Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ENUM UK en sunrise .tel-domeinen live

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 maart 2009 08:05 uur

ENUM live in het Verenigd KoninkrijkIn navolging van ondermeer Duitsland, Finland, Oostenrijk, Tsjechië en Nederland is ENUM nu ook live in het Verenigd Koninkrijk. ENUM is een DNS-gebaseerde techniek waarmee telefoonnummers en internet aan elkaar gekoppeld worden. De belangrijkste reden om ENUM te gebruiken lijkt vooralsnog de mogelijkheid om goedkoper te kunnen bellen, omdat naar telefoonnummers gebeld kan worden buiten telecomproviders om.

Nominet (het .uk-registry) dat verantwoordelijk is voor de ENUM uitrol in het Verenigd Koninkrijk noemt gratis of goedkoper bellen als het belangrijkste voordeel van ENUM. Daarnaast biedt ENUM de mogelijkheid om de eigenaar van een telefoonnummer zelf te laten bepalen hoe hij bereikbaar is. Een ENUM registratie van een telefoonnummer kan niet alleen informatie geven hoe iemand telefonisch te bereiken is maar ook per fax, e-mail, website, sms of zelfs per post. In het Verenigd Koninkrijk live gegaan met drie ENUM registrars.

Het wordt interessant hoe ENUM zich in het Verenigd Koninkrijk en ook daar buiten zal gaan ontwikkelen. Op dit moment vallen de resultaten vrijwel overal vies tegen. In Nederland waren er in augustus 2008, een half jaar na de lancering nog maar 48 ENUM registraties. Daarnaast zijn er op dit moment 9 ENUM registrars in Nederland. Ook in andere landen lijkt ENUM niet storm te lopen. Hopelijk kan het feit dat telkens meer landen, waaronder nu het Verenigd Koninkrijk, met ENUM live gaan, het gebruik van ENUM een boost kan geven.

Ook de komst van het .tel-domein zou ook ENUM kunnen helpen. Net als ENUM werkt het .tel-domein met NAPTR-records waar de contactgegevens van de registrant in zijn opgeslagen. Het belangrijkste verschil tussen ENUM en .tel is dan ook dat ENUM-registraties op (bestaande) telefoonnummers zijn gebaseerd en .tel-domeinnamen op zelf gekozen domeinnamen. Afgelopen week zijn de tijdens de sunrise geregistreerde .tel-domeinnamen live gegaan.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...