.

Speko heeft ook nog aangevoerd dat een onbekende derde copieën van de e-mailberichten via onbeveiligde computers (zogenaamde ‘proxies’) zou kunnen hebben doorgestuurd naar particulieren. Hoe dat moet wordt door eerdergenoemde activisten beschreven op het internet. In vaktermen heet dat een ‘joe-job’; spam versturen namens een ander met het doel die zwart te maken. Tijdens de rechtzaak kwam echter naar voren dat de OPTA eigenlijk niet wist hoe je via proxies de verzendende computer kunt opsporen. Derhalve was er geen onderzoek naar gedaan.

De rechtbank oordeelt echter dat het boven elke twijfel verheven moet zijn dat de berichten rechtstreeks van de verzender afkomstig zijn.

Arjen Jongeling, 7 juni 2007 11:21 pm

Lees ook mijn weblog voor verhalen achter de schermen en lopende ontwikkelingen over deze zaak.

http://www.arjenjongeling.com/2007/06/spam-boete-van-de-baan.html

 • Pingback: Rejo Zenger reageert op het vonnis over de OPTA boete voor Speko · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.