Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IS Interned Services sluit zich aan bij Cleanbits

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 juni 2007 15:15 uur

In maart zag Cleanbits het levenslicht, in een eerste reactie was ik er vrij kritisch over, maar na een goed gesprek met initiatiefnemer Rene Post was ik van mening dat Cleanbits, in iedergeval wat betreft de opzet en ideologie, een zeer goed initiatief is.

Vandaag maakten Cleanbits en IS Internet Services bekend dat IS maar liefst 5 hectare bos heeft aangekocht, ongeveer 20.000 bomen, in het nieuwe internetbos dat Cleanbits samen met het Nationaal Groenfonds op Nederlandse bodem zal gaan realiseren.

Daarnaast is Cleanbits ook bezig om een database aan te leggen van groene ISP’s, die bij Cleanbits zijn aangesloten, klanten van die ISP’s kunnen met behulp van een coupon code die ze van hun ISP krijgen, het Cleanbits logo gratis op hun website plaatsen. Dat geldt nu al voor klanten van Ekohosting, Groenehosting, IS Internet Services, on24 en Sonologic.

IS Interned Services Directeur Arjan Steevels over de aansluiting bij Cleanbits:

Internetgerelateerde bedrijven plegen een groeiende aanslag op het milieu. Ik wil hiermee een voorbeeld stellen.

Bovenop het feit dat IS een voorbeeld stelt, is dit voor Cleanbits één van de grotere ISP’s die het heeft binnengehaald. Ik ben benieuwd of er nu meer ISP’s dit voorbeeld zullen volgen.

Hoe staan jullie tegenover aansluiting bij Cleanbits?

E, 7 juni 2007 4:10 pm

Het lijstje 'groene' hosters is in eigenlijk veel groter, zo draaien bijv. zowel Telecity2 als Evoswitch op groene stroom..

Arjan Bijnen, 7 juni 2007 6:07 pm

Het project heeft zijn minderen kanten naar mijn mening... Wij draaien bijvoorbeeld in een volledig Groen Datacentrum welke ervoor zorgt dat de Co2 uitstoot wordt gecompenseerd. Dit wordt gedaan dmv het planten van nieuwe bomen waaraan wij direct meebetalen.

Om een vermelding op deze website te krijgen om ook aangegeven te worden als Groene ISP zullen wij al onze Co2 uitstoot dubbel moeten compenseren... 1x dmv het gebruik maken van een Groen Datacentrum en 1x voor het aansluiten bij deze partij. Om deze reden lopen wij als ISP bedrijf niet warm voor Cleanbites.

Hiernaast wordt bij EvoSwitch er echt alles aan gedaan om het millieu zoveel mogelijk te sparen. Zo wordt op koude dagen het grootste deel koele lucht van buiten gehaald om energie te besparen en zijn de racks voorzien van blindplates waardoor de koele lucht voor het grootste deel enkel via de servers wordt afgevoerd. Tevens zijn alle racks in zogenaamde cold-carriors (afgesloten gangen) ingedeeld. Elke Kg Co2 welke vervolgens alsnog wordt uitgestoten wordt (zoals eerder vermeld) gecompenseerd met een nieuw stukje natuur. Naar mijn mening is het gebruiken van deze opzet vele malen beter dan gebruik maken van een groot grijs energieslurpend datacentrum en gebruik maken van Cleanbites om de uitgestoten Co2 te compenseren..... Het eind resultaat is hetzelfde maar bedenk wel dat de compensatie altijd pas achteraf plaatsvindt.

Afgezien van deze punten gebruikt ATN Networks enkel RoHS gecertificeerde hardware om zo een extra bijdrage aan een beter millieu te leveren. Jammer genoeg zijn er tot nu toe enkel nog maar grote fabrikanten welke serieus aandacht schenken aan dit RoHS certificaat.

Paul, 7 juni 2007 6:47 pm

Arjan, dat koelen door lucht van buiten te halen is echt niet om zo vriendelijk voor het milieu te zijn hoor, dat bespaard leaseweb gewoon dik kosten :), al is zo'n warmtewisselaar in aanschaf wel prijzig.

Maar dat wil niet zeggen dat ik 't geen slecht punt vind om het milieu te sparen, zeker niet als je daar ook nog eens je portemonnee kan sparen :)

Arjan Bijnen, 7 juni 2007 8:57 pm

@Paul, het systeem met de warmtewisselaar is absoluut aangeschaft voor de millieuvriendelijke werking. Dit mede met het (commerciele) oogpunt dat er steeds meer (grote overheids-)instanties zijn welke enkel nog maar in een Groen Datacentrum haar intrek willen vinden.

Zoveel kosten zal het echt niet besparen wanneer je kijkt naar de aanschafkosten van een dergelijksysteem en het onderhoud wat daaraan nodig is.

EvoSwitch is absoluut het nummer 1 datacentrum in Nederland wanneer het gaat om een Groen Datacentrum. In principe mag naar mijn mening dan ook rustig gezegt worden dat EvoSwitch al redelijk ver op andere datacentrums vooruit ligt. Helaas bleek dit in het verleden wel eens tot een flop te lijden (Databarn, Adam Curry) maar gezien EvoSwitch volledig uit Private Capitol opgebouwd is voorzie ik in de toekomst niet snel problemen hiermee.

Jayvd, 7 juni 2007 9:59 pm

Het idee is zeer goed echter vind ik niet dat je kan zeggen hoeveel een site verbruikt of hoeveel je per rack verbruikt.

Je zou het moeten beperken tot servers/racks en dat je echt daadwerkelijk je CO2 compenseert die er wordt geproduceerd.

Oftewel zoveel KWH = zoveel CO2 = zoveel compensatie.

Ik zal overigens nooit bij zo'n dergelijk plan aansluiten.
Als je het milieu wilt sparen moet je niet een hostingbedrijf beginnen, hoeveel bomen je ook laat planten je zorgt er altijd voor dat er CO2 in de lucht komt. (en ik ben niet zo'n milieuvriend)

EricV, 7 juni 2007 11:49 pm

Helaas warmt de aarde wel extra op door het planten van bomen in andere delen dan het tropisch regenwoud. ( http://www.updaid.nl/klimaat-problematiek/nieuwe-bomen-kunnen-temperatuur-juist-laten-stijgen/ )

Het blijft een mooi gebaar, hopelijk werkt het alleen niet averechts.

wijnand schouten, 8 juni 2007 11:05 am

Zo nieuw is dit nou allemaal weer niet. Het Eweka DC draait al sinds de start in maart 2006 op 100 % duurzaame stroom. Ook hebben alle Airco 's hier A of A++ certificaten, wat de nieuwste en zuinigste airco's op de markt zijn.

Iedere I.S.P. die dus in het Eweka DC staat is dus per definitie al groen en draagt 0 % bij aan CO2 vervuiling , omdat het DC op 100 % duurzame energie draait. Die bomen hoeven er wat ons betreft dus niet bij.

Nevertheless .... ik dacht dat we eeuwig de enige zouden blijven en dat verdere persberichten hieromtrend bijna zinloos waren.. maar blijkbaar hebben ze bij leaseweb ook het ligt gezien en gelukkig maar want dit soort dingen zijn echt nodig.

Trouwens ... sinds wanneer draait Telecity2 op groene stroom ? . De laatste keer dat ik hierom vroeg werdt erom gelachen, waarna ik zelf begonnen ben met het Eweka DC.

E, 8 juni 2007 11:12 am

@Wijand, er hangt een bordje in Telecity2. Iets van 'Wij draaien op groene stroom van Eneco'.

wijnand schouten, 8 juni 2007 11:24 am

Wellicht iets voor de redaktie om eens onderzoek naar te doen want ik weet bijna zeker dat ze daar niet aan doen.

Erger zelfs.... heb je wel eens de generatortest gezien van Telecity 3 die ze elke maand uitvoeren ?... Zonder roetfilter ff de boel starten ... 8 MW aan generatoren. Dat is een enkele rit radiologie vasn het VU als je daar een minuutje instaat..... en dan moeten ik 80 rijden op ring amsterdam met mijn Hybrid die 1 op 24 rijdt...

Arjan Bijnen, 8 juni 2007 3:24 pm

@Wijnand: Met het gebruik van enkel groene energie 0% Co2 uitstoot?? Ooit erbij stil gestaan hoeveel Co2 een hoogover uitstoot bij het fabriceren van een windmolen?? Wie heft dat verschil op?

Een kerncentrale stoot in 1 jaar tijd nog minder Co2 uit dan een hoogoven bij het fabriceren van die ene windmolen. Enkel gebruik maken van groene energie en Airco's met A en A++ certificaten draagt wel wat bij maar lang niet zoveel als het beleid van EvoSwitch.

Wat betreft duurzame energie... Mijn mening is dat er gestopt mag worden met de bouw van nieuwe windmolens en dat er eens wat verder gekeken moet worden naar andere mogelijkheden. Het eenige nadeel van kernenergie is het radioactieve afval wat dit met zich meebrengt. De veiligheidsnormen en regels zijn vandaag de dag zo streng dat de kans op een ontploffing van een kerncentrale kleiner is dan de kans dat een windmolen op je auto valt.

In plaats van inversteringen in nieuwe windmolen parken zullen de financiele middelen beter gebruikt worden voor de ontwikkeling van nano(bot)technologie. Hierbij ligt zeerzeker de toekomst om radioactief afval veilig en snel af te kunnen breken. Tevens zal hierbij ook de toekomst liggen mbt het genezen van enkele zeer ernstige ziektes etc.

wijnand schouten, 8 juni 2007 8:59 pm

Je verwart groene energie met duurzame energie. Groene energie heeft O.A. BioMassa in de samenstelling en deze is niet volkomen CO2 loos als is de hoeveel een stuk minder t.o.v. grijze energie. Duurzame energie is energie uit waterkracht, zonne energie en windenergie. Die dingen leveren geen CO2 uitstoot, dus hoef je ook geen bomenplantage bij te zetten.

Voor de rest , nogmaals niets mis met het initiatief...ik hoop dat ze het de volgende jaren echt volhouden.

Arjan Bijnen, 9 juni 2007 1:03 am

@Wijnand: Zoals je leest in mijn reactie haal ik aan hoeveel Co2 uitstoot er is bij de productie van dergelijke materialen welke "duurzame" energie opwekken.

Voor het opwekken van "duurzame" energie is dus wel degelijk een hoop Co2 uitstoot van toepassing. Slechts een enorm windmolenpark zal dit na jaren draaien kunnen compenseren.

Wanneer dergelijke windmolens in gebruik zijn stoten ze inderdaad bij de opwekking van de energie geen Co2 meer uit. De materialen welke nodig zijn voor het onderhoud (olie dragende verf etc) wordt echter ook nogal wat Co2 uitgestoten.

Nijman, 13 juni 2007 10:05 am

Je kunt dat geld beter investeren om je bedrijf bewuster om te laten gaan met energie dan in zo'n project te stoppen omdat het, zoals EricV terecht al vermeld, niet altijd oplossingen bieden die echt werken al staat het leuk voor het PR plaatje.
Zorg er dan liever voor dat je personeel in zuinige wagens rijdt en compenseer zo eventueel CO2.

Daarnaast zijn er nog genoeg andere methoden om zuiniger om te gaan en dus ook de kosten te verlagen. Zet een datacentra naast een grote kas en blaas alle warme lucht de kas in. Datacentrumpje bij een groot meer of rivier om water te gebruiken om te koelen zoals nu al bij enkele datacentra in A'dam wordt gedaan (geen openbare datacentra).
Een datacentrum in Flevoland zou ideaal zijn, windmolenparkje erbij, makkelijk bij water uit het meer en kijk daar een milieubewust centrumpje.

rene, 14 juni 2007 12:42 pm

Leuk om te zien dat de deelname van IS aan Cleanbits discussie losmaakt!

Allereerst wil ik graag een misverstand uit de weg ruimen over het zogenaamd dubbel compenseren: de missie van Cleanbits is zichtbaar te maken welk deel van Internet op groene stroom draait (1e keus) danwel CO2-compenseert (2e keus). Alle hosting-bedrijven die al op groene stroom draaien, kunnen dus zonder kosten het Cleanbits-logo voeren, en dit ook weer zonder kosten aan haar klanten aanbieden. Op dit moment nog via een door ons aangemaakte promo-code, binnenkort via een auto-check op opgegeven urls.

Het planten van bomen is natuurlijk niet de oplossing van alle wereld-problemen. Wel maakt het voor veel mensen zichtbaar, dat a) Internet veel (steeds meer) energie gebruikt, dat b) dat een bepaalde ongewenste impact heeft op de echte wereld.

Als laatste zijn wij bijzonder geinteresseerd in het al dan niet groen zijn van Telecity, tot nu toe zijn daar veel tegenstrijdige berichten over. Op vragen hierover wordt niet of onduidelijk geantwoord. Terwijl het toch zo simpel is, omdat zoals Arjan Buinen ook al aangeeft, als het goed is groene hosters een certificaat van hun energie-leverancier kunnen laten zien.

Weet iemand hier meer van?

Iets anders waar we duidelijkheid over proberen te krijgen, is of DC2 van de KPN aan de Drenthestraat op natuurstroom draait of niet.

Groene hosters zijn dus kosteloos, en zonder dubbel te compenseren, zeer welkom om mee te doen aan Cleanbits. Als het goed is wordt het voor klanten steeds meer een issue van belang in de keuze van leverancier.

Cloudhosting, 1 september 2011 11:16 am

Wij van Cloudhosting.nl zijn per heden ook volledig actief bezig met de natuur en hebben onze handen ook ineen gesloten met Cleanbits!!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.