Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ENUM UK en sunrise .tel-domeinen live

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 maart 2009 08:05 uur

ENUM live in het Verenigd KoninkrijkIn navolging van ondermeer Duitsland, Finland, Oostenrijk, Tsjechiƫ en Nederland is ENUM nu ook live in het Verenigd Koninkrijk. ENUM is een DNS-gebaseerde techniek waarmee telefoonnummers en internet aan elkaar gekoppeld worden. De belangrijkste reden om ENUM te gebruiken lijkt vooralsnog de mogelijkheid om goedkoper te kunnen bellen, omdat naar telefoonnummers gebeld kan worden buiten telecomproviders om.

Nominet (het .uk-registry) dat verantwoordelijk is voor de ENUM uitrol in het Verenigd Koninkrijk noemt gratis of goedkoper bellen als het belangrijkste voordeel van ENUM. Daarnaast biedt ENUM de mogelijkheid om de eigenaar van een telefoonnummer zelf te laten bepalen hoe hij bereikbaar is. Een ENUM registratie van een telefoonnummer kan niet alleen informatie geven hoe iemand telefonisch te bereiken is maar ook per fax, e-mail, website, sms of zelfs per post. In het Verenigd Koninkrijk live gegaan met drie ENUM registrars.

Het wordt interessant hoe ENUM zich in het Verenigd Koninkrijk en ook daar buiten zal gaan ontwikkelen. Op dit moment vallen de resultaten vrijwel overal vies tegen. In Nederland waren er in augustus 2008, een half jaar na de lancering nog maar 48 ENUM registraties. Daarnaast zijn er op dit moment 9 ENUM registrars in Nederland. Ook in andere landen lijkt ENUM niet storm te lopen. Hopelijk kan het feit dat telkens meer landen, waaronder nu het Verenigd Koninkrijk, met ENUM live gaan, het gebruik van ENUM een boost kan geven.

Ook de komst van het .tel-domein zou ook ENUM kunnen helpen. Net als ENUM werkt het .tel-domein met NAPTR-records waar de contactgegevens van de registrant in zijn opgeslagen. Het belangrijkste verschil tussen ENUM en .tel is dan ook dat ENUM-registraties op (bestaande) telefoonnummers zijn gebaseerd en .tel-domeinnamen op zelf gekozen domeinnamen. Afgelopen week zijn de tijdens de sunrise geregistreerde .tel-domeinnamen live gegaan.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.