Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

FTC: Regulering netwerk neutraliteit niet noodzakelijk

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 29 juni 2007 08:05 uur

De Federal Trade Commission (FTC) heeft in een rapport gesteld dat regulering van netwerk neutraliteit niet noodzakelijk is, sterker nog de FTC stelt het hele probleem rondom netwerk neutraliteit eigenlijk niet te zien.

In een toelichting gaf FTC-voorzitter Deborah Platt Majoras aan:

Dit rapport raad de wetgever aan om deze zich nog ontwikkelende, dynamische industrie van breedband internet toegang, waar zich over het algemeen meer en zeker niet minder concurrentie ontstaat, voorzichtig te benaderen. Bij afwezigheid van significant marktfalen of overduidelijke problemen voor consumenten, moet de wetgever zeer voorzichtig zijn met vormen van regulering op dit gebied.

Ondanks het feit dat de FTC een handen af beleid adviseert, heeft het wel een vijftal fundamentele vragen geformuleerd, die het continue zal projecten op de marktsituatie en toch een oogje in het zijl houdt voor het geval dat de markt wel faalt.

  1. Hoe veel vraag zal er van content en applicatie providers zijn voor data prioritering?
  2. Zal er data prioritering, via de verschillende netwerken waar het internet uit bestaat, ├╝berhaupt werken?
  3. Zal het toestaan aan breedband providers om data te prioritering absoluut leiden in degradatie van non-geprioriteerde data aflevering?
  4. Wanneer zullen capaciteits beperkingen van netwerken waar het internet uit bestaat leiden tot onbeheersbare of onacceptabele congestie?
  5. Als dat punt bereikt is, wat zou dan de meest effectieve reactie daarop zijn: data prioritering, capaciteits vergroting, een combinatie van deze of een nu nog totaal onbekende technologische innovatie?

De FTC neemt hiermee vrijwel het zelfde standpunt in als staatssecretaris voor communications and information, John Kneuer. Het is aannemelijk dat het Amerikaanse Congres zich hier bij aan zal sluiten en regulering van netwerk neutraliteit in de VS uit zal blijven. Hetgeen door telecombedrijven die dus van netwerk neutraliteit af willen als een overwinning wordt gezien!

Het volledige rapport van de FTC is hier te vinden (PDF), de toelichting hier.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.