Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Exclusief: De achtergrond van de rel tussen Spamhaus en nic.at

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 juli 2007 09:57 uur

EU SpamSymposium logoDe rel tussen Spamhaus en nic.at is begonnen op een congres dat in mei in Wenen werd gehouden. Ik had al een sterk vermoeden dat dit bewuste congres het SpamSymposium moest zijn dat door het Limburgse SpamExperts B.V. is georganiseerd. Dreas van Donselaar SpamExperts B.V. bevestigde dat zowel Spamhaus als nic.at aanwezig waren op SpamSymposium 2007 en wist mij ook precies te vertellen hoe de rel is ontstaan.

Tijdens het discussie gedeelte van het SpamSymposium liet een van de sprekers op symposium, onderzoeker Richard Clayton van de University of Cambridge, een lijst zien met TLD’s waar zich de meeste phishingsites zich binnen bevinden. Het .at TLD stond in deze lijst bovenaan. Hierna ontstond er een korte discussie over de verantwoordelijkheden van registries, waarbij nic.at aangaf niet zomaar domeinnamen te kunnen opheffen.

Spamhaus heeft waarschijnlijk ook een kopie van de lijst gekregen en is daarmee naar nic.at gestapt met haar eis om de bewuste domeinnamen op te heffen. De rest van het verhaal is ondertussen algemeen bekend.

Dreas van Donselaar CIO van SpamExperts B.V.:

De discussies op het SpamSymposium waren weer op niveau, er werden belangrijke kwesties besproken met betrekking tot spam en zo ook de discussie over phishingsites en de rol die registries hebben in het tegen gaan van dit soort kwaadaardige websites. Dat één van deze discussies ontaard is in een rel van dit formaat was absoluut niet te voorzien.

Het is jammer dat Spamhaus en nic.at met elkaar een conflict creëren in plaats van gemeenschappelijk spammers te bestrijden. Daarnaast laat het ook het belang zien om met elkaar de discussie te blijven voeren over moeilijke, ingewikkelde en soms ook pijnlijke onderwerpen. Ik hoop dat wij met ons SpamSymposium daar een blijvende bijdrage aan kunnen leveren.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.