Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Caribbean Internet Exchange (CAR-IX) van start

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 24 maart 2009 08:03 uur

Caribbean Internet exchange (CAR-IX)De Caribbean Internet Exchange (CAR-IX) is maandag officieel van start gegaan. Aan dit initiatief voor een internetknooppunt werken alle lokale providers mee. CAR-IX is tot stand gekomen in samenwerking met de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Job Witteman, CEO van de AMS-IX, verwacht veel van de internet exchange op Curaçao.

De CAR-IX maakt gebruik van twee Foundry RX-4 routers die staan geplaatst op het E-commercepark in Vredenberg. De eerste vier leden zijn inmiddels aangesloten en wisselen al verkeer uit over de kersverse exchange. De CAR-IX is opgezet met hulp van de Nederlandse AMS-IX die haar kennis beschikbaar gesteld heeft. De founding mebers zijn UTS, Scarlet, Telbo, Digicel en EOCG Wireless, providers die actief zijn in het Caribisch gebied.

dscf1633

De routers van de CAR-IX, nu nog met 4 aangesloten partijen.

Het beheer van de CAR-IX gebeurt vanuit Nederland door de mensen van de AMS-IX. Job Witteman van de AMS-IX laat weten dat de verbindingen in het gebied nu sneller worden, omdat deze voorheen altijd uitgewisseld werden in Miami. Ook belangrijk is volgens Witteman dat CAR-IX een neutrale onderneming is, niet aan een commerciële partij verbonden, zo laat bij de avondkrant Amigoe weten. De initiatiefnemers hopen dat de goei ook naar andere landen mogelijk is binnen het Carribisch gebied, zodat er binnen enkele jaren een brede basis is en de CAR-IX blijft groeien.

Tududud, 24 maart 2009 10:06 am

Een IX route niet maar switched, derhalve zijn dit dan ook switches, een BIRX is zowieso een layer3 switch, maar kan dus wel routen.

Thomas Lobker, 24 maart 2009 10:34 am

Mooi initiatief, het internet is daar nu wel geschikt voor websites en e-mail, maar verder eigenlijk niet echt. Ik ben wel benieuwd hoeveel glas daar nu eigenlijk ligt. Een IX op Curaçao is mooi, maar is dit wel toegankelijk voor de hele Caraïben?

Oproep aan de AMS-IX mensen: Als jullie nog technische hands-on nodig hebben onsite in de Caraïben, dan stel ik mijzelf graag kandidaat ;)

Stewie, 24 maart 2009 11:03 am

Het zal je verbazen hoe goed internet daar is. Alleen websites en email is wat overdreven.
Ik was 2 weken terug op de US Virgin islands en ook bandbreedte slurpers werkten uitstekend. Zaken als VOIP ook.

Randy ten Have, 24 maart 2009 12:10 pm

@Stewie: Moest je weer geld pinnen uit je geheime holding :)

@Thomas: Er ligt best wat glas in die regio. kijk voor de grag eens op de kaart van de colofaciliteit: http://www.e-commercepark.com/index.php?page_id=103

Maarten Lutterman, 2 april 2009 1:26 am

Zoals randy al zegt zijn ligt er inderdaad behoorlijk wat glas op Curacao. Ik werk in het datacenter waar CAR-IX gestationeerd is en dit is zeker toegangelijk voor de hele Caribbean..

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.