Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nog maar 48 Nederlandse ENUM registraties

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 22 augustus 2008 08:05 uur

ENUM in NederlandIn maart werd feestelijk het eerste Nederlandse ENUM-domein geregistreerd door Directeur-Generaal Mark Frequin van het Ministerie van Economische Zaken. Sinds dien is het voor iedereen mogelijk om op basis van zijn telefoonnummer een eigen ENUM-domein te registreren.

Een hele reeks van consultatieronden ten spijt blijkt nu echter dat ENUM nog niet echt van de grond wil komen, gezien er naar de eerste registratie van Frequin nog maar 47 ENUM-registraties bij zijn gekomen en de teller daarmee op 48 staat, meldt Webwereld. Het was te verwachten dat het niet direct storm zou lopen met ENUM, maar 48 ENUM-registraties valt ook mij tegen. En dat is jammer, want ENUM is een interessante technologie. Alleen zoals Stichting ENUM (een initiatief van SIDN) zelf ook aangeeft heeft ENUM een kip-ei probleem.

Wat ENUM nodig heeft is een killer-app, waardoor het voor consumenten of bedrijven interessant wordt om te gebruiken. Een van de mogelijkheden zou kunnen zijn om ENUM voor authenticatie te gebruiken, dat idee is geopperd door Thaddy de Koning van Alex tijdens de ENUM consultatie bijeenkomsten. Gezien elke gebruiker standaard al geauthenticeerd moet worden om de ENUM-registratie door te kunnen voeren, zou dat de killer-app kunnen zijn.

Mogelijk kan de komst van het .tel-domein dat vrijwel op de zelfde manier als ENUM werkt en eveens NAPTR-records gebruikt voor contactgegevens er voor zorgen dat ook ENUM een boost krijgt. Zowel KPN als Nokia Siemens Networks zeggen tegenover Webwereld dat ze vooralsnog de kat uit de boom kijken. Daaruit blijkt maar weer, dat ENUM inderdaad een kip-ei probleem heeft. De vraag is nu dus of iemand het oplost of dat SIDN deelnemers weer reden (denken te) hebben om te roepen dat SIDN hun geld verkwist.

Erik Smit, 22 augustus 2008 10:49 am

"De vraag is nu dus of iemand het oplost of dat SIDN deelnemers weer reden (denken te) hebben om te roepen dat SIDN hun geld verkwist."

Sorry, maar zo'n uitspraak geeft mij aan dat je geen idee hebt waar de zere plek zit bij de deelnemers.

Of ben je bewust aan het rellen tegen je bezoekers om een discussie op gang te brengen?

Ik had verwacht dat als er zo'n sterke tegenreactie komt van je bezoekers dat je iets uitgebreider zou reageren dan een verstopte steek onder water.

Valt me van je tegen, Arnout.

Mark, 22 augustus 2008 11:05 am

De authenticatie is slechts beperkt (gezien de mogelijkheden om de DNS te misbruiken).

Florian Overkamp, 22 augustus 2008 11:17 am

Dat ENUM in Nederland nog niet zo hard loopt wil natuurlijk niet zeggen dat ENUM wereldwijd niet werkt. Er zijn landen waar wel degelijk actieve registraties zijn - wij zien dat ook bij SpeakUp, waar we voor alle belpogingen ook werkelijk kijken of we via ENUM kunnen verbinden.

Het grootste probleem is dat het gebruik van ENUM op dit moment nog kennis bij de eindgebruiker vereist. Wij onderzoeken mogelijkheden om het bij onze dienstverlening als add-on aan te kunnen bieden, zodat dit probleem wordt weggenomen. Ik verwacht dat er in de komende maanden meer aanbieders ditsoort mogelijkheden zullen uitwerken.

Ten aanzien van .tel heb ik meer het gevoel dat de bedenkers de neiging hadden om 'hun eigen wiel ronder te vinden'. Ik zie daar weinig in. Het grote probleem blijft authenticatie van de nummergebruiker, en dat is juist iets dat vooral op landelijk niveau goed beoordeeld kan worden.

Het is wel een spanningsveld: Landelijke 'bureaucratie' is noodzakelijk om betrouwbaar gebruik van een medium mogelijk te maken. Wanneer de betrouwbaarheid te laag is zullen gebruikers zeker ook afhaken.

Job, 22 augustus 2008 2:45 pm

Nu zijn het er 49 :-)

Marco, 22 augustus 2008 6:10 pm

Een aardige indicatie van de 'onderlinge verschillen' is te vinden op http://crawler.enum.at/

Arnout Veenman, 23 augustus 2008 6:57 pm

@Erik Smit, die opmerking is absoluut geen steek onderwater, ENUM is één van de zaken die vaak genoemd wordt door deelnemers als verkwisting door SIDN. Als het ENUM-project niet aanslaat zullen er vast deelnemers zijn die SIDN daarmee achtervolgen. Naar mijn idee is het dus een relevant en actueel punt en van "rellen" is dan ook absoluut geen sprake. Er spelen volgens mij veel emoties (en betrokkenheid) een rol en waar de zere plekken zitten is mij ook wel duidelijk, maar dat wil nog niet zeggen dat ik het mee al die pijnpunten eens ben.

Arbedlih, 27 november 2008 8:11 pm

Naar mijn idee heeft het er mede mee te maken dat er zo weinig ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Vraag willekeurig iemand over ENUM en er wordt glazig naar je gekeken.
Daarnaast heeft Enum.nl zelf ook niet echt hard gewerkt om mensen te stimuleren. Ondanks mijn aanmelding voor de nieuwsbrief, heb ik nooit meer iets vernomen. Ook niet van de feestelijke eerste uitreiking van een Enum registratie!

Nog een punt: kijk ik op de site van IT-Works, dan kan ik nog slechts een mobiel nummer aanmelden, geen vast nummer.
Dan heb ik toch het idee dat er nog wel wat werk valt te verzetten zo links en rechts...

Sander, 19 april 2011 3:38 pm

En weer 48. Ik heb die van mij net laten verlopen...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.