Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De achtergrond van Cleanbits

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 9 maart 2007 13:08 uur

Afgelopen week had ik een artikel gewijd aan Cleanbits, gezien ik geen brandende vragen had, besloot ik om geen contact op te nemen met de initiatiefnemers. Achteraf zat ik er al over te twijfelen of ik dat wellicht toch beter had kunnen doen en Geluidsnet, een organisatie die het geluid dat vliegtuigen produceren (vrijwel realtime) in kaart brengt. Als stichting was uitbreiding vrijwel niet mogelijk en daarom zal de stichting binnenkort worden opgeheven en verder gaan als B.V. die gelieerd is aan een gerenomeerd ingenieursbureau. De organisatie zal zich dan ook toe gaan leggen op andere producten dan alleen het meten van vliegtuiggeluid. Door de commerciele activiteiten en de mogelijkheid om winst te maken leidt er toe dat het maatschappelijk doel van geluidsnet kan worden gerealiseerd.

Cleanbits wil bewustwording van het energieverbruik van ISP’s creeeren. Het compenseren van CO2-uitstoot is een relatief eenvoudig middel om daarmee te starten, al is het enkel het begin. Binnenkort wil Cleanbits ook met een oplossing komen die geschikt is voor ISP’s die al gebruik maken van groenestroom en zodoende enkel gebruik zullen maken van een oplossing die aangeeft hoevele CO2-uitstoot er niet uitgestoten of gecompenseerd is.

Opzich kan ik Rene niet anders dan gelijk geven in de stelling dat de huidige consensus over ondernemen heel erg zwart wit is, of je bent maatschappelijk niet betrokken en verdiend daar enorm geld mee of je doet iets goeds en daar mag je dan ook geen stuiver aan verdienen. Dat wordt op dit moment geaccepteerd, maar iets goeds doen waar je uiteindelijk ook winst mee zou kunnen maken, daar komt enorme kritiek op.

Om nog terug te komen op de kosten van Cleanbits, die zullen vooral in PR-activiteiten gaan zitten en dat loopt in de uren, als je het goed wilt doen, dus daar heb je inderdaad tenminste een fulltimer voor nodig. Het feit dat Cleanbits daar serieus mee bezig is, blijkt wel uit het feit dat hij reageert op het vorige artikel over Cleanbits en ook de tijd heeft om een half uur uit te trekken om mij de achtergrond van Cleanbits uit te leggen. Verder is er ook niks mis mee om daarmee uiteindelijk winst in het verschiet te hebben, om van te genieten of misschien wel weer in een nieuw (maatschappelijk) project te steken.

Wat dat betreft moet er eigenlijk een maatschappelijke mentaliteitsverandering plaatsvinden. Aan maatschappelijk (verantwoord) ondernemen mag best verdiend worden, sterker nog het lijkt me essentieel. Als je iets maatschappelijks wilt bereiken heb je de keuze om voor subsidiespons te spelen, een stichting te zijn die je draait op een paar vutters of er een B.V. van te maken met een goede businessplan, dat serieus potentie heeft om het doel te verwezenlijken en zelfstandig bestaansrecht heeft. Het maatschappelijke doel lijkt mij het meest gebaat bij de laatste optie, dat er eventueel ook nog winst wordt gemaakt, is enkel een motivatie voor de initiatiefnemer(s) om er mee door te gaan.

Rest mij nog Rene Post van Cleanbits B.V. te bedanken voor het gesprek.

Anoniem, 9 maart 2007 1:29 pm

En nu weet ik het zeker! Arnout Veenman is gewoon een grote -knip-!

Bah zoals jij je in allerlei bochten wringt jongetje. Gelukkig zijn er velen die je door hebben en je nooit serieus zullen nemen.

Ga nog wat geld halen bij je ouders lelijk moederskindje.

Arnout Veenman, 9 maart 2007 2:02 pm

Jij bent wel een hele grote jongen hé. Jezelf verschuilen achter een anonieme proxy. Het vervelende is echter dat je dit soort uitspraken (over mij) wel vaker hebt gedaan en dat het mij precies duidelijk is wie jij bent. Ik zal er hier verder niet op in gaan, gezien ik dit soort opmerkingen triest voor woorden vind!

Victor, 9 maart 2007 3:34 pm

Gave vent hoor. Anoniem kritiek uiten. Kritiek is prima, maar dan wel met open visier! En met schelden maak je je verhaal niet geloof waardiger. Je lijkt zo eerder een puber die zijn zin niet krijgt.

tdw, 9 maart 2007 4:01 pm

[i]Je lijkt zo eerder een puber die zijn zin niet krijgt.[/i]

Is die dat niet dan? :o

Effe On-topic:
Cleanbits lijkt me wel een goed idee :) Hoop zeker dat ze ermee doorgaan..

Paul, 9 maart 2007 4:44 pm

Anoniem, das toch wel erg stoer he, beetje schelden op internet zonder je identiteit vrij te geven, en oko nog via een proxy.

Ik zou me niet eens beledigd voelen maar er eerder om lachen.

Nijman, 12 maart 2007 4:56 pm

Cleanbits is een leuk idee, maar ik ben er niet zo'n voorstander van. Waarom?
Cleanbits maakt het mogelijk voor bedrijven die helemaal niets doen aan milieuvriendelijke oplossingen binnen de organisatie dat af te kopen en dan daar natuurlijk lekker mee op de site te adverteren.
De bedrijven die er wel al wat aan doen (en deze oplossingen zijn vaak duurder) hebben het geld in de oplossingen gestoken en gaan dat dus niet meer doen in Cleanbits.
Ik zou liever een keurmerk zien voor bedrijven die aan bepaalde normen voldoen.

rene, 19 maart 2007 11:45 am

Ik begrijp je redenering wel. Toch zie ik zelf dat als je eenmaal hiermee aan de slag gaat, het doorwerkt. Zo hebben we op mijn werk (door 1 oude machine te vervangen) de airco temperatuur in het serverhol kunnen verhogen van 25 naar 29 C.

Om ook bedrijven die al groen hosten te kunnen bedienen, komt Cleanbits zeer binnenkort met een teller only-service. De prijs daarvan zal geen belemmering vormen.

Een keurmerk is een goed idee, alleen is ook niet erg goedkoop (auditing!). Cleanbits is ook zeker niet de oplossing, maar hopelijk wel een stap in de goede richting.

Groeten! René.

Davido, 5 april 2007 2:02 pm

Begin januari kwam Eko Hosting al met een compensatieplan voor webhosting. Blijkbaar hebben zij er niet zo een ruchtbaarheid aan gegeven...

 • Pingback: CO2 neutrale webhosting · ISPam.nl

 • Pingback: Nog een klimaatneutraal keurmerk: EvoSwitch lanceert The Green Fan · ISPam.nl

 • Pingback: Seminar: Hoe word je een Energiezuinig en Duurzaam Hostingbedrijf? · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.