Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe kans voor ontwikkelingshulp: Afrikaanse ccTLD’s

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 maart 2009 08:01 uur

Dat elk land zijn eigen ccTLD beheert lijkt vanzelfsprekend, in Afrika is dat echter niet het geval. Totaal hebben maar 10 van de 53 Afrikaanse landen hun eigen ccTLD operationeel in eigen land, stelt Eric Akumiah, administrative manager van AfTLD, de vereniging van Afrikaanse ccTLD operators tegenover Computerworld Kenya. Een nieuwe kans voor ontwikkelingshulp?

Veel Afrikaanse landen willen graag het beheer over hun eigen ccTLD in eigen handen krijgen. Verschillende Afrikaanse landen klagen er over het feit dat ICANN niet wil meewerken aan het repatriëren van hun ccTLD’s. Rwanda, Congo-Brazaville en de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn er niet blij mee dat hun ccTLD beheert wordt door een Belg die in Zwitserland woont. Een .cg-domeinnaam (DRC) kost €245 en niemand weet hoeveel .cg-domeinnamen op dit moment van geregistreerd zijn, stelt Jean Philemon Kissangou, vertegenwoordiger van DRC.

Ann Rachel Inne, Africa regio liaison van ICANN vindt dat de landen die klagen over de wijze waarop ICANN ccTLD’s (her)delegeert, eerst zelf hun zaakjes op orde moeten maken. Door te investeren in apparatuur en technici die het beheer van de eigen ccTLD mogelijk maken. Ook politieke instabiliteit in Afrikaanse rol speelt het herdelegatieproces parten. Ministers komen en gaan, en elke minister heeft zijn eigen ideeën over herdelegatie. Eén Afrikaans land had tijdens de aanvraag van de herdelegatie maar liefst vijftien verschillende ministers, stelt Inne.

In Afrika valt er dus nog een hoop te ontwikkelen op het gebied van ccTLD’s. En laat Nederland nou net kampioen ontwikkelingshulp zijn, dus wellicht kan onze minister van ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders voor de afwisseling eens geen nieuwe waardeloze waterputten slaan, maar functionerde ccTLD registries opzetten in Afrika. Wellicht kan SIDN zichzelf naar Afrika exporteren, net zoals de AMS-IX zichzelf naar Curaçao heeft geëxporteerd.

Peter, 27 maart 2009 11:20 am

Wellicht moet SIDN eerst in eigen land de zaken op orde hebben voordat de heren lekker om en om een weekje afrika gaan doen...?

Jeroen, 27 maart 2009 11:21 am

Is het goed als de SIDN eerst in eigen land zijn zaken op orde krijgt voordat het zijn rotzooi over de rest van de wereld uitstrooit?

Die afrikaanse landen hebben het al slecht genoeg vergeleken met ons.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.