Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hoe klantvriendelijk zijn webhosters?

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 13 juli 2007 09:45 uur

Boek: Kloteklanten van Egbert Jan van Bel.Uit onderzoek onder 6.000 Nederlanders blijkt dat de klantvriendelijkheid van bedrijven enorm te wensen overlaat. Dit trieste resultaat werd bekend gemaakt bij de presentatie van het boek Kloteklanten van Egbert Jan van Bel. Tegenover het AD verklaarde deze:

Ik vind het resultaat onthutsend. Banken, telecombedrijven, autodealers: ze schofferen, schepen af en gedragen zich arrogant. Vaak zijn ze maar in één ding geïnteresseerd: hoeveel kan ik aan de klant verdienen? Veel bedrijven zijn ontzettend arrogant en hebben een houding van: wees toch blij dat u klant mág zijn bij ons.

Nu ben ik dus wel benieuwd, hoe arrogant klantvriendelijk webhosters zijn? Als exploitant van ISPGids.com lees en hoor je soms echt de meest schrijnende en bizarre verhalen (de bewuste webhoster heeft mij beloofd zijn leven te beteren). Wat zijn jullie eigen ervaringen met (concullega) webhosters en hoe arrogant klantvriendelijk denken jullie zelf te zijn?

Paul, 13 juli 2007 9:55 am

De uitkomst van dat onderzoek heeft 'r ook misschien wel een ietsie pietsie mee te maken dat Nederlanders enorm verwend zijn en overal over zeiken :)

Mark, 13 juli 2007 10:05 am

Als reactie op: Paul.

Wij hebben zowel Nederlandse als Duitse klanten en merk een groot verschil tussen dee twee groepen. De Duitse klanten hoor je niets meer van (althans geen supportvragen) de Nederlandse klanten mailen/bellen om het minste geringste.

Dit is natuurlijk nog geen excuus dat men arrogant kan reageren maar kan mij voorstellen dat je wel eens wat botter uit de hoek kan komen na een dag met tig supportvragen waar jij als hoster niets mee te doen hebt.

Paul, 13 juli 2007 10:24 am

Daar doel ik inderdaad op Mark, ik merk het met onze Vlaamse klanten ook.

Altijd beleefd, altijd rustig, altijd afwachtend, terwijl de Nederlandse klant er 9 v/d 10x met bijna zeikende insteek een gesprek begint

Nijman, 13 juli 2007 10:47 am

Als de Nederlandse klant nu eerst eens snapt dat als je ergens 10,-- voor betaald je niet een half uur aan de telefoon kunt blijven hangen, ze daarna snappen dat als ze die 10,-- niet op tijd betalen de helft ook nog eens verdwijnt aan administratieve lasten dan zijn we al een heel eind op weg.
Betere support kan overal, maar de geld moet ergens vandaan komen en nu verdwijnt dat geld in de administratie omdat Nederlanders nooit op tijd betalen.

JM, 13 juli 2007 11:00 am

Zoals eerder opgemerkt, ligt het soms ook aan de klanten. Alles werkt twee kanten op, vriendelijke klanten worden vaak beter geholpen dan onbeschofte klanten. Webhosters en mensen die werken bij een webhosting firma, zijn ook MENSEN! dit is wat klanten soms vergeten.

Marijn, 13 juli 2007 11:00 am

@ Nijman>> Iets met een spijker en zijn kop!

Lees maar eens op http://www.byte.nl/cms/klant-ervaringen.html . Daar lees je wat onze klanten ervan denken. :D

(ps Deze ongeneerde zelfpromotie is grappig bedoelt in het licht van dit artikel. Mocht het te ver gaan, verwijder de link, en deze ps.)

Nijman, 13 juli 2007 2:11 pm

@ Marijn >>

Jullie hebben dan alle fijne klanten in Nederland. Jullie doen eerst een 'hoe-vriendelijk-is-deze-persoon' controle alvorens aanvragen te honoreren ;-)

Pieter, 13 juli 2007 4:11 pm

Als ik dit vergelijk met mijn vorige en huidige webhost kan ik zeggen dat een hemelsbreed verschil is. Waar ik bij E-Dentify ruim een half jaar moest wachten tot het moment dat mijn account opgezegd was. Kreeg namelijk hiervan vandaag een bericht.

Als ik dat vergelijk met mijn huidige host Collecthost is dit toch wel een verschil. Als je een domein aanvraagt wordt dit redelijk snel verwerkt en moet je niet eerst gaan betalen wat weer tijdsverlies met zich meebrengt. En ook de support mag er best wezen. Ook toen de server het liet afweten werd ik zelfs opgebeld.

Na al die jaren eindelijk eens een webhost die kwaliteit biedt voor een lage prijs.

Peter - XS-24, 13 juli 2007 6:03 pm

Weet je waar dat eerst betalen vandaan komt, van mensen die niet of heel laat betalen. Ik denk dat nederland deze "service" zelf verpest heeft.

JM, 13 juli 2007 6:10 pm

Ik ben het eens met de uitspraak van Peter.
Providers die hun klanten achteraf laten betalen voor domeinregistraties komen regelmatig in financiele problemen. We hebben dat al een aantal keren gezien.

Marcel, 14 juli 2007 12:47 pm

Veel klanten wensen voor 1 dubbeltje op de eerste rij te zitten.
Reden hierom hebben wij sinds enige tijd een 0900 nummer in het leven geroepen om zo de klant die meer support wenst te laten betalen voor extra support.

Nu klaagt men dat het nummer te duur is, hmm al bel je 60 minuten naar onze helpdesk kost dit de klant ongeveer 20 euro, dit terwijl een gemiddelde werknemer circa tussen de 60 en 90 euro per uur kost.

Zoals al eerdere gezegt hier, het werkt 2 kanten op, klanten die meer willen zullen meer moeten betalen en niet gaan zitten zeiken.

Peter - XS-24, 14 juli 2007 12:50 pm

Wellicht de klanten die "zeiken" gewoon uitleggen dat personeel ook niet voor een dubbeltje werkt?

Het is wel zo, mensen die hosting afnemen verwachten 24 x 7 service terwijl ze 3 euro per maand betalen...

Wij doen vooral dedicated servers, de support hierbij is nihil en die ene vraag die komt heeft meestal ook direct betrekking op de dienst zelf.

Danny van der Mast, 16 juli 2007 10:00 am

Het komt ook, omdat er enorm veel gratis te vinden is op het internet. Google is gratis, je kan gratis scripts downloaden, je hebt gratis hosts, je hebt gratis emails. Dus waarom zouden mensen dan in hemelsnaam moeten betalen voor hosting?

Het internet is erg verpest doordat er enorm veel gratis is. Klanten denken dat ze alles wel gratis kunnen krijgen en weten niet (of weten het wel, maar willen het gewoon gratis) dat er ook werknemers achterzitten, het enorm veel electriciteit kost en dat dat ook allemaal betaald moet worden.

 • Pingback: Hoe ga je om met niet betalende klanten? · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.