Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Virtu koopt datacentra in Amsterdam en Zwolle

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 28 juni 2007 08:54 uur

Virtu dat zich met een eigen datacentrum in een het voormalig distributiecentrum van De Nederlandsche Bank, de best beveiligde hostingprovider van Nederland noemt, heeft een tweetal nieuwe datacentra gekocht in Amsterdam en Zwolle.

In het Amsterdamse datacentrum met een datavloer van 3.500m2 draaide voorheen de systemen van de ING en zal door Virtu naar planning in het eerste kwartaal van 2008 in gebruik worden genomen. Het Zwolse datacentrum met een datavloer van 500m2 was eerder een PoP van Vodafone en zal naar planning al in november dit jaar in gebruik worden genomen. Wat mag worden gezien als een mooie uitbreiding op de 450m2 datavloer in het eigen datacentrum in Enschede, naast de PoP’s die Virtu ook heeft in Telecity 1 en 2.

Remco van Mook, technisch directeur van Virtu over de nieuwe Virtu datacentra:

Wij zien zeer duidelijk een toekomst voor regionale datacenters, mensen willen niet lang onderweg zijn naar hun uitwijk- of serverlocatie. Ook in Amsterdam hebben we weer gekozen voor een zeer degelijk pand, voorheen was het een datacenter van ING bank. De komende maanden zal het nog even strak doorwerken zijn om beide datacentra operationeel te krijgen.

Het nieuwe Virtu datacentrum in Amsterdam (3.500m2):

Virtu datacentrum in Amsterdam

Het nieuwe Virtu datacentrum in Zwolle (500m2):

Virtu datacentrum in Zwolle

Jesper, 28 juni 2007 11:06 am

Is dat 't ING datacenter waar je zo'n beetje tegenaan rijd als je de MAC in zuid-oost uit komt? Dat leek me namelijk nog veel groter dan 3500m2. :)

E, 28 juni 2007 11:23 am

Ja, dat moet het zijn (als ik naar die foto kijk). Volgens mij bestaat het gebouw uit 2 delen, want aan de achterkant zit nu iets van de Ikea (afhaal).

Leon, 28 juni 2007 6:41 pm

Het is inderdaad in totaal iets van 6 of 7000 m2. Echter is maar een klein gedeelte datacenter faciliteit geweest, het is dan ook uit 1980 en zeer zeer verouderd.

Arjan Bijnen, 29 juni 2007 1:36 am

Wat is er zo bijzonder aan dit datacentrum dat virtu durft te stellen dat zei het veiligste datacentrum van Nederland zijn? Baseren zei deze uitspraak op het feit dat de Nederlandse Bank in dit gebouw heeft gezeten?

Ik wil opzich niet lullig doen maar het gebouw is jaren geleden neergezet aan de hand van de eisen welke er destijds opgesteld waren voor een optimale veiligheid. Deze eisen zijn inmiddels, mede door de ontwikkeling van de doorsnee crimineel, natuurlijk al lang en breed achterhaald. Ik weet het niet zeker maar het lijkt me erg aannemelijk dat de Nederlandse bank om die reden geen gebruik meer maakt van dit pand. Daarnaast is het vrij waarschijnlijk dat de beveiligingstechnieken (welke veelal topgeheim zijn) niet meer aanwezig zijn in het pand.

Daarintegen is het datacentrum van EvoSwitch geheel gebouwd volgens recentelijke eisen door o.a. geld en postzegelmaker Van Enschede. Daarnaast heeft EvoSwitch qua inrichting en beveiliging zich geheel laten lijden door TNO welke bekend staat om haar uitstekende adviezen.

Om deze reden vindt ik het dan ook erg aannemelijk dat het datacentrum van EvoSwitch veiliger is dan het nieuwe datacentrum van Virtu. De leus dat Virtu het "Veiligste Datacentrum van Nederland" zal zijn (cq worden) is naar mijn mening dan ook niet meer dan iets wat zei zelf hebben aangenomen zonder eenig onderzoek of dit eigenlijk wel 100% correct is.

Het nieuwe datacentrum van Virtu zal onbetwist veilig zijn, daar hoeven zei mij echt niet van te overtuigen. Het veiligste datacentrum van Nederland geloof ik echter niet in.

_v_, 29 juni 2007 2:34 am

"Baseren zei deze uitspraak op het feit dat de Nederlandse Bank in dit gebouw heeft gezeten?"

En dit datacentrum beschikt over een atoombunker (waarin storage staat) en een enorme kluis die fysiek bijna onmogelijk is te kraken (enorme dikke betonnen muren, deuren).

Als ik jou was zou ik de rondleiding eens aanvragen.

Arjan Bijnen, 29 juni 2007 11:03 am

@_v_: Ooit een rondleiding in de kelders van EvoSwitch gehad?

FH, 29 juni 2007 11:37 am

Arjan Bijnen, jij zegt dat EvoSwitch beter beveiligd is dan Virtu?

Op jouw website staat dat het WeDare datacenter ( spaanse kubus ) het meest beveiligde datacenter is van Nederland.

[Knip] Uw server wordt dan ondergebracht in het meest innovatieve, snelste en best beveiligde Internet Datacenter van We Dare te Rotterdam, [/Knip]

Raar?

Arjan Bijnen, 29 juni 2007 11:54 am

@FH: Of de website is gewoon niet up2date meer omdat er een vervanger onderweg is?? :-p

Remon Akkermans, 3 oktober 2007 10:43 am

Iedereen roept dat zijn DC het veiligste is. In de praktijk echter is fysieke diefstal de allerkleinste bedreiging voor een DC.

Zie jij criminelen binnensluipen in een DC en rustig servers uit racks schroeven? (de data is dan waarschijnlijk het doel, niet de hardware).

Ik verwacht dat men de data op andere manieren (hacken) sneller en betrouwbaarder kan achterhalen.

De grootste bedreigingen van een datacentrum zijn:

1. Brand buiten de dataruimte (70% van de branden ontstaan ergens anders in het gebouw of buiten het gebouw)

2. Brand binnen de dataruimte

3. Schade door gassen (Corrosieve gassen) die vrijkomen bij een brand.

4. Vocht migratie door de muren

5. elektrische problemen zoals stroomuitval, overspanning en bliksem

Vandalisme en diefstal speelt een zeer kleine rol. Indien men perse data wil hebben binnen jou ruimte, dan komen ze simpelweg binnen met wapens en gijzelen ze je ongewapende beveiligingspersoneel.

Zoals ik eerder al eens heb vermeld: Beveiliging in DC is uitsluitend om de kleine criminaliteit te voorkomen.

Martijn Veldhuizen, 3 oktober 2007 1:16 pm

Net in zwolle langs mogen komen. Ziet er slick uit ook al is het in aanbouw.(verbouwing) Het betreft het vorige vodafone popje aan de telfordstraat ;) Ik gok dat er zon 150 kasten zonder problemen kunnen staan op de shared vloer.
Denk aan redbus shared vloer en doe dan kwaliteit x 400% ;) denk dat je dan ongeveer wel een beeld krijgt. Ik ga nog vragen of ik foto'tjes mag laten maken (en die aan hun aan te bieden ter controle) zodat ik deze als marketing technische zaken kan gebruiken (lees dan kunnen we het met zn allen gewoon iig op de fototjes zien).

Zit atm er aan te twijfelen om er wat kasten te dumpen aangezien mn bedrijf er nog geen 2KM (waarschijnlijk binnenkort veel minder en spreek ik over honderden meters;)) ervan afzit

 • Pingback: Jaaroverzicht 2007: Nieuwe en aangekondigde datacentra · ISPam.nl

 • Pingback: Virtu overgenomen door Equinix · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.