Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Spamhaus eist dat nic.at phishing domeinnamen opheft

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 juni 2007 11:39 uur

Spamhaus eist dat nic.at, het .at-registry, een aantal .at-domeinnamen opheft omdat deze zouden zijn gebruikt bij spam- en phishing activiteiten. Uiteraard weigert nic.at dat te doen, omdat daar geen juridische grondslag voor is. Daarna heeft Spamhaus uit twee verschillende IP-ranges van nic.at één IP-adres in de Spamhaus Block List (SBL). Het gaat overigens enkel om een symbolische blokkade, gezien er totaal maar twee IP-adressen geblokkeert zijn.

Op de pagina met uitleg over de opname van de IP-adressen begint met:

NIC.at – spam support

Het Oostenrijkse registry (.at) is opgenomen in SBL voor het bewust leveren van diensten aan spammers (voornamelijk phishers). Deze handelswijze en gebrek aan medewerking van het registry, is al enige tijd een zorg voor Spamhaus – ook andere gerespecteerde organisaties hebben nic.at benaderd over de phishing website, zonder bevredigend antwoord.

Klik hier voor de volledige tekst

Richard Wein, directeur van nic.at reageert tegenover heise online:

Wij zijn natuurlijk ook tegen phishing en spam, maar in deze gevallen zijn onze handen gebonden. We zijn geen gerecht. Wij maken ons niet schuldig aan spammen en ondersteunen spammers ook niet.

Medewerkers van Spamhaus zouden in mei elkaar toevallig op een congres in Wenen, waarbij Spamhaus probeerde te er toe te krijgen om de bewuste 15 .at-domeinnamen op te heffen, wat uiteraard niet gebeurde. Daarmee is de kans groot dat deze kwestie ook nog een Nederlands tintje krijgt, want op wat voor congres komen zowel Spamhaus als nic.at af, natuurlijk een congres over spam en dit jaar werd het SpamSymposium door het Limburgse SpamExperts B.V. op 24 en 25 mei in Wenen gehouden!

Wat de kwestie nog lastiger maakt is dat de domeinnamen rechtstreeks via nic.at zijn geregistreerd. Nic.at heeft in dit geval zowel dat rol van registry als registrar, van een registrar zou je in principe wel kunnen verwachten dat die zijn handen aftrekt van een klant die domeinnamen registreert om er mee te phishen. Al weet ik niet of nic.at dat statutair gezien ook mag. Wordt vervolgd.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.