Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verdachten internet piraterij ‘eindelijk’ voor het hekje

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 10 juli 2007 11:27 uur

Zowel de (oud-)beheerders van filesharing websites Releases4U en ShareConnector als Tim Kuik van BREIN hebben hun zin gekregen. Eindelijk is de inhoudelijke behandeling in de strafzaak rondom de twee bewuste filesharing websites begonnen, nadat deze eerder tot begin 2007 was aangehouden. Zowel de gedaagden als Tim Kuik waren van mening dat het allemaal te lang duurde! De (nieuwe) beheerders besloten daarom eind vorig jaar de door BREIN en justitie uit de lucht gehaalde websites weer online te brengen.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak gisteren zijn er door de officier van justitie boetes van 5.000 euro en voorwaardelijke celstraffen van 6 maanden geëist. Volgens het OM zijn de bewuste websites de grootste die ooit door justitie in Nederland uit de lucht zijn gehaald en zouden deze op grote schaal inbreuk hebben gemaakt op auteursrechten en daarmee de entertainment industrie grote schade hebben toegebracht.

Door de gedaagden werd, naar eigen zeggen, een onderzoeker van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) het vuur aan de schenen gelegd met betrekking tot de vraag hoe netjes het onderzoek naar de bewuste websites is uitgevoerd. Deze zou daarop een lang verhaal als antwoord hebben gehouden, wat er op neer zou komen dat dat niet zo netjes zou zijn gebeurt.

De officier van justitie schoof de verdachten tijdens haar slotpleidooi zware verdenkingen in de schoenen. Zo zouden de verdachten bewust een criminele organisatie op poten hebben gezet en zo volgde er nog een reeks van verdenkingen. De advocaat van de verdachten beleef daarop volhouden dat het OM simpelweg geen zaak heeft!

Vandaag gaat de inhoudelijke behandeling van de zaak weer verder, daarna zal binnen enkele weken het lot van de vijf verdachten (van 21 tot 34 jaar) uit Amstelveen, Rotterdam, Maarssen en Maastricht door de rechtbank worden bepaald.

Wat vinden jullie, moeten de verdachten vrij worden gesproken of worden veroordeeld?

Logo Releases4U

Via: Releases4U

Update 11/7 8:00 uur: In een nieuw bericht op de website van Releases4U staat te lezen dat het OM en ook de vrienden van BREIN er tijdens de tweede zittingsdag flink van langs hebben gekregen en daarmee een enorme Nederlaag zouden hebben geleden. Zodra er een volledig verslag van de tweede zittingsdag is, zal ik daar opnieuw over berichten!

Martijn Groenleer, 10 juli 2007 12:07 pm

Moeilijk te zeggen, het principe van de weg wijzen is niet strafbaar.
Echter de Nederlandse wet steekt soms krom in elkaar. Wanneer je financiele vergoedingen ontvangt voor bewezen diensten dan word dit al snel als commercieel gezien. Ookal zijn de vergoedingen als donatie toegestuurd.

Ik ben dan ook benieuwd wat de rechter gaat oordelen. Uitspraak in deze zaak gaat grote impact hebben in andere zaken.

(Ik ben niet bekend met Releases4u of shareconnector, ik weet dus niet of er donaties dan wel vergoedingen zijn gevraagd of gekregen)

Arjan Bijnen, 10 juli 2007 12:46 pm

Persoonlijk denk ik dat deze gehele zaak met een sisser zal aflopen. De verdachten hebben allen verklaar enkel hun hobby uitgeoefend te hebben welke de deelname aan een criminele organisatie nogal ontterecht maakt zolang zei aan deze hobby geen inkomsten hadden.

De verdediging heeft in een eerdere zitting al laten blijken dat justitie geen zaak heeft. De advocaat van de mannen van zegt dit opnieuw te bepleiten. Ikzelf denk dat deze raadsman hier een sterk punt heeft gezien Jusitie (laat staan het OM en/of de rechters) eigenlijk zelf niet weten hoe of wat percies.

Als er een uitspraak ten nadelen van die jongens wordt gedaan wordt dit gedaan uit principe. De weg wijzen is tot op heden inderdaad niet strafbaar ook niet als deze weg schade opleverd voor 3de partijen. Tenslotte is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen daden.

De voorwaardelijke celstraffen zijn hoogstwaarschijnlijk om te verkomen dat Justitie de jongens een schadevergoeding moet betalen ivm het voorarrest welke de jongens hebben uitgezeten. Standaart is deze vergoeding € 75,00 per dag, afhankelijk van de omstandigheden waaronder deze in detentie hebben gezeten. Een half jaartje onterechte detentie leverd daarmee +/- € 13500,00 op. Een beetje advocaat weet hier vandaag de dag echter meer uit te slepen.

JM, 11 juli 2007 10:04 am

Mocht het in de strafzaak tot een veroordeling komen, dan zal BREIN waarschijnlijk direct een schadevergoeding van ze eisen in een civielrechterlijke zaak.

BREIN hoeft dan niet meer inhoudelijk in te gaan of de verdachten al dan niet een strafbaar feit hebben gepleegd, want dat is immers dan al bewezen.

Ik denk dat een schadevergoeding in een civielrechterlijke zaak pas echt 'pijn' gaat doen voor de verdachten.

Arjan Bijnen, 11 juli 2007 10:18 am

De grootste vraag is natuurlijk.... Werkt Justitie met Brein mee en laat ook Justitie zich intimideren door die Kuik.

Ik neem tevens aan dat Brein niet de bewijslast tegen die jongens in handen heeft maar Justitie. Ik ga er dan ook vanuit dat Justitie deze bewijslasten niet afdraagt aan een particuliere instelling.

 • Pingback: Verdachten internet piraterij ‘eindelijk’ voor het hekje (2) · ISPam.nl

 • BartOtten, 12 juli 2007 6:58 pm

  "De beheerders besloten daarom eind vorig jaar hun door BREIN en justitie uit de lucht gehaalde websites weer online te brengen."

  Dit is niet correct. Geen van de verdachten heeft in concrete zin iets te maken met Releases4U.net. De voorpagina is vroeger door mij ontworpen (de code was redelijk vrij verkrijgbaar ivm publieke backup-server voor ontwikkelomgeving) en minstens 1 verdachte is er lid. Ik zelf vind het nu wel mooi dat mijn werk (de ontwikkeling van de voorpagina) niet voor niets is geweest. Wij zelf hebben de site niet terug online gebracht. Voor de rest een goed artikel overigens en inhoudelijke reacties :D

  Greetz!

  Arnout Veenman, 12 juli 2007 7:03 pm

  BartOtten: Je hebt helemaal gelijk. Ik heb een kleine aanpassing in het bericht gemaakt, zodat er geen misverstand over kan bestaan dat er nieuwe (andere) beheerders van Releases4U zijn!

  Bratch, 24 oktober 2007 1:06 pm

  misschien ben ik een beetje dom, maar het hele idee achter de anti piraten kwestie is toch om mensen die geld verdienen aan de illegaale verspreiding aan te pakken (b.v. de import uit china)

  als je geen geld er mee verdient in hoeverre ben je dan in nederland strafbaar en dan ook in een civil rechtelijke procuduren?

  in hoeverre heeft BREIN deze lijn dan wel niet opgerekt om hun gelijk te krijgen

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.