Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ENUM Federatie moet voor doorbraak ENUM zorgen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 april 2009 08:05 uur

ENUM in NederlandVijf Europese ENUM registries uit Duitsland, Groot Brittannië, Nederland, Oostenrijk en Tsjechië hebben op 30 maart 2009 de ENUM Federatie opgericht. De federatie met zetel in Praag heeft als belangrijkste missie om gezamenlijk te werken aan de promotie en ontwikkeling van ENUM.

Pavel T?ma van CZ.NIC, die tot voorzitter van de federatie is gekozen:

Our common vision is a world in which people can and will routinely call over the Internet. Since ENUM is a technology which may not interest a common user, we in ENUM Federation want to join our forces at the international level and deal with the promotion of products and services which support ENUM. The first and foremost challenge of the ENUM Federation is to establish a trademark which will clearly identify and draw attention to the products and services which support ENUM. Then, their users can be sure that, thanks to them, they can call each other over the Internet for free.

In Nederland wil ENUM nog niet echt van de grond komen. Eén jaar na de feestelijke introductie van ENUM zijn er nog maar 150 ENUM-registraties in Nederland gedaan. Volgens woordvoerster Lycke Hoogeveen is het daarom ook zo belangrijk dat in de net opgerichte federatie op internationaal niveau kennis en ervaring wordt gedeeld.

Stichting ENUM (een initiatief van SIDN) is zelf druk bezig met de promotie van ENUM in Nederland. Zo is in samenwerking met ISOC een promotie plan voor ENUM gemaakt. Verder is er een ENUM Linkedin groep gestart, waar een ideeën bus voor een ENUM killer app is ingesteld, die uiteindelijk door Stichting ENUM of gezamenlijk met 1 of meer leden van de ENUM Federatie  zal worden ontwikkeld.

Volgens Hoogeveen is de reden dat ENUM in alle landen waar het al is uitgerold nog niet van de grond is gekomen, dat voornamelijk de focus is gelegd op gratis bellen. Dat heeft dus duidelijk niet gezorgd voor de doorbraak van ENUM. Het is nu daarom belangrijk om te zoeken naar de killer app die ENUM wel door laat breken.

Hoogeveen stelt dat men bij Stichting ENUM er alle vertrouwen in heeft dat ENUM een succes zal worden. ENUM is namelijk een technologie die heel veel mogelijkheden biedt, het is nu enkel nog een kwestie van het vinden van de juiste toepassing ervoor.

Dreas, 9 april 2009 9:49 am

Ik heb zelf een ENUM maar zie het de komende jaren nog niet echt een succes worden. Het hebben van een ENUM zelf heeft geen waarde zoals een domeinnaam (immers moet je het telefoonnummer al in je bezit hebben), dus het heeft alleen nut om een ENUM te registreren als men er ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Eerst applicaties hebben, daarna volgen de mensen wel.

Arjan Bijnen, 9 april 2009 10:05 am

Persoonlijk denk ik dat men het meer op de mobiele mogelijkheden in moet zetten en applicaties voor bijvoorbeeld Nokia, Ericson en Motorola moet schrijven. Op gebied van vaste telefonie is gratis bellen een achterhaald concept. Dit doen de meeste al. Gratis mobiel bellen door gebruik te maken van onbeperkt datapakket + Enum is toekomst. Hier zie ik absoluut markt voor.

Peter, 9 april 2009 11:17 am

@ Arjan, en dat staan veel van de mobiele providers nou juist niet toe :(
Officieel bijvoorbeeld mag je alleen bij t-mobile voipen via het data-netwerk, alle andere providers verbieden dat via hun AV. Daarnaast heeft het mobiele datanetwerk voorlopig een veel te hoge latency om er fatsoenlijk mee te kunnen bellen.

Ergens is het natuurlijk wel logisch, die 'onbeperkt' pakketten kosten ca. 10 euro/maand, je zou daar dus in theorie ook onbeperkt voor kunnen bellen.. waar blijven de inkomsten van de telco's dan? :)

Robert FH Groeneveld, 9 april 2009 12:30 pm

@ Arjan

Ik ben het met je eens dat het wellicht de technologie van de toekomst word. Maar wat ENUM nu aan het doen is werk alleen maar averechts. Hier in deel ik mijn mening met Dreas, er zijn momenteel te weinig toepassingen voor.

Markt gezien is het veel beter als ze gaan promoten als er ook een aantal toepassingen zijn. Nu is het meer van oh ENUM das dat, dat en dat. Alleen zullen mensen het niet snel op pakken omdat de toepassingen die momenteel gesuggereerd worden er niet zijn.

@ Peter
Uiteraard als iedereen een onbeperkt data pakket zou hebben en de snelheden en latency zouden goed zijn. Dan verzinnen de telco's er heus wel weer iets op dat ze er aan blijven verdienen. Innovatie en aanpassing aan de markt zullen daar de keywords voor zijn.

Al met al is mijn conclusie dat het een vol belovende technologie is. Maar of men die ook zal gaan gebruiken met de toepassingen die ENUM voorsteld is maar de vraag.

In hoe verre ook de industry aan weer een nieuwe systeem zal mee werken. Zie OpenID, is ook zeer handig overal 1 login. Maar word ook op nog niet veel website's gebruikt.

Dat men innovatief is wil niet zeggen dat door veel marketing het ook een succes word. Ook al is de technologie nog zo goed. Er zijn ook toepassingen in de praktijk voor nodig. Hoe lang zijn ze ook al wel niet bezig met RFID, denk hier bij aan paspoort etc.

Beetje het zelfde verhaal als wat is er eerst en wou zou er eerst moeten komen. De kip of het ei ? X128 processoren of OSen die het kunnen gebruiken ? (noem maar een zij-straat)

Arjan Bijnen, 9 april 2009 2:04 pm

@Peter: Daarom is netwerkneutraliteit op dit mobiele vlak juist zo belangrijk! Ik hoop oprecht dat de vorm van filtering welke nu toegepast wordt op Europees niveau kan worden verboden.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.