Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag kort geding SIDN tegen Lycos

 • Door
 • Randy ten Have
 • geplaatst op
 • 27 februari 2009 11:15 uur

SIDN tegen LycosVanmorgen was ik aanwezig bij het kort geding dat de SIDN had aangespannen tegen Lycos. De gedaagde was zelf enkel vertegenwoordigd voor advocaat Dhr. Wenkebach. Het kort geding startte om 9.00 uur en duurde tot 10.20 uur. Vanmiddag na 16.00 uur zal de Rechtbank uitspraak doen.

Afgelopen donderdag, op 26 februari heeft de SIDN een aankondiging gedaan bij de Rechtbank en vandaag als datum gekregen. Hierop is een dagvaarding verzonden naar Lycos die dezelfde dag bezorgd werd. SIDN heeft hier geblunderd door de verkeerde naam te gebruiken, namelijk ‘Stichting Internet Domein Nederland’, waarop de dagvaarding ongeldig was. Hierop is een nieuwe dagvaarding bezorgd door de deurwaarder.

SIDN heeft als doel de continuïteit van het .nl-domein te waarborgen. Vorig jaar is een convenant gesloten met het Ministerie van Economische Zaken waarin staat dat de partijen gezamenlijk gaan werken aan het vertrouwen in het .nl-domein. Mede hierdoor was de SIDN van mening dat zij namens de Lycos klanten op kon treden. Dit moest ze tijdens de zitting echter terugtrekken. De SIDN heeft geen gronden om tussen de relatie van Lycos en haar klanten te zitten.

SIDN is van mening dat Lycos onvoldoende heeft gedaan om haar klanten in te lichten over het stoppen van haar dienstverlening en de gevolgen hiervan (Het vervallen van het domeinnaam, RtH.). Uit een meting van de SIDN blijkt dat Lycos in het tijdvak oktober/november 2008 ca. 45.000 domeinen in beheer had. Uit een meting die afgelopen week gehouden is, is gebleken dat dit er nog steeds 32.000 zijn. Hieruit constateert de SIDN dat Lycos onvoldoende heeft gedaan om haar klanten in te lichten.

Lycos weerspreekt dit. Iedere klant heeft minimaal 6 e-mails gehad waarin aangegeven wordt dat na 28 februari de diensten stoppen. Lycos sluit alle overeenkomsten met haar klanten via de website of e-mail en heeft in haar Algemene Voorwaarden opgenomen dat enkel e-mail en het supportsysteem gebruikt worden voor communicatie. De klant heeft daarbij de verplichting zorg te dragen voor de actualiteit van het gebruikte e-mailadres.

SIDN eist van Lycos dat zij de diensten nog een maand langer voortzetten en alle klanten per brief inlichten over het stoppen, om zo een extra attentie te geven aan de gevolgen. Volgens de SIDN heeft ieder domeinnaam namelijk een gemiddelde waarde van 100 euro en zijn de gevolgen niet te overzien wanneer 32.000 domeinnamen opeens niet meer bereikbaar zijn of, zo vreest de SIDN, om technische reden worden opgeheven. Met het laatste wordt namelijk ook de contractuele verband tussen de domeinhouder en de SIDN verbroken.

Lycos vind dat zij aan alle bepalingen heeft voldaan om de webhostingdiensten te beëindigen en daarbij een goed alternatief (Strato) geboden heeft. De verdediging vond dat er geen sprake was van een spoedeisend belang. Immers was aangegeven dat de diensten niet per 28-2 gestaakt zouden worden maar in ieder geval nog een week langer door zouden gaan. Dit mocht echter niet bekend worden omdat klanten anders niet geprikkeld zouden worden te verhuizen. Dit was bij de SIDN aangegeven, maar mocht verder niet publiekelijk bekend gemaakt worden.

Ook hekelt Lycos de uiting in het SIDN persbericht, waarin zij zich als de hoeder van domeinnamen uitgeeft. Lycos is in gesprek met een partner om te kijken of de diensten elders voortgezet kunnen worden. Lycos vreest nu echter een behoorlijke reputatieschade te hebben waardoor deze gesprekken heel moeizaam zullen verlopen.

SIDN heeft na het uitgeven van het persbericht welgeteld 1 klacht ontvangen van een Lycos klant. “Op 15.000 klanten moet dit een heel nette score zijn”, zo geeft de verdediging aan om te benadrukken dat zij wel degelijk haar best heeft gedaan.

Vanmiddag na 16.00 uur zal de rechter uitspraak doen. De motivatie van de Rechtbank zal volgende week volgen.

ISPam.nl Job board

 • Pingback: SIDN dagvaardt Lycos - Pagina 2 - webhostingtalk.nl

 • Martijn Groenleer, 27 februari 2009 11:57 am

  Ik ben zeer benieuwd, qua kosten richting het SIDN hoeft Lycos het niet te laten om de domeinnamen 1 maand langer aan te houden. We weten allemaal (neem ik aan) dat SIDN haar deelnemers per kwartaal factureert.

  Daarbij betalen ze zowiezo de bijdrage voor elk domein over het gehele kwartaal, ongeacht of het domein op 28-2 of 28-3 wordt opgeheven.

  Neemt niet weg dat deze maand gebruikt zou kunnen worden voor verdere motivatie door de DNS onklaar te maken.
  Het domein is dan welliswaar technisch onbereikbaar, maar nog wel geregistreerd. Hierdoor kan er niet een opheffing ongedaan worden, omdat het domein nog niet is opgeheven.

  Keerzijde is een eventueel admin-c adres dat onder het domein zou kunnen hangen...

  Al met al lijkt het me een gevaarlijk spelletje hoe je het ook bekijkt.

  Tududud, 27 februari 2009 12:06 pm

  Wat een ongelovelijke losers zijn het daar bij SIDN toch, gisteren werd het hier al in de reacties en op andere plaatsen op het web gesteld, SIDN is helemaal geen partij in deze.

  Schoenmaker, blijf bij je leest! (of dat in het geval SIDN de beste optie is is overigens ook te betwijfelen)

  Lycos: goed bezig.

  Jeroen, 27 februari 2009 12:16 pm

  *extra streepje zet op de SIDN-heeft-opnieuw-geblunderd-muur*

  Vince, 27 februari 2009 3:59 pm

  Met quarantaine is er toch niets aan de hand?

  Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

  Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
  Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...